Bebe i mališani

Razvojni skok bebe: treći mjesec života

razvojni skok bebe

Sada već imate bebu od tri mjeseca, a prošli skokovi su daleko iza vas. Novi skok u razvoju nastupa upravo sada… i nije toliko dramatičan.

A razlog zašto nije toliko dramatičan je da već imate prošlo iskustvo i razvojni skok bebe vam nije novost. Najviše zato što već poznajete svoju bebu, već imate rutinu, svoje male trenutke u danu. A i beba je veća, malo zrelija, malo deblja i puno sretnija.

Rast

U ovom razdoblju učinit će vam se da je vaša beba narasla preko noći. I to je sasvim moguće. Naime, hormon rasta svoj vrhunac dostiže tijekom noći!  Prema jednom istraživanju bebe tijekom skoka u razvoju mogu preko noći narasti do devet milimetara!

Spavanje

Bebe s tri mjeseca polako ali sigurno počinju uspostavljati obrazac dnevnog i noćnog sna. No, sve će se to na nekoliko dana poremetiti tijekom skoka u razvoju.

Saznajte sve o – SKOKOVIMA U RAZVOJU

Spavanje je vrlo važno za bebe, a ako nemaju dovoljno sna postaju vrlo, vrlo nervozne i nemirne. To je, kao što do sada već znate, glavno obilježje skoka u razvoju – nervoza i nemir.

Osim toga, plač i nemir bebe može značiti da beba želi interakciju. Naime, u dobi od tri mjeseca bebe su češće budnije i željne za podražajima. Stoga nervoza može dolaziti i od želje za interakcijom ili samo držanjem.

Jedenje

Bebe koje prolaze skok u razvoju s tri mjeseca vrlo rado neće ispuštati maminu dojku iz usta cijeli dan. Mame će imati osjećaj da opet imaju novorođenče jer će beba htjeti jesti non – stop.

To i nije neobično jer bebinom tijelu treba hrane kako bi preko noći raslo i razvijalo se, a tijekom dana bilo mrvicu manje nervozno.

Kao i sa prethodnim skokovima u razvoju, sretno i samo mirno. Skokovi traju samo nekoliko dana i nakon toga vaša beba će biti kao i prije – samo malo veća i bucmastija.

Shvatite te skokove kao normalan dio njihovog rasta i odrastanja u prvoj godini života kada su takve promjene vrlo bitne i najvidljivije.

Foto: Freepik