Trudnoća i porođaj

Zašto je opasna preeklampsija u trudnoći?

preeklampsija u trudnoći

Preeklampsija u trudnoći je poremećaj kojeg karakteriziraju povišeni krvni tlak i pojava proteina u urinu. Još uvijek nije poznato što točno uzrokuje preeklampsiju, ali zna se da je jedini lijek – porod.

Preeklampsija se najčešće javlja u prvoj trudnoći te nakon 20. tjedna trudnoće. U rizičnu skupinu spadaju žene koje kronično pate od visokog krvnog tlaka, žene koje su u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju, žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu (i prije trudnoće), žene koje imaju višeplodnu trudnoću, trudnice mlađe od 18 i starije od 40 godina, žene koje imaju šećernu bolest, reumatoidni artritis ili neki drugi autoimuni  poremećaj.

Kako prepoznati preeklampsiju?

Bolest obično nastaje postupno i može se nadovezati i na već postojeću bubrežnu bolest. Karakterističan je značajan porast težine trudnice i znatno povišen krvni tlak.
Količina izlučene mokraće može biti smanjena, a bjelančevine u mokraći izražene. Postoje manje ili više izraženi otoci na nogama, licu i donjim dijelovima tijela.

U razvijenom stadiju bolesti javljaju se i izražajniji simptomi. Trudnica je podbuhla, malaksala i lošeg općeg stanja. Često se žali na glavobolju, zujanje u ušima i smetnje vida. Može biti nervozna i razdražljiva.

Takvi simptomi zahtijevaju što hitniju liječničku intervenciju i nikako se ne smiju ignorirati. Posebno stoga što ovo stanje gotovo sigurno vodi do eklampsije, još opasnijeg stanja.  Važna komponenta u liječenju  svakako je redukcija soli u prehrani, redovito mjerenje krvnog tlaka više puta na dan te količina izlučene mokraće i bjelančevina u mokraći.

Foto: Freepik