Bebe i mališani

Prvo kupanje bebe – savjeti kako olakšati sebi i bebi

prvo kupanje

Primalje i patronažne sestre savjetuju da u prvim tjednima svoju bebu samo nježno brišete mokrom spužvicom ili nježno tapkate mokrom gazom.

Kada je onda vrijeme za prvo kupanje bebe? Postupno bi trebalo i navikavati bebu na rutinu kupanja prije spavanja. To će i vama i njoj biti opuštajući završetak dana. U prvim tjednima nema potrebe za svakodnevnim kupanjem s obzirom na to da će beba biti prilično čista.

Evo savjeta za prvo kupanje bebe – olakšajte i sebi i bebi:
1. PRIPREMA PROSTORA ZA KUPANJE BEBE

Bebu treba kupati kada je dobre volje. Izbjegavajte to činiti kada je preumorna ili gladna. Sve što vam je potrebno za kupanje, poput vate, odjeće i čistog ručnika, imajte na dohvat ruci.
Bebe brzo gube tjelesnu toplinu, stoga vaša kupaonica mora biti topla (24 °C – 27 °C). Kupite i termometar za vodu kako biste najlakše izmjerili je li voda dovoljno topla – trebala bi biti oko 36 stupnjeva Celzijevih.
Odaberite pravilnu kadicu, izrađenu baš za bebe, jer će u njoj biti manja mogućnost da vam beba “pobjegne” iz ruku. Ako niste u mogućnosti kupiti kadicu, pokušajte improvizirati i stvoriti je – u umivaoniku. Izbjegavajte sjedalice za kupanje dok god vaša beba ne bude mogla samostalno sjediti.

Koliko ćete često kupati bebu, ovisi o vama. Jedanput ili dvaput na tjedan je dovoljno, no tijekom dana morat ćete je nekoliko puta prebrisati mokrom krpicom kako biste spriječili osipe.

2. ČINITE JE SRETNOM

Bebi prvo operite lice, a nakon toga je postupno uranjajte u kadicu. Jednom rukom poduprite njenu glavicu, vrat i leđa, a drugom je perite. Prvo kupanje bebe trebalo bi biti u čistoj vodi.

Saznajte više: KAKO PRATI BEBINU KOSU?

Izbjegavajte grube ručnike za pranje i koristite svoje ruke ili prirodne spužvice.
Prvih mjesec dana nastavite bebu prati u čistoj vodi i izbjegavajte bilo kakve dječje šampone i ostale proizvode za kupanje. Kada počnete koristiti proizvode za kupanje, obvezno provjerite deklaracije na njima.
Proizvodi bi trebali biti bez sulfata, parabena, ftalata, umjetnih bojila i parfema, koji mogu iritirati bebinu kožu.

Iako većina beba kupanje doživljava kao relaksaciju, ima i onih kojima je to stresna situacija. Novorođenčetu pokušajte pričati ili pjevati, pokazujući mu pritom da ste sretni zbog kupanja. Za starije bebe dobro je imati kakvu igračku kao što je šalica za polijevanje kako biste joj odvukli pažnju.

Malene bebe brzo se prehlade, stoga je pet minuta u vodi za njih sasvim dovoljno. Najbolje je bebu ne uranjati u vodu dokle god joj ne otpadne pupčana vrpca (batrljak), a pupak se ne zatvori, jer bi u protivnom moglo doći do infekcije.

Zapamtite, nikada svoju bebu ne ostavljajte bez nadzora u vodi – čak ni na sekundu.

3. OD GLAVE DO PETE

Da biste osušili svoju bebu, zamotajte je u mekani ručnik i nježno obrišite. Posebno obratite pažnju na nabor na vratu, ruke, noge, guzu i prostor između prstiju na rukama i nogama, jer je to iznimno osjetljivo područje. Kupanje je odlično vrijeme da svoju bebu pregledate i procijenite ima li osip, ili pak suhu kožu. Toplinski osip normalan je u početku s obzirom na to da se kod bebe još nisu razvile znojne žlijezde.
Nakon što je okupate, pustite je malo da se ohladi: nemojte ju odmah odjenuti, nego pričekajte nekoliko trenutaka dok je u ručniku. Ako je guza vaše bebe osjetljiva, namažite je nakon kupanja tankim slojem dječje kreme. U prvih nekoliko tjedana nemojte koristiti proizvode za hidrataciju kože. Nakon toga, koristite proizvode bez parfema, alkohola ili konzervansa. Kada prvi put koristite neki proizvod, svakako ga prvo isprobajte na bebinom zapešću i pričekajte 24 sata da vidite hoće li koža reagirati.

4. MASAŽA PRIJE SPAVANJA

Ovo je izvrstan način ne samo povezivanja s bebom nego i poboljšavanja tonusa njezine kože i cirkulacije. Milujte joj trbuščić kako biste joj pomogli da se opusti, koristite tri prsta i lagano cirkulirajte u krug po njezinu trbuhu u smjeru kazaljke na satu. Ako koristite ulje za masažu, uzmite neko na bazi povrća, koje je slobodno od mineralnih ulja, parfema i boje. Izbjegavajte ulje od orašastih plodova ako u vašoj obitelji ima alergičara na te plodove.

Foto: Freepik