Tata

Tata i beba – bliski od prvog dana

tata i beba

Zbližavanje tate i bebe može započeti već tijekom trudnoće.

Bebe se u trbuhu najviše oslanjaju na sluh, pa joj možete pjevati i čitati. Najvažnije je da se beba upozna s vašim glasom kako bi vas prepoznala odmah nakon poroda. Tata i beba se upoznaju već u maminom trbuhu.

Ponudite pomoć mami

Iako mame u prvih nekoliko mjeseci uglavnom preuzimaju brigu oko bebe, to ne znači da se tata mora osjećati suvišno. Dapače, najviše ćete pomoći bebi, ako pomognete mami.

Mame će nakon poroda vrlo često dojiti, pa se vi možete ponuditi da mami spremite nešto za jelo dok doji ili možete usisati stan, oprati posuđe, otići u nabavku ili se pak ponudite nositi bebu ukoliko ima grčeve, plače ili jednostavno treba pomoć kod podrigivanja.

Također, bebu što češće naslanjajte na golu kožu. Postoje mnogobrojni dokazi da kontakt koža-na-kožu pozitivno utječe na bebin razvoj. Možete bebu nositi i u nosiljci, kako bi osjetila vašu blizinu i vaše otkucaje srca. Kucanje srca je provjereno najbolji način za uspavljivanje jer beba je spavala pored kucanja srca devet mjeseci.

Tata i beba – vrijeme samo za vas

Šećite s bebom i provodite vrijeme odvojeni od mame. Bebama je jednako važna mama kao i tata.

Stoga ako želite da se vam se dijete može povjeriti oko prve djevojke ili dečka, jedinice u školi ili prvog posla, mora znati uživati u vašem društvu i povezati se s vama od najranijih dana. Neka taj izlazak bude vrijeme za tatu i bebu.

Budite redoviti na pedijatrijskim kontrolama. Važno je znati što se događa s vašom bebom, a i kod bebe ćete stvoriti osjećaj sigurnosti u vas, što će kasnije biti itekako važno.

Pričajte s bebom, neka vas sluša. Bilo da čitate novine ili sastav šampona, bebi je svejedno, ali će se osjećati važno i sigurno pored vas, dok joj usporedno razvijate vokabular.

Naučite umiriti svoju bebu

Nema ništa važnije u bebinom ranom životu od prava na plač. Ona jedino tako zna komunicirati i to će potrajati do otprilike druge godine života. Stoga je vrlo važno da je znate umiriti i usaditi joj osjećaj povjerenja i u vaše riječi i u vaše postupke.

I zadnje i najvažnije – nasmijavajte je. Radite smiješne grimase, ispuštajte neobične zvukove, škakljajte bebu i uživajte u hihotanju i smijanju, jer smijeh je najbolji lijek.

Foto: Pixabay