Bebe i mališani

Regresija sna beba: kada slatki snovi to više nisu

Regresija sna beba

Regresija sna bebe najčešće se događa u trenutku velikih životnih prekretnica, a ključ za rješenje je prepoznati koje su to prekretnice i kako se nositi s njima.

Regresija sna beba je termin koji se koristi kako bi se opisalo razdoblje u kojem bebe lošije spavaju i koje može potrajati od sedam dana do šest tjedana. Specifičnost regresija sna je što se uvijek poklapa s velikim životnim prekretnicama.

Regresija sna beba najčešće se događa u trenucima velikih događanja u životu male bebe. Ključ za rješenje i što mirniju regresiju sna je prepoznati koje su to prekretnice i naučiti kako se nositi s njima.

Regresija sna kod beba događat će se uglavnom u prvoj godini života. One prve bit će najintenzivnije, dok ćete one nakon prve godine jedva doživjeti. Kao što je već navedeno, ključ je razumjeti što se događa s bebom. Dakle, pratiti kakva je beba preko dana, izbijaju li joj zubići, možda po prvi put od rođenja primjećuje svijet oko sebe?

PRVA REGRESIJA SNA – četiri mjeseca

Normalno je da će dijete imati prvi poremećaj sna oko četvrtog mjeseca života. U tom razdoblju djeca se počinju samostalno okretati, doživljavati svijet u tri dimenzije, postaju im zanimljive ručice i igranje s njima, hvatanje predmeta u njihovoj blizini.

U tom razdoblju također dolazi do sazrijevanja sna odnosno djeca tada počinju spavati čvršće i duže te svojim mamama napokon “sjedaju” u neki raspored dnevnih spavanja i noćnih hranjenja.

Do četvrtog mjeseca vašu bebu budio je trbuščić odnosno glad, a s 16 tjedana to se mijenja i beba počinje doživljavati cikluse spavanja, što znači da tijekom spavanja beba prolazi faze dubokog i lakog sna. Bebin ciklus sna traje 40 minuta, a prvih 10 minuta sna bebe spavaju laganim snom koji se lako omete.

Nakon 40-ak minuta bebe se najčešće bude, no neke će odmah utonuti u san, a  neke će se potpuno razbuditi.

REGRESIJA SPAVANJA – šest mjeseci

Nerijetko se mame groze prvih zubića, baš koliko im se i vesele.

Ti zubići koji niču itekako mogu biti razlog za regresiju sna beba. No, prije svega treba biti siguran da se radi o zubićima. Kako biste provjerili je li zub izbio ili smo što nije, operite ruke i nježno kažiprstom pređite preko desni. Ako čak osjećate izbočinu ispod zubnog mesa, u pitanju je zub.

Jedan od načina umirivanja bebe kojoj niču zubi je dojenje, uz uvjet da beba ne grize. Osim toga, u hladnjaku možete držati nekoliko grickalica na hladnome pa po potrebi dati bebi da se umiri.

REGRESIJA SNA – devet mjeseci

Oko devetog mjeseca života mališani doživljavaju dvije velike prekretnice:

  • dovoljno su snažni da se postave na noge
  • postaju svjesni svijeta oko sebe i ovisnosti o roditeljima

Vježbanje stajanja postat će naročito zabavno kada su u krevetiću, kada moraju ići na spavanje. Kada se mališan probudi da bi vježbao stajanje, najčešće će promotriti sobu u kojoj se nalazi i brinuti u plač. Bebača je uhvatila tjeskoba jer ne vidi roditelje pored sebe.

Kako bi što lakše savladali ovu regresiju bebi omogućite dovoljno fizičke aktivnosti tijekom dana i vrijeme provedeno u maženju s vama.

REGRESIJA SPAVANJA BEBE – jednogodišnjaci

U dobi od jedne godine mališani najčešće prohodaju, što otežava odlazak na spavanje jer vaš mališan je sada skoro pa samostalan! U toj dobi jednogodišnjaci će se, pogotovo ako idu u jaslice, češće buditi po noći. Moguće su i prve noćne more. Osigurajte krevetić da vaš mali spavač ne padne iz njega, a nije loše niti obložiti ogradicu nekim mekanim materijalom da ne udara glavicom.

REGRESIJA SNA MALIŠANA – dvogodišnjaci

U dobi od dvije godine mališani će postati brbljavi, a njihovo pričanje pratit će ih u krevet. Oni većinu noći spavaju dosta dobro i tvrdo, ali su im odlazak na spavanje i buđenje prilika da se porazgovaraju sa samim sobom.

Ono što će vas više mučiti od pričanja i brbljanja je – štrajk sna. On će se manifestirati u regresiji sna mališana popodne. Naime, dvogodišnjaci su mali ljudi koji već dovoljno razumiju svijet oko sebe, a najviše svoje roditelje, pa bi mogli zahtijevati da ostanu budni nakon/prije ručka. I ne dajte se uvjeriti da njima ne treba san, itekako im treba!

ŠTO NAPRAVITI KADA NASTUPI REGRESIJA SNA
  • Razumijte što se događa s vašim mališanom da izbjegnete stresiranje
  • Izvježbajte svaku veliku životnu prekretnicu – okretanje, sjedenje, hodanje, pričanje – tijekom dana
  • Učinite sve što možete da se mališan ne bi premorio. Beba koja je preumorna teško tone u san, najčešće je vrlo nervozna i vrlo teško će se smiriti. Ako upadnete u problem s premorenom bebom, riješite ljuljajući je na rukama, vožnjom u kolicima, šetnjom u nosiljci, a sve kako bi se beba prvo primirila, a onda lakše utonula u san.

Foto: Freepik

Čitajte još o spavanju beba: