Trudnoća i porođaj

Strah od poroda je normalan

strah od poroda

Sve trudnice imaju strah od poroda. Strah ih je barem jednog segmenta boli, izgona, epiduralne, neizvjesnosti… i sve je to normalno!

Ponajprije, oko vas je sva sila ljudi koji znaju sve o svim velikim (i malim) pojedinostima poroda koje mogu potrajati i tjedan dana. Tu su i serije i sapunice koje nas ”zabavljaju” histeričnim trudnicama koje vrište da žele epiduralnu. Pomislili biste da je odlazak na porod opasan koliko i skakanje padobranom s litice – samo bez padobrana.

Strah od poroda je normalan

No porod je najprirodniji proces na svijetu. Dobro, tiskanje tri ili više kilograma teške bebe kroz porođajni kanal možda ne zvuči prirodno ali, vjerujte nam, vaše je tijelo stvoreno za rađanje. Jednostavno to morate vjerovati.
Normalno je da su žene koje prvi put rađaju zabrinute zbog poroda jer se susreću s nečim potpuno nepoznatim. Uglavnom ih je strah od poroda jer se boje boli i hoće li s bebom sve biti u redu. Porod jest bolan, ali je također i prilično siguran. Ustvari, prema jednom istraživanju u Velikoj Britaniji smrtnost pri porodu manja je od jedne na tisuću beba, što znači da je porod danas najsigurniji nego ikada prije. Ipak, to ne znači da se zbog toga nećete bojati.

Što više znate o onome što možete očekivati, to ćete se osjećati sigurnije i vjerojatnije je da ćete imati lakši porod. Znanje je moć, stoga prikupite što više relevantnih informacija o opcijama koje se nude i odbacite strahove.

1. Provedite tečaj u djelo

Tečajevi za trudnice idealan su početak. Osim što ćete čuti iskustva i osjećaje drugih žena u istoj situaciji, naučit ćete što se događa s tijelom na porodu i kako si možete pomoći.
Važno je shvatiti da je vaša maternica ustvari veliki mišić koji se treba stezati i opuštati kako bi se otvorio i napravio bebi prolaz. Vaše tijelo radi svoj posao, a strah od poroda mu smeta u tome – ako u krvotok uđe adrenalin izazvan panikom, oslabit će trudove.

Ako ste pak opušteni, vaše se tijelo osjeća sigurno i oslobađa hormon oksitocin koji je prijeko potreban za trudove.
Zvuči odlično u teoriji – ali kako se zaista opustiti? Najvažnije je otkriti što je za vas najbolje. Svakako naučite pravilno disati. Raspitajte se možete li se u bolnici u kojoj namjeravate roditi služiti loptom kao sredstvom za opuštanje i smije li vas netko masirati. Vježbanje joge svakako će vam pomoći da se lakše opustite u svakoj situaciju i oslobodite straha pravilnim disanjem i meditacijom.

2. Izaberite pravo mjesto

Budući da je opuštenost tako bitna za lakši porod, razmislite gdje ćete biti najmirniji. Važno je da se osjećate sigurno i smireno. Bilo bi dobro da se raspitate o bolnicama i posjetite onu koju ste izabrali.

Svakako je dobro uključiti i partnera. Neka ispita mogućnosti za parkiranje ako planirate doći svojim automobilom, a ako želi biti na porod, također je dobro da se upozna s bolničkom okolinom i atmosferom.

3. Izaberite savršenog partnera za porod

Istraživanja pokazuju da osoba od povjerenja koja je prisutna na porod itekako smanjuje strah od poroda, pa čak i potrebu za liječničkim zahvatima i sredstvima za olakšavanje bolova.

Mnoge su mame zadovoljne s partnerom na porod, no neke radije povedu prijateljicu ili čak ženu koja je istrenirana za vođenje poroda, tzv. doula. One nisu medicinsko osoblje i ne donose odluke koje se tiču medicinskih zahvata, nego pružaju emocionalnu i fizičku podršku majci, pa i ocu, tako da im iskustvo poroda bude pozitivno.

Naravno, s vama će biti i primalja, koja će vas voditi kroz porod. Ako bude gužva u rodilištu, primalja možda neće biti s vama cijelo vrijeme, ali će svakako paziti na vas i u svakom vam trenutku moći reći kako vam ide i što da radite.

4. Planirajte

Napišite plan poroda. Tako ćete se i vi i vaš partner usredotočiti na ono što će se događati, a primalji ćete lakše prenijeti svoje želje.
Nemojte pisati nadugo i naširoko, budite sažeti i precizni, jer nema jamstva da ćete moći ostvariti svoj plan. Liječnik će možda morati napraviti nešto što nije predviđeno vašim planom ako je to najbolje za bebu ili za vas, stoga budite fleksibilni. Žene koje u rađaonicu uđu  s realnim opcijama za porod, na kraju imaju najmanje fizičkih i mentalnih problema.

5. Bez muke nema….

Većina se žena najviše boji bola. Ali vrijedi zapamtiti da bol zapravo potpomaže porod. Bol, zapravo osjet, vrlo je važan. On vam daje do znanja kada porod počinje i kakvi su vam trudovi. Kada nema bola, recimo kada dobijete epiduralnu, vaši su osjeti u mišićnom živčevlju umrtvljeni pa tiskanje više nije tako učinkovito.

Također, ako dobijete epiduralnu, ležat ćete u krevetu, što produžuje porod.
Najbolje je ostati što više u pokretu i u uspravnom položaju jer će se tako bebina glavica najbolje spustiti niz porođajni kanal. Bol pomaže jer ste aktivniji želeći ga se riješiti.

Još niste uvjereni? Pokušajte se utješiti time da bol neće trajati vječno.
Pokušajte se usredotočiti na opuštanje umjesto na bol. (Znamo, znamo, lako je to reći!) Ali, ključ je u tome da ne dopustite da vas bol svlada. Nekim ženama pomaže masaža, nekima je lakše ako piju male gutljaje vode. Da, možda ćete trebati liječničku intervenciju, ali to nije neuspjeh.

Tijek vašeg poroda ovisi o trima stvarima: o snazi vaših trudova, veličini i položaju bebe i o prolazu kroz koji mora proći. Nitko ne može predvidjeti što će se zaista dogoditi dok porod zaista ne počne.
Naposljetku, ako ste i dalje vrlo uznemireni, razgovarajte s primaljom o tome. Možete je pitati što god vas zabrinjava. Žene često pitaju hoće li obaviti veliku nuždu za vrijeme tiskanja. Možda, ali za primalje je to dobar znak jer znači da je beba blizu – jer dok se probija glavom prema dolje, pritišće rektum i sve istišće van. Zbog toga vam zaista ne mora biti neugodno!

Bilo kako bilo, nemojte dopustiti da vas stravične priče toliko zastraše da zaboravite važnu činjenicu: porod je nešto što žene svijeta uspješno čine od pamtivijeka – pa ćete tako i vi. Informirajte se, planirajte, razmišljajte pozitivno i usredotočite se na novo biće kojem ćete zaželjeti dobrodošlicu.

Foto: Freepik