Tata

Tata na porodu? Da!

Tata na porodu

Znate onu scenu iz filmova: trudnica u bolnici, leži na krevetu i rađa, sva znojna, vrlo očito u bolovima, diše, pa vrišti, pa diše… a pokraj nje stoji partner, sav u strahu hoće li ga partnerica opet uhvatiti za ruku ili će ga ovaj put poštedjeti tog stravičnog bola. Jer, znate li kakvi su to bolovi?! Žene su snažne, mogu slomiti ruku… I onda se taj isti partner, kad vidi svuuuu tu krv, sruši u nesvijest.

Vi niste takav partner, zar ne? 🙂

Budimo iskreni – muškarci tolike i takve bolove teško mogu zamisliti, što je sasvim očekivano i normalno. Oni rijetki koji su imali prilike iskusiti vrlo slične bolove, redom se i bez iznimke ženama klanjaju do poda nakon pretrpljenoga i izjavljuju da „još više cijene žene“ nakon tog iskustva. Ako ne vjerujete, dovoljno je proguglati i pronaći videoklipove muškaraca koji su pristali iskusiti bolove poput onih porođajnih.

Tata na porodu

Pokušajte sad zamisliti te bolove. Ili se samo sjetite situacije u kojoj vas je nešto jako boljelo. Biste li u takvom trenutku željeli nekog pokraj sebe? Nekoga tko vas voli, mazi, pazi, donese vam čašu vode ako treba, napravi sendvič ako ste gladni, pusti glazbu ako vam baš to treba… Sigurni smo da ste, barem u velikom postotku, rekli – da! I to je normalno, bol se čini lakše podnošljivom kada se s nekim podijeli.

Ma što je malo krvi za jednog tatu!

Pa, dakle, što mislite, bi li vašoj partnerici možda bilo lakše da ste uz nju u trenutku kad je boli više nego ikad? Makar da joj dodate čašu vode ili bombon grožđanog šećera. I između trudova pričate s njom (ili možda njoj, bez obostrane komunikacije), a za vrijeme trudova da ipak ponudite svoju ruku koju bi vam mogla jako stisnuti (jer, sjetite se, njezini bolovi…).

Tu je i onaj praktičan dio – u slučaju panike, možda je ipak učinkovitije da vi trknete po primalju, nego da se vaša partnerica mora iz petnih žila derati. Da, vaša je uloga na porodu otprilike takva da jednostavno radite samo ono što se traži od vas. I da prijeđete preko svoje nelagode i pokušate se ne srušiti u nesvijest.

Tata nije na porodu?

No, realno i sasvim normalno, nismo svi isti. I točka. Ako je vaša partnerica jedna od žena koje ne žele partnera (ili nikoga) pokraj sebe na porodu, naravno da ćete onda taj događaj propustiti. Čak i ako vi sami želite prisustvovati, to je nešto u čemu možete izraziti svoje mišljenje i želje, ali na kraju ipak poštujte želju partnerice. Iako vrlo veliki postotak žena želi nekoga pokraj sebe u takvom trenutku, važno je prihvatiti da postoje žene koje to, iz nekog razloga, jednostavno ne žele.

Novorođenčad nije uvijek slatka. Zgužvani su, plavi, slinavi, nepravilnih dijelova tijela… Ali su savršeni. Imajte to na umu.
Važno je pratiti partnericu

U verziji u kojoj ste odlučili biti prisutni na porodu, morate imati na umu prije svega sljedeće: u rađaonici vi služite kao podrška. Pomagač. Potrčko. Antistres ruka. Glasnik. Dobro, malo se šalimo, ali sve to skupa i nije daleko od istine. U rađaonici, odnosno za vrijeme poroda nije mudro pametovati, nametati svoju volju, pokušavati sve kontrolirati. S jedne strane, tu su primalje i liječnici koji rade svoj posao, a s druge strane tu je vaša partnerica koja na svijet donosi vaše dijete.

No, trebate li samo i isključivo biti kuš? Ne! Postoje situacije u kojima doista trebate dići glas, čak i ako vam partnerica u tom trenutku to ne naloži. Naime, činjenica je da ne ide uvijek sve bajno i kao što je planirano. Isto tako, ponekad se treba založiti za svoju partnericu, za vašu bebu, da, nekada treba pitati – što se to točno događa? Zašto? Kako? Ima li drugih načina? I slično. Događa se, doznali smo svojedobno kroz jednu javnu akciju, da se rodilju ne tretira uvijek s dovoljno poštovanja. E, to je vrijeme da kažete sve što vaša partnerica u tom trenutku možda ne može i da preuzmete stvar u svoje ruke. I ne bojte se to učiniti!

Stiže beba

Zapamtite da na svijet stiže vaše dijete. Možda vaše prvo dijete! Zar to uistinu želite propustiti? Razmislite još jednom. Eto, u tom je sva mudrost.

Popis „obveza“ za posljednje pripreme za porod:
  • Pazite da vam mobitel uvijek bude pun, odnosno da vas se uvijek može kontaktirati.
  • Proučite najbrži put do bolnice i provezite se onuda da vidite koliko vam vremena treba.
  • Neka vam posljednjih tjedana prije porođaja uvijek bude dovoljno goriva u automobilu.
  • Pripremite i vi svoju torbu – a u njoj neka bude kamera (s napunjenom baterijom) i svim potrebnim priborom… Dobro, možete ponijeti i nekakve grickalice, ako potraje, znate… 🙂
I na kraju, dopustite nam da se malo našalimo s vama…

Rađaonica nije mjesto koje je osmišljeno da vama bude ugodno – preko nekih ćete stvari morati prijeći.

Ako želite jastuk na koji ćete se nasloniti na svojem tvrdom i neudobnom stolcu, ponesite ga od kuće. Oni u bolnici su za rodilju, ne za vas.

Da, bit će krvi! Naravno da će biti krvi. No, ne mislite li da biste nakon svih odgledanih hororaca, trilera, ratnih filmskih masakra mogli podnijeti malo prave krvi?

Ako dobijete priliku prerezati pupčanu vrpcu, pripremite se unaprijed i proguglajte kako ona izgleda. Čisto da vas ne iznenadi, pa da ne napravite kakvu kiselu facu.

Novorođenčad nije uvijek slatka. Zgužvani su, plavi, slinavi, nepravilnih dijelova tijela… Ali su savršeni. Imajte to na umu. Nemojte da vam slučajno pobjegne kakav neprimjeren komentar, nije najbolja situacija za to – čak ni u šali (osim ako i inače imate poseban način komunikacije s partnericom i sigurni ste da će vas razumjeti ispravno i u ovakvom trenutku).

Foto: Pexels