Trudnoća i porođaj

Plan poroda – alat za pozitivno iskustvo poroda

plan poroda

Plan poroda je pisani dokument koji daje informacije o tome koje su vaše vrijednosti i želje u vezi s porodom.

Kad putujete u neki novi grad ili državu, malo istražite o tome što će vas ondje dočekati i odredite što vam je važno posjetiti ili iskusiti. Istražite mogućnosti, vidite što vas zanima, što vam se čini da bi moglo biti dobro. Podijelite informacije s osobom koja ide s vama na put. Kad stignete na odredište, znate koje su vam mogućnosti, pa u skladu s time i okolnostima u tom trenutku odaberete ono što vam je najbolje.
Slično je s porodom.

ŠTO JE PLAN PORODA?

To je pisani dokument koji daje informacije o tome koje su vaše vrijednosti i želje u vezi s porodom i o tome kakvu podršku i pomoć želite od onih koji skrbe o vama. Može biti  napisan u natuknicama, ikonicama ili crtežima, važno je da je lako razumljiv i jednostavan.

Pitajmamu Iscekujete Blizance

ZAŠTO SASTAVITI PLAN PORODA?

U idealnom svijetu plan poroda rodiljama uopće ne bi trebao jer bi kroz trudnoću žene imale priliku dobro upoznati zdravstvene djelatnike koji će biti uz njih na porođaju. No s obzirom na to da najčešće ne poznajete ljude koji će skrbiti o vama u rodilištu, niti oni poznaju vas, plan poroda koristan je alat kojim oni mogu vas bolje upoznati i tako vam pružati skrb koja je bliska vašim potrebama.

Porodj je nepredvidljiv. No, određeni ciljevi i želje koje imate mogu itekako utjecati na vaše zadovoljstvo cijelim procesom. Također, i na vaše raspoloženje i stanje nakon poroda.

Zato je važno pripremiti se unaprijed.

KAKO ZDRAVSTVENI DJELATNICI REAGIRAJU NA PLAN PORODA?

Iskustva su različita; neki zdravstveni djelatnici smatraju ga važnim komunikacijskim alatom, a drugi smatraju da je to „miješanje u njihov posao.“ U zemljama poput Velike Britanije, Nacionalni zdravstveni sustav na svojim službenim stranicama nudi trudnicama šablonu za pripremu plana poroda i potiče žene da ga napišu.

Činjenica je da ste vi ta koja će rađati, da se u tom procesu radi o vašem tijelu i vašem djetetu te da su sve odluke – vaše. Zdravstveni djelatnici na raspolaganju su za razgovore i savjete, ali konačan informirani odabir samo je vaš. Što veći broj žena koristi plan poroda, to će on biti bolje prihvaćen. Ako smatrate da osoba koja skrbi o vama neće uopće poštovati vaš plan poroda, vaše je pravo zamoliti da nju ili njega zamjeni osoba koja je spremna razgovarati o mogućnostima koje ste iskazali u planu ili ga poštovati u potpunosti.

plan poroda

KAKO SASTAVITI PLAN PORODA?

Priprema plana poroda prilika je za edukaciju i kroz taj proces upoznat ćete prakse i rutine u rodilištu u kojemu planirate rađati te koje vam se opcije nude.

Sagledat ćete proces poroda drugim očima te odlučiti koji su vaši prioriteti (i zašto je tako). Činjenica da ste pripremili plan poroda znači da ste uzeli vremena, naučili nešto o procesu rađanja i o tome što to znači za vas osobno. Vi ste i vaše dijete ti koji će živjeti s ishodima tog poroda.

Šablonu za pripremu plana poroda možete naći na portalu udruge Roda, www.roda.hr.

Dok pripremate plan poroda, imajte na umu da su zdravstveni djelatnici često opterećeni i da im treba nešto što je jednostavno, jasno i kratko. Plan nadasve mora biti praktičan, ali i pozitivan. Isto tako, prezentirajte plan poroda kao komunikacijski alat te pitajte (ili neka vaša pratnja pita) primalju koja skrbi o vama je li joj sve u planu jasno i ima li pitanja.  Ponovite u razgovoru stvari iz plana koje su vam najvažnije. Primalje i liječnici vaši su saveznici, podsjetite ih koliko vam je njihova suradnja i otvorenost važna.

KAKO KORISTITI PLAN PORODA U RODILIŠTU?

Odnesite konačnu inačicu svog plana poroda na trudnički pregled u rodilište. Zamolite osoblje da jednu kopiju priloži u vaš karton. Dvije kopije plana stavite u torbu za rodilište i napomenite osobi koja ide s vama na porod gdje se nalaze. Na prijemu jednu kopiju  predajte primalji koja će preuzeti skrb o vama, a treću ostavite za sebe da, po potrebi, plan možete pokazati zdravstvenim djelatnicima.

I DALJE NISAM SIGURNA JE LI PLAN PORODA ZA MENE

Ne morate nužno kopiju plana imati na papiru, već sama činjenica što prolazite kroz mogućnosti prije poroda puno znači. Posebno je važno razgovarati o svojim mogućnostima i željama s osobom koja će uz vas biti u pratnji jer ćete si tako osigurati podršku u stvarima koje su vam važne.

Nikad nije na odmet educirati se, postaviti pitanja i odrediti prioritete, iskazali to na papiru ili samo u razgovoru. Proći kroz šablonu plana poroda i razgovarati o različitim mogućnostima skrbi za rodilju, ali i za dijete, u satima nakon poroda može mnogo značiti.

ZA KRAJ

To da su i majka i dijete živi i zdravi nakon poroda najvažnije je od svega, ali ljestvicu očekivanja moramo dignuti više od toga. Iskustvo poroda prevažno je za prve tjedne roditeljstva i imamo pravo pripremiti se i očekivati pozitivno iskustvo. Plan poroda vrlo je koristan alat koji nam pomaže odrediti i iskazati svoje prioritete, pa ga svakako vrijedi pripremiti. Sama priprema plana proces je kojim se poštuje znanje i iskustvo ljudi koji će skrbiti o vama i vašem djetetu. No, istodobno poštujete sebe i svoje vrijednosti.

 

Tekst: Daniela Drandić, voditeljica programa
Reproduktivna prava
Udruga Roda – Roditelji u akciji
Foto: M&B