Pitajmamu -Trudnoća iz tjedna u tjedan
Trudnoća i porođaj

Trudnoća iz tjedna u tjedan

Doznajte koliko je velika beba koja raste u vama, kao i stvari koje možete očekivati u nadolazećim tjednima i mjesecima svoje trudnoće.

Jednostavno izaberite razdoblje koji vas zanima i otkrijte što radi vaša beba.

Prvo tromjesečje Drugo tromjesečje Zadnje tromjesečje

Čarobno prvo tromjesečje

U početku…

Kako bi oplodilo jajašce, spermij se suočava s nevjerojatno teškim zadatkom – zadaćom koju uspijeva obaviti samo jedan od dva milijuna. Trenutak začeća je kad se jezgra spermija spoji s jezgrom jajašca i stvori se prva stanica ljudskog života. Jedinstveni DNK uzorak odmah se određuje, kao i spol, izgled, narav pa čak i osobne značajke.

 

Od začeća do 3. tjedna

Sedam dana nakon začeća ta se prva stanica već multiplicirala do oko stotinu te otputovala do vaše maternice kako bi se usadila u nju. Kad se embrij jednom učvrsti na mjestu, vaše tijelo počinje izlučivati trudnički hormon nazvan humani korionski gonadrotropin (HCG), koji je i pokazatelj trudnoće na testu. Tijekom drugog i trećeg tjedna vaša je beba velika tek 1 mm, ali već joj se oblikuju tkiva organa i živčanog sustava, kao i glava i stražnjica.

 

Trudnoća od 4. do 6. tjedna

S četiri tjedna vaša beba, ne veća od glavice šibice, ima sićušnu glavu i rep – i izgleda gotovo kao morski konjic. U tom razdoblju nakupina srčanih stanica, veličine otprilike makova zrnca, počet će kucati. Sada postoje već začeci svih vitalnih organa. Do petog tjedna srce otkucava 80 otkucaja u minuti tjerajući krv kroz sićušne krvne žile kako bi snabdjela bebu kisikom i hranjivim tvarima prijeko potrebnima za rast. Pojavljuju se oči, uši i začeci udova iz kojih će se kasnije razviti ruke i noge. Beba sad već ima želudac, jetra, žučni mjehur, gušteraču i štitnjaču, a počinju se oblikovati i pluća. U šestom tjednu beba je veličine graha, ali lice ima prepoznatljive oblike te se počinju formirati genitalije.

 

Trudnoća od 7. do 9. tjedna

Vaša se beba razvija fantastičnom brzinom, ali vi samo osjećate umor i mučninu. Beba bi još stala u orahovu ljusku, a glava joj je neproporcionalno velika kako bi u nju stao sve veći mozak. Sad se već mogu nazrijeti ruke i noge, usta imaju okusne pupoljke, a postoje i začeci zuba iz kojih će se razviti mliječni zubi. U osmom tjednu spajaju se mišići i živčevlje pa će se beba moći kretati, što vi vjerojatno nećete osjetiti prije 17.-20 tjedna. Sada je i službeno fetus, i razvila je ono najvažnije te prošla kritično razdoblje na svom putu prema rođenju.

 

Trudnoća od 10. do 12. tjedna

Bebino tijelo ubrzano raste kako bi dostiglo glavu. U desetom tjednu izgubit će oblik zareza jer će joj se leđa izravnati i narasti vrat pa će moći odvojiti bradu od prsiju. Na ultrazvuku je moguće čuti rad srca, a velika je toliko da bi stala na vaš dlan. U iduća dva tjedna oblikovat će se kostur i narast će joj prva kosa, koju zovu lanugo, a pokrivat će joj cijelo tijelo. Sad čak ima i noktiće na prstima i može svinuti nožne prste. Uskoro ćete na prvi ultrazvuk na kojem ćete napokon moći vidjeti svoju bebu. Čeka ju još dugi put, ali najteže je prošlo.

Čarobno drugo tromjesečje

Pitajmamu Trudnoća Drugo Tromjesečje

Trudnoća od 13. do 15. tjedna

Vaše dijete

Svi su organi vašega djeteta razvijeni i nastavit će se razvijati tijekom tjedana koji dolaze. Koža mu je paperjasta i prozirna, a krvne žile vidljive. Fine lanugo dlačice prekrivaju tijelo i nastavit će rasti do 26. tjedna trudnoće. Ručni su i nožni prsti odvojeni i definirani; počinju se formirati nokti na nožnim prstima. Vaše je dijete dugo približno osam centimetara – veličina standardne poštanske omotnice. Počet će primjećivati svoje ruke, možda čak koristiti pupkovinu kao svoju prvu igračku.

Vaše tijelo

Mnoge žene uživaju u ovoj fazi svoje trudnoće. Vjerojatno imate više energije, nema više mučnina i stalne potrebe za odlaskom na zahod. Vaš trbuh, koji je dosad izgledao kao da je napuhnut od ručka, poprima odgovarajući trudnički izgled (ali nije toliko velik da biste se osjećali nelagodno). Ako su vam se počeli pojavljivati prištići na licu, ne paničarite – neće trajati cijelu trudnoću. Koristite blago sredstvo za čišćenje lica i pričekajte da se hormoni smire.

Trudnoća od 16. do 18. tjedna

Vaše dijete

Sada je dugo približno 13 centimetara i sve više izgleda poput ljudskog bića. Može držati svoju glavu uspravno (umjesto da visi prema grudima), a njegove su ruke i noge sustigle ostatak tijela, tako da je sad sve u razmjernim proporcijama. Živčani sustav vašega djeteta također funkcionira, što znači da mozak nadzire pokrete udova. Pažljivo promatrajte ultrazvučni pregled u 20. tjednu i možda ćete primijetiti da dijete sisa palac.

Vaše tijelo

Stigao je čas da ubirete plodove visoke razine estrogena koji kola vašim tijelom te povećanog obujma krvi u tijelu. Zahvaljujući tim promjenama, vaša će koža biti sjajna, kao i kosa i oči, odnosno imat ćete sve značajke koje se nazivaju trudničkim sjajem. Trebali biste osjećati djetetove pokrete – nešto poput mjehurića. Vaši se ligamenti nastavljaju istezati i možda ćete osjećati bolove u donjem dijelu abdomena. To je također dobar trenutak da počnete ulagati u trudničku odjeću. Da biste izbjegli prekomjerno ulaganje, kupite nekoliko odjevnih predmeta koje ćete moći kombinirati.

Trudnoća od 19. do 21. tjedna

Vaše dijete

Zajedno s lanugom, na djetetovoj se koži formira verniks. Ta debela, kremasta tvar štitit će ga u vodenom okružju. Vaše dijete vjerojatno već ima i otiske ručnih i nožnih prstiju, pa čak i malo kose. U 21. tjednu počinje faza brzog okretanja očiju, što znači da se oči mogu okretati naprijed-natrag dok su kapci spušteni, kao što se to događa kod nas dok sanjamo. Vaše će dijete također početi iskorištavati pozitivne značajke vaših protutijela. Te ga stanice do dobi od šest mjeseci nakon rođenja štite od virusa koje ste preboljeli.

Vaše tijelo

Čestitamo – na pola ste puta! Vaša je maternica dosad prilično narasla i u 20. tjednu bit će približno na razini pupka, zbog čega će trudnički trbuh biti još vidljiviji. Na središnjem dijelu trbuha može se pojaviti tamno smeđa crta (linea negra) zbog povišene razine estrogena u tijelu. Vaše grudi također mogu biti vrlo osjetljive jer mliječni kanalići nastavljaju rasti.


ZAPANJUJUĆE ČINJENICE O DRUGOM TROMJESEČJU TRUDNOĆE
  • Svi su djetetovi organi razvijeni do 15. tjedna trudnoće.
  • Vaša neumorna posteljica pumpat će 35% krvi iz vašega tijela prema djetetu.
  • Ta se krv pumpa dojmljivom brzinom od 500 ml u minuti.

 

Trudnoća od 22. do 24. tjedna

Vaše dijete

Njegove oči, kapci i obrve posve su razvijeni, a okusni se pupoljci formiraju. Njegove glasnice počinju funkcionirati, baš kao i refleksi, što znači da može štucati, hvatati stvari i preplašiti se uslijed velike buke koja dopire izvana. Ako nosite djevojčicu, njezina je maternica vjerojatno već formirana. A ako nosite dečka, njegovi će se testisi početi spuštati i već proizvode testosteron. Vaše je dijete počelo proizvoditi inzulin, što je važno za razgradnju šećera u krvi.

Vaše tijelo

Vaši hormoni nastavljaju mekšati vaše mišiće i ligamente kako bi pomogli tijelu da se lakše nosi s rastom. Kod nekih žena to može značiti bolove u donjem dijelu leđa, pa čak i išijas (probadajući bolovi koji se šire od stražnjice kroz nogu). Povećanje tjelesne težine od približno pola kilograma na tjedan smatra se zdravim. Vaša sve veća maternica (od)gurat će želudac prema gore zbog čega će se gornji želučani mišić opustiti. To znači da ćete možda patiti od žgaravice; što je veći trbuh, to će vam biti gore. Vaše srce radi napornije nego ikad pumpajući svake minute šest litara krvi u vašem tijelu. Dosad ste možda već postali zaboravni. Slobodno sve svalite na hormone koji divljaju vašim tijelom.

Trudnoća od 25. do 27. tjedna

Vaše dijete

Njegovi zglobovi, ligamenti i struktura kralježnice brzo rastu, što znači da će sve više rasti i postajati sve brži. Sada već ima kose na glavi (možda samo malo), a oči su mu potpuno formirane. Vaše dijete sad može prepoznati vaš glas koji će mu tijekom tjedana koji dolaze postajati sve bliži. Kad se rodi, zvuk vašega glasa bit će jedna od stvari koje će ga umirivati. S 22 tjedna razvit će se refleksi vašega djeteta pa čak će ga prestrašiti buka koja izvana dopire u maternicu.

Vaše tijelo

Nažalost, dosad ste možda već dobili koju striju. One se mogu pojaviti na trbuhu, grudima, bedrima i bokovima zbog rastezanja kože i hormonskih promjena koje se događaju u vašem tijelu. Možda ćete imati i grčeve u nogama zbog nedostatka kalcija, zato biste trebali povećati unos mlijeka, jogurta i sira. Nastavite s laganim vježbama jer će vam to olakšati porođaj.


 Zadnje tromjesečje

 

Trudnoća od 28. do 30. tjedna

Vaše dijete

Do 28. tjedna vaše dijete može otvoriti oči, koje su postale osjetljive na svjetlost koja prodire kroz abdominalnu stijenku. Vaše je dijete doseglo posebnu točku svog razvoja unutar maternice – bez obzira na to što je maleno, kada bi se rodilo, moglo bi preživjeti: dugačko je približno 26,5 centimetara i teži oko 1,5 kilograma.

Vaše tijelo

Ovi tjedni označavaju kraj drugog tromjesečja i vjerojatno ćete osjećati bolove izazvane težinom. Možda ćete dobiti i proširene vene, što možete spriječiti nosite li posebne najlonke za vene. Također si možete pomoći ako izbjegavate dugo stajanje ili sjedenje prekriženih nogu. Vaš bi partner trebao čuti otkucaje djetetova srca prisloni li uho na vaš trbuh.

Trudnoća od 31. do 33. tjedna

Vaše dijete

Lanugo dlačice nestaju i vaše je dijete vjerojatno uspostavilo nekakav obrazac spavanja. Već skuplja slojeve masnih naslaga kako bi se pripremilo za vanjski svijet. Njegova je koža boje mesa, a vene više nisu vidljive. Sve više nalikuje na novorođenče.

Vaše tijelo

Iz vaših je grudi možda već počeo izlaziti kolostrum (prvo mlijeko boje sijena) jer se vaše tijelo sve više priprema za dojenje. Očekujte poteškoće sa spavanjem jer će vam vaš sve veći trbuh onemogućavati miran san. U ovoj je fazi normalno da ženama natiču noge i nožni zglobovi, i zato bi bilo najbolje da kupite par udobnih cipela. Ako vam otiču šake ili lice, posavjetujte se s liječnikom – to bi mogao biti znak preeklampsije, ozbiljnog zdravstvenog stanja koje pogađa trudnice, a uzrokuje ga visoki krvni tlak.

Trudnoća od 34. do 36. tjedna

Vaše dijete

Njegov mozak i živčani sustav brzo se razvijaju, a mozak će nastaviti sazrijevati čak i nakon što se rodi. Do 35. tjedna njegova jetra i bubrezi posve su formirani i počinju proizvoditi otpad. Probavni je sustav također formiran, i crijeva su sada puna mekonija (prve stolice vašega djeteta).

Vaše tijelo

Kako se vaše dijete nastavlja razvijati, počinje se boriti za prostor. Vaša pluća postaju stisnuta i sve vam je teže udahnuti zbog čega često osjećate kao da ste bez daha. Nerijetko se događaju Braxton-Hicksove kontrakcije, odnosno kontrakcije kojima se maternica priprema za porođaj. Ako se njihovo trajanje produži i ako se razmak između tih lažnih trudova skrati, potražite liječnički savjet.

Trudnoća od 37. do 39. tjedna

Vaše dijete

Dugačko je približno 45 centimetara i osjetit ćete da se pomiče najmanje desetak puta na dan. Njegov je imunosni sustav razvijen. Njegova se glava spušta u zdjelicu pripremajući se za veliki dan. Pluća su posljednji organ koji se razvija, ali do 39. tjedna u potpunosti funkcioniraju i spremna su za udisanje zraka izvan maternice. Dijete možda često štuca jer mu plodova voda ulazi u dušnik.

Vaše tijelo

Možda osjećate želju da pospremite dom i pripremite ga za dolazak novorođenčeta – to je vaš instinkt za gniježđenjem. Ali nemojte se iscrpljivati. Ako ste bili aktivni tijekom trudnoće, možda ćete osjetiti potrebu da se primirite – plivanje je izvrsno za ovo razdoblje trudnoće. A stigao je i trenutak za pakiranje torbe za bolnicu.

40. tjedan trudnoće

Vaše dijete

Vaše dijete ima razvijena sva osjetila. Glavica mu je vjerojatno angažirana i spremna za porođaj, što znači da vas nožicama lupka u rebra. Prosječna porođajna težina je 3500 grama. Nemojte zaboraviti da je termin rođenja samo procjena. Tek 4% novorođenčadi rodi se na termin i zato razmišljajte i o mogućnosti da prenesete do dva tjedna.

Vaše tijelo

Sada se vjerojatno već osjećate jako neugodno zbog tjelesne težine koja pritišće kralježnicu i noge. Gotovo da ste stigli do cilja i uskoro ćete na svijet donijeti prekrasno dijete. Uobičajeni znakovi početka porođaja su trudovi, ispadanje sluznog čepa i puknuće vodenjaka. To znači da je vaše dijete spremno doći na ovaj svijet.