Bebe i mališani

Regresija spavanja – oko šestog mjeseca bole zubi

Regresija spavanja

Regresija spavanja kod bebe nije nikakvo čudo jer se navike spavanja intenzivno mijenjaju tijekom prve godine života. 

Baš kada ste pomislili da ste uspjeli uhvatiti neki raspored spavanja – puf! – nešto se dogodi i morate sve ispočetka. Prva regresija sna bebama se događa oko četvrtog mjeseca, a iduća oko šestog. I možemo je nazvati regresija-spavanja-zbog-zubića. 

Nicanje zubića

Često se mame groze prvih zubića, jednako koliko im se vesele! Odnosno, točnije, zubići veće probleme rade prije što kod mama postanu povod za veselje. Prije nego što probiju i pokažu se u svom punom sjaju, zubići mališane muče, kako danju tako i noću.

Neki mališani prve zubiće dočekaju bez puno muke, dok drugi ipak proliju dosta suza zbog bolova ili tek nelagode. Ti zubići mogu isto tako itekako poremetiti bebin san. Nicanje zubića kod nekih beba nije razlog za plač, ali je razlog za nervozu, kako dnevnu tako i noćnu. Nervozu često prati i pojačano slinjenje, guranje prstića u usta i generalno loše raspoloženje. Čak i ako je beba po danu super, noći mogu biti gadne. I zapravo ništa se tu ne može puno popraviti, zubi moraju narasti. 

Za početak utvrdite radi li se doista o nicanju zubića. 

Ipak su zubi

Kako biste provjerili radi li se o zubima, pokušajte svojim prstom popipati desni u bebinim ustima. Ako zubić smo što nije probio, osjetit ćete ga pod prstom. Ako ga ipak još ne možete opipati možete naslutiti jesu li jesni bolne i osjetljive. To bi također mogao biti znak da stižu zubići.

Ako vidite da bebu bude zubići i ne pomaže ništa (ohlađene grickalice…), možete pokušati s nekim od preparata koje možete potražiti u ljekarni. 

I bez brige, iako su nervozni bebači čista katastrofa, neće dugo potrajati. Za par dana prolaze, ali će beba onda biti umornija i kvalitetan san će joj biti potreban. Stoga možete očekivati da će beba biti više uz vas i da će morati spavati popodne, ako ne i ujutro. 

Foto: Freepik

Čitajte još o spavanju beba: