Trudnoća po tjednima

31. tjedan trudnoće – Slijedi važan skok

31. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Sa svojih 42 centimetra beba će sada malo usporiti rast u dužinu, a više će raditi na – masi. Težina koju ima sada kroz 31. tjedan trudnoće udvostručit će se do kraja trudnoće.

Malena glavica sada se već može okrenuti na jednu i drugu stranu, čime prati svoje ostale aktivnosti. A te su aktivnosti za 31. tjedan trudnoće raznolike! Migolji se, proteže, udara nožicama – sve su to aktivnosti koje ćete itekako osjetiti  – i vidjeti – na vlastitom trbuhu. Možda biste mogli probdjeti dio noći zbog bebinog tuluma, što uz njezinu veličinu za 31. tjedan trudnoće nije nevjerojatno.

Vaša beba je sada veličine veće dinje.

Bebin probavni sustav, jetra, bubrezi i gušterača potpuno su funkcionalni. Između stanica u mozgu stvaraju se veze brzinom svjetlosti. Beba sada može koristiti sva osjetila, iako joj, na primjer, njuh neće trebati sve dok ne udahne zrak vanjskog svijeta.

31. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima
123rf

Budući da je 31. tjedan trudnoće, nije ni čudo da bi vam trbuh mogao ometati svakodnevne aktivnosti. Kao na primjer obuvanje cipela. A niti vaš hod nije onakav po kakvom vas poznaju. Jeste li se već počeli gegati?

Glavica dolje

Sada bi se beba već mogla okrenuti glavom prema dolje, onako kako je poželjno za porod, ali još ima vremena za to.

Mogle bi vam se češće javljati Braxton-Hicksove kontrakcije, koje nisu znak da je počeo porod, ali za svaki slučaj budite na oprezu. Znak prijevremenog poroda mogao bi biti pojačan vaginalni iscjedak ili promjena vrste iscjetka. Osim toga, ako strahujete od tog, obratite pažnju na bol ili grčeve u abdomenu, pritisak u području zdjelice ili bol u križima, ako ju dosad niste imali.

Mogli biste primijetiti da vam iz grudi curi kolostrum, to je sasvim normalno. S druge strane, vaše grudi proizvode kolostrum čak i ako vi to ne vidite. Ako vam je grudnjak pretijesan, a još niste nabavili grudnjak za dojenje, sad je pravo vrijeme za to!

Zašto ovaj tjedan ne biste:

Foto: 123rf, Shutterstock