Bebe i mališani

Motorički razvoj bebe: kako se beba uči kretati u svijetu

Motorika obuhvaća sve koordinirane kretnje čovjekova tijela, voljnih, automatskih i refleksnih. Motorički razvoj bebe je proces kroz koji beba, mališan, pa klinac, uči obrasce kretanja i motoričkih znanja.

Kada je dijete zdravo onda motorički razvoj bebe ide postupno. Prvo se svladavaju osnovni pokreti i gibanja, da bi se stvorila podloga za složenije kretnje i radnje. Uz to, motorički razvoj kod beba ide od glave prema stopalima.

Beba tek treba naučiti držati glavicu i vrat, pa onda kreće u vježbanje kretnji rukama. Nakon toga kretnje leđima, da bi na kraju prve godine života svladala kretnje nogama.

Uz to, motorički razvoj bebe poštuje određeni redoslijed radnji – što zbog genetike, a što zbog okruženja. Zbog toga neke radnje se neće preskakati, prvo će se okretati s leđa na trbuh i obrnuto, pa će pokušavati sjediti, pa puzati, pa hodati. Iako se ponekad puzanje preskoči gotovo svako dijete ili će vježbati puzanje ili će se na sličan način naučiti kretati kako bi u konačnici naučili hodati. Dakle, svoj zdravoj djeci je istovjetno da će slijediti isti obrazac učenja motorike, ali u različito vrijeme. I djeca koja imaju određenih motoričkih smetnji slijedit će isti obrazac, također u različito vrijeme.

Razvoj u prvoj godini života

Motorički razvoj je izrazito aktivan u prvoj godini života kada beba uči „grube“ kretnje, poput okretanja glave prema mami ili da bi si oslobodila dišne putove. U toj novorođenačkoj dobi vrlo su aktivni refleksni pokreti poput sisanja palca, okretanja glave za bradavicom, mirisanje mlijeka, ali i stavljanje prstića u usta.

0 – 3 mjeseca

Motorički razvoj bebe započinje već u trbuhu, a nastavit će se odmah poslije poroda kada će beba instinktivno svoje lice i tijelo okretati prema maminim grudima u potrazi za sisanjem. Ono što će roditelji odmah primijetiti, a super je znak, je hvatanje mamina ili tatina prsta odmah poslije rođenja.

3 – 6 mjeseci

Tijekom ovih  mjeseci beba će od uspavanog novorođenčeta postati aktivna i znatiželjna beba. A upravo je znatiželja ono što će poticati bebin motorički razvoj. Beba će postati čvršća kako bi se pripremila za sjedenje i novu etapu svog motoričkog razvoja.

6 – 9 mjeseci

U ovom periodu od tri mjeseca većina beba će početi sjediti, te razviti pincetni hvat, odnosno hvatati predmete sa svakim prstom. Većina djece će i propuzati dok će njih otprilike 10% taj korak preskočiti i smisliti svoj model kretanja (povlačenje guze po podu, kotrljanje, povlačenje na trbuhu uz odgurivanje nogama).

9 do 12 mjeseci

U posljednjem tromjesečju razvoja bebe u prvoj godini života svi koraci vode prema samostalnom hodanju i kretanju bez pomoći.

Dodatno saznajte sve o:

Foto: Freepik