Obitelj

I partneri, a ne samo roditelji – povežite se ponovno

roditelji

Nema seksa, nema novca, nema spavanja! Bebe mogu unijeti kaos u vezu. Ali kad postanete roditelji ne mora uvijek biti tako…

Nekad ste s partnerom provodili večer uz bocu šampanjca ili pakirajući se u zadnji tren za romantičan vikend. Sad imate snage samo progunđati da nema više pelena ili zajedno sjediti na kauču pola sata prije nego što oboje zaspite. Otkriće da beba uzima svoj danak u vašoj vezi može biti šok. Ali roditeljstvo ne znači da će se vaš odnos zauvijek svesti na „Molim te, dodaj mi vlažne maramice!“

Uz samo nekoliko jednostavnih koraka možete se pobrinuti da bezbolno prijeđete s dvoje na troje. Važno je na vrijeme detektirati problem i pozabaviti se njime prije nego što se uvučete preduboko u ulogu „samo-mame“ ili „samo-tate“.

Sve se promijeni kad postanete roditelji

Normalno je da se vaš cijeli svijet mijenja bebinim dolaskom. Morate se prilagoditi novoj osobi i, naravno, to je naporno i stresno. Treba vremena da se naviknete na svoje nove uloge. Nekima je to, ovisno o dotadašnjem načinu života, lakše, a nekim teže.

Ako ste do trudnoće često izlazili, dokasna tulumarili i ujutro dugo spavali, naravno da će vam biti teško prilagoditi se potpuno novom načinu života. Da biste u tome uspjeli, trebate sebe staviti na prvo mjesto, a ne podrediti svoje vrijeme i energiju nečemu nebitnom (i tu ne govorimo o djetetu!) kao što su na primjer dobronamjerni nenajavljeni gosti.

Kako biste održali ravnotežu, morate uspostaviti prioritete. Prvi je vaša beba, a drugi odnos između vas i vašeg partnera, a ne vaš odnos s prijateljima.

Moram… spavati 

Niste mogli niti zamisliti koliko ćete biti iscrpljeni, mutnih očiju, odjeveni u majice naopačke nakon još jedne neprospavane noći. Tko može gugutati kad se samo želite sklupčati u krevetu?

Kad ste doista umorni, ne možete logično rješavati probleme i tada oni mogu izmaknuti kontroli. Stoga, ako postajete nervozni i grubi prema partneru/ici zbog nedostatka sna, svladajte “vještinu drijemanja”. Čekajte da beba zaspi ili se izmjenjujte i prilegnite u tihu prostoriju. Namjestite alarm za 20 minuta (ako si dopustite više, riskirate da se probudite još više “grogi”). Sklopite oči i dišite polako i duboko, udišući kroz nos i izdišući kroz usta.

Nema veze ako i ne zaspite – svejedno ćete napuniti baterije. To je doista najbolje što možete učiniti da biste se oboje odmorili i normalno funkcionirali.

Budite par

Čak i ako ste naspavani, teško je naći vrijeme koje ćete provesti sa svojom drugom polovicom (to ne uključuje raspravu o tome čiji je red da uspava bebu). Ali imajte na umu da je vrlo bitno pronaći vrijeme za vas dvoje.

Trebali biste isplanirati kada ćete biti sami zajedno i zabilježiti to u kalendar, baš kao što to činite kad ste naručeni kod liječnika. Osigurajte čuvanje djeteta. Nemojte planirati nikakve razgovore – jednostavno budite zajedno. Važno je da budete skupa kao partneri, a ne kao mama i tata.

Taj će se trud isplatiti, i reći će vam to svi roditelji koji su to uspjeli postići. Ako uspijete izaći iz kuće zajedno, ograničite vrijeme spremanja, pa ćete tako imati više vremena za podijeliti s partnerom. Ponekad ćete se možda pitati je li običan izlazak vrijedan napora da ostvarite sve uvjete, ali kad budete napokon zajedno, znat ćete da vam je baš to trebalo.

Ne večeras, ljubavi

A kad smo već kod vremena koje provodite sami, prilično je uobičajeno da vam seksualni život gotovo iščezne u prilagođavanju na nov način života. Vjerojatno se nećete maziti u krevetu tako često kao prije. Češće će se čuti: Pusti me, umorna sam! A najčešće je i on!

Nedostatak ljubavnog života može postati problem za mnoge novopečene roditelje. Prioritet majke je san, a ne seks. A kako muškarac često stres rješava seksom, tu već postoji konflikt. Doista je potrebno porazgovarati o tome što oboje stvarno osjećate i želite.

Isto vrijedi i za sve ostale zamjerke koje se javljaju dok se prilagođavate promjenama. Uobičajeno je da svaki od obaju roditelja osjeća kao da nosi veći teret, ali to može prerasti u natjecanje, što nikome neće donijeti ništa dobra.

Razgovor, razgovor

Ključ je održavanja dobre veze da oboje iskreno govorite o tome kako se osjećate i razgovarate o tome kako se najbolje nositi s novim načinom života.

U nedjelju ujutro, nakon doručka, dogovorite sastanak za planiranje i razgovor. Ionako nedjeljom više ne možete dugo spavati, pa iskoristite to vrijeme da si kažete: Evo, ovako ćemo organizirati sljedeći tjedan. Trebate također svladati novi jezik koji sad podrazumijeva „Kako ĆEMO se nositi s tim?“ Napravite li dobar plan s kojim ćete oboje biti zadovoljni, imat ćete manje povoda za svađu.

Dobra je vijest da vas to što se morate nositi s novim izazovima koje predstavlja to malo biće, ustvari može i zbližiti. Probijanje kroz probleme i njihovo rješavanje samo će unaprijediti ono što ste prije imali, jer sad niste više samo ljubavnici, a niste ni samo roditelji – sada ste obitelj.