Bebe i mališani

Beba plače – što pokušava reći?

beba plače

Činjenica je da svaka beba plače – i to često! Možda to i nije najbolja vijest koju ste čuli od bebina zadnjeg neumornog ridanja, no uvijek je lakše podnijeti plač kad mu znate točan uzrok.

Što beba pokušava reći?

Bebe plaču, neke malo manje, neke malo više. Beba plakanjem komunicira ono što joj se događa, a na vama roditeljima je zadatak da odgonetnete što pokušava reći. Beba plače jer je gladna, umorna, prestrašena, jer je muče crijeva

Bebe ne pričaju, pa su im vrištanje i plakanje jedini način da vam kažu ono što žele. Kao mama, vrlo brzo ćete naučiti raspoznavati plač koji vam govori „mokra sam“ od onog „nahrani me“, pa ćete lakše i smiriti svoju bebu.

Postoje znakovi koje možete primijetiti, ali često je riječ o jednostavnom postupku eliminacije.

„GLADNA SAM“

Beba plače u prvih šest tjedana svog života najčešće zbog gladi. Novorođenče ima maleni želudac pa se obično hrani malo i često. Ako je gladno, plakat će neprekidno, bez prestanka. Ponudite mu mlijeko, pa ako prestane plakati, super. Nastavi li plakati, tada ćete barem znati da nije gladno.

„LOŠE SE OSJEĆAM“

Dok mi kukamo zbog svojih boljki, vikanje je jedini način da nam beba kaže kako joj nije dobro, a u tom će slučaju njezin plač zvučati prodornije.

Mogla bi isto tako odbijati hranu i imati visoku tjelesnu temperaturu. Ako beba ima manje od tri mjeseca i temperatura joj je veća od 38°C ili s navršena tri mjeseca ima više od 39°C, svakako posjetite liječnika kako biste isključili sumnju na kakvu upalu ili virus.

„UMORNA SAM“

Frustrirajuće je što novorođenče ne zaspi samo od sebe kad je umorno – većina ih pokazuje iscrpljenost cijelim programom cendranja. Umorne se bebe teško mogu same smiriti, pa cendranje znači da ih treba umiriti i uspavati. Ako je plač neprekidan, drugi znakovi kao što je zijevanje, trljanje očiju i natezanje ušiju pokazat će vam da je bebi potreban san.

„BOLI ME TRBUŠČIĆ“

Kako probavni sustav vaše bebe prije 12. tjedna još uvijek nije u potpunosti razvijen, ona je sklona zadržavanju vjetrova. Ako plaće do dva sata nakon hranjenja, radi grimase i povlači svoje nožice prema grudima, vjerojatno pati od zarobljenih vjetrova. Nježno ju polažite na svoje rame ili posjednite na koljeno i lupkajte po leđima kako biste joj pomogli da oslobodi zarobljeni zrak.

Ima li česte epizode glasnog i neutješnog plača dok joj nožice primičete trbuščiću i vraćate natrag, možda je riječ o stanju poznatom kao kolike. Kolike počinju od drugog do četvrtog tjedna i mogu trajati do četvrtog mjeseca bebina života. Da biste bili mirni odvedite dijete liječniku kako bi potvrdio da se radi o kolikama i raspitajte se za sredstva koja mogu djetetu olakšati grčeve, poput kapi protiv kolika.

„PREVRUĆE MI JE…“

… ili mi je prehladno. Za razliku od odraslih, djeca ne mogu sama regulirati svoju tjelesnu temperaturu, pa je vaša dužnost da ih ohladite ili zagrijete. Kao opće pravilo, vaše bi dijete trebalo imati jedan sloj više od vas. Ako je nezadovoljno, provjerite mu temperaturu na zatiljku. Čini li vam se da mu je prehladno ili prevruće, skinite mu ili odjenite sloj odjeće ili dekicu.

„TREBAM MAŽENJE“

Ako nahranite dijete i premotate ga, ali još uvijek plače, vjerojatno mu treba maženje koje će ga smiriti. Neke se mame brinu hoće li razmaziti dijete ako ga previše drže u naručju, ali to nije moguće, posebno u prvih nekoliko mjeseci života. Maženje je sjajno ne samo za povezivanje nego i za poticanje proizvodnje mlijeka.

„TREBA MI PROMIJENITI PELENU“

Isključili ste glad, umor i vjetrove? Tada premotajte dijete i provjerite hoće li to riješiti vaš problem. Dok nekim bebama ne smeta mokra pelena, drugim će jako smetati vlaga na koži i vrlo će glasno nastojati dati do znanja da je tome tako. Mijenjanje pelena dobra je prilika i da provjerite jeste li prejako stegnuli bebinu pelenu ili možda etiketa od odjeće iritira njezinu osjetljivu kožu.

Foto: Pixabay