Bebe i mališani

Skokovi u razvoju: kako ih prepoznati i kako im doskočiti?

skokovi u razvoju

Skokovi u razvoju se događaju kada beba razvojno i motorički napreduje toliko da joj se i povećava apetit, a postaje i razdražljivija i nemirnija.

Poznat vam je osjećaj kada ste se odjednom uhvatili kako gledate svoju bebu, i kao da je narasla preko noći. Nije to ništa neobično, s obzirom na podatak da bebe mogu narasti čak devet milimetara u jednoj noći. Skokovi u razvoju su to i ne kaže se uzalud da bebe rastu kad spavaju.

Kada beba raste?

Vaša će bebica najviše rasti u prvoj godini života kada će porođajnu težinu udvostručiti između četvrtog i šestog mjeseca života. A utrostručiti je do prvog rođendana. Glavica će joj u opsegu rasti po jedan i pol centimetar svaki mjesec, a do prvog će rođendana biti jedan i pol puta duža nego kada je rođena.

Kako će vaše dijete rasti, tako će razvojni skokovi biti sve rjeđi. Između prvog i drugog rođendana dobit će skoro tri kilograma, a narast će do sedam centimetara. U gotovo svakom razvojnom skoku vaše će dijete narasti između pet i sedam milimetara, a vrlo vjerojatno bit će i malo nervozno.

Ako je do jučer vaše dijete bilo vedro i raspoloženo, a danas je nervozno i živčano, više je nego vjerojatno da doživljava razvojni skok.

Razvojne skokove možete očekivati u dobi od 10 dana, tri tjedna, šest tjedana, 10 tjedana, tri mjeseca, pet mjeseci, sedam mjeseci, devet mjeseci, 11 mjeseci i između 13. i 14. mjeseca.

Ovdje vam donosimo savjete kako ih prepoznati i kako im doskočiti.
Alarmantan tek

Ako vam se čini da je vaš bebač odjednom jako gladan i nikako da se zasiti, to u pravilu znači da mu se događa razvojni skok. Sasvim logično, ako puno raste, treba i puno papati. Ako svoju bebicu dojite, budite gotovo sigurne da će na dojci provoditi dvostruko više vremena nego inače. No, ne očajavajte, razvojni skokovi traju samo nekoliko dana.

Također, može se dogoditi da će bebica biti jako nemirna dok jede, ne očajavajte – proći će, a rezultat će biti vaša lijepa i velika beba.

Nema spavanja

Nemojte se čuditi ako se vaš savršeni spavač sada budi i po nekoliko puta noću ili ne može zaspati. Moguće je da dijete ne može zaspati jer je gladno ili zato što je jednostavno – nervozno. Ali koliko je vaša beba izgubila sna, toliko će ga i nadoknaditi kada razvojni skok prestane. Istraživanja su pokazala da postoji veza između hormona rasta i spavanja.

Naime, vrhunac izlučivanja hormona rasta događa se tijekom spavanja, pa nije ni čudo ako vam se čini da vam je beba narasla preko noći. Isto tako, svaka je beba drukčija, pa će neke bebice odlučiti prespavati svoj skok u razvoju i probuditi se centimetar duže.

Promjene raspoloženja

Iako vam se ponekad nekoliko sati čini kao nekoliko dana kada je vaše dijete nervozno, olakšajte si situaciju mišlju da skokovi u razvoju traju dva dana. Stoga, olakšajte i sebi i malcu dan i nemojte se živcirati ako od raspoložene bebe postane neumorni kreštavac.

skokovi u razvoju, plač, beba

To je otprilike kao kada smo u PMS-u, živčane smo i nervozne, ali ne znamo zašto. Nunajte se i mazite sa svojom bebom jer što više vremena provedete zajedno, bit ćete opušteniji i sve će biti okej – jamčimo!

Zajedno prema prekretnicama

Mozak vaše bebe prilikom rođenja iznosi oko 25% težine mozga odraslog čovjeka. Ta će težina iznositi 80% dok navrši dvije godine, stoga beba, osim što ima fizičke razvojne skokove, ima i mentalne.

Tijekom prvih nekoliko razvojnih skokova vaša će bebica početi brbljati, sjediti samostalno i naučiti reći mama ili tata.

Puno će toga bebe naučiti tijekom prve godine života, pa zapravo i nije čudno što su ponekad nervozne.
Ako posumnjate u razvojni skok kod vaše bebice, probajte ovo:
  • Kada će vaš bebač imati sljedeći razvojni skok, trudite se redovito ga masirati kako biste ga opustili. Osim što će ga fizički dodir opustiti, osjećat će se sigurno i voljeno, pa će i simptomi nervoze biti lakši.
  • Nemojte djetetu kvariti san ako zaspi sat vremena ranije nego što je uobičajeno. Razvojni skokovi bebama su vrlo izazovni, pa će ponekad kraće spavati, a ponekad duže. Čekajte da vaša beba skoči u razvoju, pa joj vratite rutinu za spavanje.
  • Više je nego vjerojatno da će vaša beba jesti puno više tijekom razvojnog skoka. Nemojte se voditi njihovim uobičajenim ritmom, već pustite da vas njihov tek vodi.
  • Ako dojite, trebat će vam više tekućine i više hrane tijekom razvojnog skoka kako biste održali tempo s bebom koja stalno visi na dojci.
  • Većina majki u tom će nervoznom razdoblju zanemariti sebe, pa se sjetite piti vode kako ne biste dehidrirali.
  • Nemojte se libiti tražiti pomoć od obitelji i prijatelja tijekom razdoblja intenzivnog dojenja. Tražite pomoć ako je potrebno malo počistiti stan ili skočiti u dućan – sebi ćete olakšati.
  • Razvojni skokovi znaju biti jako naporni za majku i oca. Stoga isplanirajte vrijeme za sebe kada beba zaspi. Bilo to tuširanje, čitanje knjige ili romantična večera na kauču s partnerom, važno je da se opustite i odmorite mozak.
  • Sve je to privremeno, neće trajati stalno, pa je u redu da se u razdoblju razvojnog skoka osjećate živčano kao i vaš bebač.
  • Može se također dogoditi da vaša beba ispadne iz rutine, ali nakon skoka rutinu opet počinite uvoditi i beba će ju malo pomalo prihvatiti.

Foto: Pixabay