Tata

Savjeti za tate: 5 stvari koje morate znati nakon poroda

savjeti za tate

Tate se ponekad nađu zbunjeni svim promjenama koje se događaju s mamom tijekom trudnoće, a posebice nakon poroda.

Tada se ženino tijelo vraća u “normalu” a s tim dolaze i posljedice koje muškarci ponekad ne mogu razumjeti. 
Ovo su naši savjeti za tate nakon poroda:

1. Ako ste mislili da će hormoni vaše bolje polovice nakon porođaja vratiti u normalu – pogriješili ste!

Period od šest tjedana nakon poroda zove se babinje i to je vrijeme kada se žene i fizički i emocionalno i hormonalno oporavljaju od trudnoće i poroda. Visoke razine estrogena i progesterona se vraćaju na svoje normalne razine, a prolaktin koji je zadužen za stvaranje mlijeka “luduje.”

Prvih šest tjedana vaše bebe je pak vrijeme u kojem se vi navikavate na bebu i beba na vas, a s time dolazi i ritam hranjenja i spavanja, dojenja i sl.

SAVJET ZA TATE: U tom osjetljivom razdoblju budite oprezni prema mamama, pružite im pomoć, a posebice kada je u pitanju dojenje i briga oko djeteta. Držite na oku mamino raspoloženje, te na vrijeme uočite pojavu post-porođajne depresije odnosno baby bluesa, ako je u pitanju takva dijagnoza pomognite mami s liječenjem, uputite je psihologu, budite uz nju. Nije to ništa neobično i novo, mame i tate diljem svijeta uspješno se nose s takvim dijagnozama. Nije kraj svijeta!

2. Znamo da pokušavate pomoći, no izjave poput: Mislim da je gladan definitivno nisu primjerene ni poželjne nakon što ste zadnjih sat vremena proveli slušajući svoje dijete kako vrišti.

Na mamu pada dragocjen teret majčinstva kao što je dojenje i glavnina brige za bebu, barem prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta.

SAVJET ZA TATE: Umjesto predlaganja rješenja, a pogotovo ona koja su očita, pitajte mamu treba li joj pomoć ili još bolje uzmite dijete sebi i pustite mamu da se odmori.

3. Učinite sve kako biste pomogli svojoj supruzi dok doji.

Iako mnogi misle, pogotovo muškarci, da dojenje dolazi samo od sebe – to nije istina. Dojenje je sprega volje, živaca, bebine suradnje i veliki faktor sreće. Uz dojenje dolaze i bolne bradavice, prepunjene grudi, da ne pričamo o komplikacijama. Dojenje je teško i iscrpno, stoga muževi pomognite ženama da im olakšate dojenje.

SAVJET ZA TATE: Ako je potrebno pripravite im jednostavni obrok da ne ogladne, pitajte ih jesu li žedne, vi preuzmite brigu od podrigivanju bebe i sl.

4. Mama možda neće biti odmah po isteku šest tjedana spremna na “intimu.”

Riječ je o emocionaloj i fizičkoj spremnosti koja je načeta brigom o djetetu i svemu što to donosi. Kako bi saznali je li vaša žena spremna za intimni odnos otvoreno razgovarajte o tome i pomognite joj u svladavanju emocionalnih zapreka. I ono najvažnije – poštujte njen ritam.

SAVJET ZA TATE: Nije u intimnom odnosu sve, nekim ženama oporavak od porođaja pada teže. Pružite joj uho za slušanje i rame za plakanje. Ponašajte se prema mami onako kako bi željeli da se ona ponaša prema vama da ste bili trudni devet mjeseci i rodili dijete od četiri kile.

5. Podijelite zaduženja

Život s novorođenčetom je posebno hektičan dok se i jedan i drugi, pa i treći ne uživite u svoje uloge. Taj period teško pada mamama, jer očevi će se prije ili kasnije vratiti na posao – barem tijekom rodiljnog dopusta.

SAVJET ZA TATE: Očistite kući, ispeglajte bebinu robicu, bez posebne najave bebu izvedite u šetnju, napravite večeru. Iako su mame cijele dane doma, vjerujte nam na riječ ponekad nemaju vremena ni za pranje zuba. Ne vjerujete nam! Ostanite osam sati sami s bebom, da se uvjerite.

Foto: Photo Tatiana Syrikova – Pexels