Trudnoća i porođaj

Trudnička pitanja koja volimo i ona druga…

Trudnička pitanja

Trudnoća je čarobno vrijeme kada se žena priprema postati mamom. Trudnoća je isto tako čarobno vrijeme kada se postaje debljom, otečenom, zadihanom… Stoga, trudnička pitanja usmjerena prema veličini trbuha i ne volimo baš…

A postoje i neka trudnička pitanja koja apsolutno obožavamo. Da ne počnemo na negativnoj strani, evo trudnička pitanja koja o-b-o-ž-a-v-a-m-o!

Izgledaš odlično, kako ti to uspijeva?

Većina trudnica voli svoj trudnički trbuščić više od ičega na svijetu, no promjene koje dolaze s njim – i ne baš! Stoga, pohvalite kolegicu trudnicu, recite joj da izgleda odlično. Ruku na srce, i izgleda odlično s obzirom na to da ima i hemoroide i otečene gležnjeve…

Trebaš li pomoć s nečime?

Trudnička pitanja bi trebala početi s “trebaš li pomoć?”. Mala doza humanosti postiže velike rezultate, bilo da je riječ o nošenju vrećica na peti kat ili odgovaranja na pitanja o hemoroidima. 

Odlične su ti ove traperice/haljina/majica, gdje si ih kupila?

Svaka trudnica zna da će u trudnoći nositi otprilike jednu petinu stvari koje posjeduje, a nakon trudnoće ta brojka će doći do možda jedne trećine. Stoga, pohvalite odjevnu kombinaciju buduće mame i uljepšajte joj dan!

Jeste li već odabrali ime?

Svaka mama jedva čeka da je se pita za ime bebe! I zadržite se na tome. Nemojte kritizirati izbor, nemojte zadirati u njene razloga. 

Kako se osjećaš?

Ovo pitanje iako je na kraju, trebalo bi biti na početku svakog razgovora s trudnicom. Jednostavno maleno pitanje koje pokazuje brigu, a ne zadire u privatnost i otvara mnoga vrata. 

Trudnička pitanja koja apsolutno NE volimo su: 

Jesi li spremna za porod?

Trudnička pitanja na koje niti jedna žena nije spremna dati odgovor počinju i završavaju s porodom. Naravno da nije spremna! Naravno da se boji! Umjesto toga, pitajte je kako se osjeća.

Koliko si trudna, trbuh ti je ogroman?

Da, ona to zna! I nije ju briga što ti misliš o veličini njenog trbuha. Body shaming u trudnoći nije kul!

Jeste li htjeli curicu/dečka?

Bebin spol ne možemo birati, pa je apsolutno nepotrebno pitati što je netko htio ili želio. 

Foto: Freepik