Bebe i mališani

Kako njegovati bebin pupak?

Pitajmamu Kako Njegovati Bebin Pupak

Kako se ponašati prema pupku dok se ne osuši?

Nakon što rodite, vaše će dijete dalje trebati pomnu pažnju i brigu. Na redu je skrb o pupkovini koju se, kao što znate, prereže na samome porodu. Iza nje ostaju tek samo tri ili četiri centimetra batrljka, s kvačicom koju na pupkovinu stavi liječnik. Kvačica će na vrhu bebina pupka stajati nekoliko dana, potom će je ukloniti patronažna sestra koja će vam doći u posjet. Na trbuhu vaše bebe ostat će batrljak koji će otpasti kad se u potpunosti osuši. Na njegovu mjestu ostat će ožiljak, odnosno pupak vašeg djeteta. Kako se ponašati prema pupku dok se ne osuši?

Kupanje bebe

Bebu bi u prvim tjednima trebalo više prebrisati nego uranjati u vodu. Stoga se potrudite vaticom i toplom vodom prebrisati kožu svoje bebe. Ako baš želite, bebu možete i kupati, ali pripazite da pupak ne uranjate u vodu. Kad su posrijedi male bebe, najbolje je izbjegavati vlažne maramice, ali i korištenje kozmetičkih preparata.

Zacjeljivanje

Pupčani batrljak otpast će za sedam do deset dana ‒ bitno je pratiti upute patronažne sestre, liječnika i stručnih osoba. No nemojte misliti da pupak koji ostane nakon što batrljak otpadne ne zaslužuje posebnu pažnju.

Nekoliko tjedana bit će ružičast, a kod neke djece može se javiti i mjehurić, tzv. pupčani granulom. Gdjekad se mogu javiti i jače infekcije ‒ u tom će vam slučaju liječnik dati antibiotsku terapiju.

Neke bebe mogu imati izraženo ispupčen pupak, što upućuje na pupčanu herniju. Do toga dolazi jer su djetetovi mišići jako slabi, što znači da ih trbušna maramica pomiče i gura prema naprijed. No ne brinite se ‒ trbušna hernija nestaje do dobi od godinu ili godinu i pol.

Foto: Freepik