Bebe i mališani

Nicanje zubića – to baš boli!

pitajmamu-nicanje-zubica

Nicanje zubića je razdoblje kada vašem djetetu izbijaju prvi mliječni zubi u desnima. I premda je to prirodan dio razvoja, nije uvijek lagan i bezbolan.

Nicanje zubića jednostavno treba preživjeti! Dok neke bebe prođu tu fazu gotovo neprimijetno, druge su nervozne, razdražljive, teško spavaju i bole ih desni. Mnogi roditelji očajavaju jer su ih hranjenje i ostale rutine često poremećene. Obično se prvo u dobi od približno 6 mjeseci, pojavljuju prednji donji zubi iako nekoj djeci izbiju i ranije, a nekoj kasnije.

Nicanje zubića počinje individualno, a najčešće oko 4. mjeseca. Do druge godine bebač bi trebao imati osam zubića.

Nicanje zubića redoslijedom ide:  prva četiri (prednja) zuba – sjekutići – tanki su i oštri i njihovo izbijanje nije obično tako bolno kao kod kasnijih zuba. Prvi kutnjaci (stražnji zubi) počinju nicati s oko dvanaest mjeseci, a slijede ih očnjaci (u sredini nakon sjekutića) sa šesnaest do osamnaest mjeseci i naposljetku drugi kutnjaci u dobi od osamnaest do trideset mjeseci. Dijete obično ima sve prve zube s dvije i pol godine.

Nicanje zubića
  1. Donje jedinice – 4. – 6. mjeseci – pojavljuju se prve i to najčešće u paru
  2. Gornje jedinice – 8. – 12. mjeseci
  3. Gornje dvojke – 9. – 13. mjeseci
  4. Donje dvojke – 10. – 16. mjeseci
  5. Četvorke (prvi gornji kutnjaci) – 13. – 19. mjeseci – bebama ti zubići ne služe baš puno dok se ne pojave svi parovi
  6. Četvorke (prvi donji kutnjaci) – 14. – 18. mjeseci – kada se pojave svi parovi tek onda će ih bebe početi koristiti za usitnjavanje hranje
  7. Trojke gornje (gornji očnjaci) – 16. – 22. mjeseca – suprotno logici, prvo će bebi izaći četvorke, pa tek onda trojke
  8. Trojke donje (donji očnjaci) – 17. – 23. mjeseca – ovo su najčešće najbolniji zubići jer su šiljasti i obično izlaze jedan za drugim
  9. Stražnje petice (kutnjaci) – oko 2. godine – petice posljednje izlaze i to su posljednji mliječni zubići koji će vašem klincu narasti
Koji su simptomi?

Cendravost i razdražljivost često prethode dolasku novih zubića. Slinjenje, stavljanje predmeta u usta da bi se žvakalo, crveni obrazi i natečene desni također su uobičajeni kod djece kojoj izbijaju zubi. No ako vaše dijete ima proljev ili temperaturu višu od 38, trebate se javiti svojem pedijatru jer to, suprotno popularnom vjerovanju, nisu simptomi nicanja zuba.

pitajmamu-nicanje-zubica

Što možete učiniti?

U većini slučajeva sve što je potrebno je dodatna pažnja i nježnost. No možete pokušati s nekom od iskušanih metoda: koluti za nicanje zuba koje beba može žvakati mogu ublažiti nelagodu, a i odvratiti djetetu pozornost od bolova. Neki su napravljeni tako da ih možete ohladiti i u hladnjaku, no nikad ne stavljajte u zamrzivač jer previše hladni predmeti mogu oštetiti djetetove desni.

Postoje i gelovi i tinkture s blagim anestetikom koji umrtvi bolno područje. Neki stručnjaci preporučuju homeopatske lijekove koje možete kupiti u biljnim ljekarnama ili se posavjetovati s homeopatom.

Kada biste trebali početi prati djetetu zube?

Dvaput dnevno – čim se pojave. Koristite dječju četkicu za zubeprimjerenu dobi svojega djeteta (što mekša, to bolja) i dječju pastu za zube (najbolje prirodnu, sa što manje štetnih dodataka, a vrijedilo bi razmisliti i o sadržaju fluora).

Dijete će u početku vjerojatno htjeti samo držati ili žvakati četkicu, ali budite ustrajni i uvedite pranje zuba u dnevnu rutinu. Svakako odaberite i prijavite dijete kod zubara što prije, a povedite ga sa sobom i kad sami odlazite zubaru tako da se navikne na ordinaciju i postupak bez straha i trauma.

Kada biste trebali potražiti liječnički savjet

Vi najbolje poznajete svoje dijete. Ako vam se čini da se neuobičajeno ponaša ili ako su simptomi izrazito jaki i zabrinuti ste, svakako otiđite liječniku.

Foto: Freepik