Tata

10 stvari koje dobar tata čini za svoju djecu

dobar tata, kako biti dobar tata

Biti dobar tata nije ništa manje odgovoran i zahtjevan zadatak negoli biti dobra mama.

Kada dobijete dijete, obvezni ste veliki dio svoga života posvetiti drugome biću, biću koje može jedino uz vašu podršku, oslonac i usmjeravanje izrasti u kvalitetnu, uspješnu i sretnu osobu.

1. Vole njihovu mamu

Volite mamu svoje djece bezuvjetno – to je nešto jako važno što možete učiniti za svoju djecu. Čak i ako više niste u bliskim odnosima, ako ste razvedeni – uvijek pokazujte maksimalno poštovanje prema osobi koja je na svijet donijela vaše blago. I nikada na nepoštivanje nemojte uzvratiti nepoštivanjem.

2. Vole svoju djecu bezuvjetno

Pobrinite se da vaša djeca znaju da ih bezuvjetno volite ma što se dogodilo. No, to nikako nemojte zamijeniti s popustljivošću. Bezuvjetna ljubav ne predstavlja toleranciju problematičnog ponašanja. U biti, djeca koja su sigurna da ih njihov tata voli imaju manju tendenciju ponašati se neprihvatljivo.

3. Odrastu

Ovdje dakako govorimo o tatama koji trebaju odrasti, ne o djeci. Djeca ne žele još jednog frenda, ona žele tatu! Ona žele nekoga tko promišlja o stvarima, tko donosi teške odluke i odgovorno se uključuje u život. Žele nekoga na koga mogu računati.

4. Prisutni su

Kvaliteta provedenog vremena s djecom nema nikakve veze s kvantitetom vremena provedenoga s njima. Dan ima 24 sata za svakoga od nas, pronađite svoje vrijeme. I neka vrijeme provedeno s djecom svima bude dragocjeno!

5. Pobrinu se

Najbolje što mogu. Možda nije najlakše pobrinuti se s financijske strane u ovo teško vrijeme kada mnogi od nas gube poslove ili žive s prilično niskim primanjima… Ali ono za što se možete i morate pobrinuti jest da svojoj djeci pružite stabilan dom ispunjen ljubavlju i osjećajem zajedništva.

6. Discipliniraju

Djeca cijene ravnotežu, odgovornost i disciplinu koja proizlazi iz nesebične ljubavi. I dosljednost. Jer, upamtite, bez jasno postavljenih granica zaista nije lako odrasti.

7. Vrednuju obrazovanje

Nemojte im samo čitati, već čitajte s njima. Nemojte im  prigovarati zbog ocjena u školi, već im pomozite oko zadaće. Nemojte samo pričati o učenju, pokažite primjernom kako je usvojeno znanje primijenjivo u praksi.

8. Podignu ih da bi ih pustili

Jednostavan cilj svake obitelji, odnosno svakog roditelja, glasi ovako: podignite djecu tako da budu dobro opremljena kada napuštaju vaše gnijezdo i da su sposobna sama saviti svoje, vodeći pritom častan život.

9. Uče ih da preuzmu odgovornost

Djeci koja su naučena izbjegavati odgovornosti i posljedice, prije ili kasnije to se obije o glavu. Dobri tate pobrinu se naučiti svoju djecu kako preuzeti odgovornost i suočiti se s posljedicama, te potom  smireno i uzdignute glave nastaviti dalje.

10. Uče ih da vole život

Najbolji pokazatelj sreće kod djece je sreća u njihovih roditelja. Ako naučimo kako da volimo život i taj blagoslov prenesemo na svoju djecu, i ona će znati živjeti osjećajući se ispunjeno i zadovoljno.

Foto: Freepik