Razvoj bebe

Razvoj bebe: Sve aktivnija beba s tri mjeseca

beba, tri mjeseca, razvoj bebe

Prva dva mjeseca su za vama, a vaša beba sve više napreduje. Vi ste još uvijek umorni jer još uvijek niste prespavali noć, ali to ćete još pričekati.

Što sada radi?

S tri mjeseca beba će voljeti prskati vodom u kadi, a krajem mjeseca mogli biste čuti i njezin prvi smijeh. Osmjesi joj postaju sve širi i više odgovara na vaš visoki glas, nego na tatine dublje tonove. Razvijaju joj se vratni mišići i možda će moći glavicu držati uspravno kratko vrijeme.

Treći mjesec bebe donosi sve bolju koordinaciju njenih pokreta, ali ne brinite, neće još početi trčkarati uokolo. No, mogla bi se početi polako pripremati za okretanje s trbuha na leđa i obrnuto.

» Odlazak pedijatru – što očekivati?

Ako vaša beba s tri mjeseca spava u komadu po pet ili šest sati, odnosno ako prespava noć, smatrajte se sretnima! Većina beba se u ovoj dobi i dalje budi više puta kroz noć.

Kako komunicira?

Primijetit ćete da joj se plač razlikuje ovisno o tome što vam želi saopćiti, pa ćete moći prepoznati je li gladna, umorna ili nestrpljiva. Beba pokušava oponašati pokrete vaših usana kada joj govorite i okreće glavu prema zvukovima koje čuje.

Kako možete pomoći?

Omogućite joj da neko vrijeme provodi na podu, kako bi mogla protegnuti nožice i ručice i kretati se kako god želi. To će je ohrabriti da se pokuša sve više kretati.

Nosite ju i pjevajte joj te stavljajte u različita okruženja koja će stimulirati bebina osjetila. Pričajte joj iako vam se čini da je taj razgovor jednosmjeran. I čitajte joj! Iako vam se čini prerano, beba će imati koristi od vašeg čitanja.

Foto: 123RF