Bebe i mališani

Regresija sna s četiri mjeseca – ovo je sve što trebate znati!

Regresija sna

Regresija sna s četiri mjeseca roditelje zna dovesti do ludila. Tek što ste uspostavili rutinu hranjenja i spavanja, stiže noćna mora. No, ne očajavajte traje kratko i ovo je sve što trebate znati.

Ako imate bebu od četiri mjeseca i razmišljate o tome zašto još uvijek ne spava ili zašto ste stalno budi, imamo vijest za vas! Dobrodošli u regresiju sna s četiri mjeseca.

Tek ste uspostavili rutinu uspavljivanja i hranjenja, zadovoljni ste svime što ste napravili, ali eto – opet ne ide. Nemojte se brinuti, regresije sna su tipične za sve bebe i traju do otprilike godinu dana. I nisu ništa strašno!

Što je regresija sna s četiri mjeseca?

Tipična regresija sna s četiri mjeseca znači da se noćni san vaše bebe skraćuje, a ponekad je i razlomljen vrlo čestim buđenjima.

Dok se dnevni san produžava. Bebe također znaju negodovati oko odlaska na noćni san dok u popodnevni spavanac odlaze kao od šale.

Što napraviti?

Iako ćete biti očajni regresijom sna vaše bebe, ne mijenjajte ništa u dnevnoj i noćnoj rutini. Beba se već navikla na ono što radite samo joj treba malo pomoći.

  • Zamračite sobu

Bebe s četiri mjeseca već imaju dnevni i noćni ritam koji uvelike ovisi o dnevnom svjetlu. Dakle kada je dan one su budne, a kada je noć one spavaju.

Ako se mučite s odlascima na noćni san preporučamo da zamračite sobu što je više moguće kako bebu ne bi ometalo svjetlo.

  • Držite se rutine

Rutina je spas u svakoj krizi, a beba će regresije sna imati još dva puta do godine dana. Ponavljajte svaku večer ono što ste radili prethodne kako bi se beba osjećala sigurno i znala što očekivati.

  • Svježi zrak

Iako bebe od četiri mjeseca nisu aktivne kao primjerice jednogodišnjaci, pa se i ne umaraju toliko puno, svejedno su umorne.

Saznajte što su to – SKOKOVI U RAZVOJU

A što je super za umornu bebu? Friški zrak! Tako je. Poslijepodne ili predvečer prošetajte s bebom, izvedite je na svježi zrak da je okrijepi i onda doma na kupanac i spavanac.

  • Pratite signale

Pratite znakove koji će vas uputiti na umor bebe. Neke bebe plaču i postanu vrlo nemirne, druge će trljati oči i lice, dok će neke tražiti da ih se stalno nosi. Pratite signale koje vam beba daje i ubrzo ćete ih znati preduhitriti.

  • Budite brzi

Ako se mučite s noćnim buđenjima razmislite o svojoj brzini i onome što radite dok beba čeka da ju umirite. Palite li svjetlo? Šuškate li po hodniku?

Pokušajte sve pripremiti kako bi bebu dočekali spremni i što je manje simulirali zvukovima i svjetlom.

  • Skok u razvoju

Beba će regresiju sna dočekati odmah nakon skoka u razvoju oko trećeg mjeseca. A to znači da će vrlo vjerojatno biti gladnija no inače. Udovoljite bebi i neka jede. Sita beba je sretna beba.

Foto: Freepik