Bebe i mališani

Razvojni skokovi bebe: šesti tjedan života

skokovi u razvoju šesti tjedan

Prvi skok u razvoju ste uspješno prošli, ali evo još jednog!

Razvojni skokovi bebe se obično javljaju u trećem i šestom tjednu života. A to znači još malo više hranjenja i puno manje spavanja!

Šesti tjedan

Šesti tjedan života vaše bebe bit će obilježen lošim spavanjem. Oko šestog tjedna života bebe osim što imaju skok, imaju i svoju prvu regresiju sna. Iako ste do jučer mislili da imate najboljeg spavača na svijetu, sve se preko noći okrenulo i beba spava jedino kada je nosite ili dojite.

Novorođenačka pospanost

To se događa jer oko šestog tjedna života bebe uglavnom izlaze iz faze novorođenačke pospanosti. Tada počinju primjećivati svijet oko sebe i sve što s time dolazi. A dolazi jako puno podražaja koji mogu biti razlog nemiru i nervozi vaše bebe.

Razvojni skokovi bebe – najbolji savjet za njihovo olakšavanje:
  • jako puno kontakta koža-na-kožu
  • dopustite bebi da je na prsima što više
  • držanje uspostavljene rutine spavanja i hranjenja
Problemi s dojenjem

Sa šest tjedana bebe će izaći iz faze novorođenačke pospanosti i postati malo aktivnije. To znači da možda više neće lijepo zaspati na dojci, a ponekad će značiti i da će vrištati bez razloga.

Nove mame tada često pomisle kako je problem u dojenju jer je beba gladna. Postoji nekoliko načina na koji se možete uvjeriti jede li vaša beba dovoljno. Ako ima oko šest popiškinih i tri do četiri pokakanih pelena dnevno – to znači da jede dovoljno.

Saznajte što su – SKOKOVI U RAZVOJU

Imajte na umu da nakon šestog tjedna života dojene bebe mijenjaju kakanje – neke će kakati nekoliko puta dnevno, a neke svakih nekoliko dana. To je normalno!

Nemojte se previše opterećivati vaganjem beba jer težina može varirati od vage do vage. No, možete biti sigurni da vaša beba jede ako čujete gutanje tijekom sisanje, a posebice tijekom refleksa otpuštanja mlijeka.

Foto: Freepik