Mama

Seks nakon poroda – vratite strast i ponovno uživajte

seks nakon poroda

Iscrpljeni ste od neprospavanih noći? Emocije vas preplavljuju? Navikavate se na novi izgled svojega tijela? Nije ni čudo da vam libido nije u punoj snazi.

Često je seks nakon poroda zapravo posljednja stvar koju želite raditi u krevetu. No, nema žurbe. Vrijedi razmisliti o tome zašto još niste spremni jer vam to pomaže lakše prihvatiti svoje osjećaje i podijeliti ih sa svojim partnerom.

Donosimo vam tri najčešća razloga zašto žene izbjegavaju seks nakon poroda i kako se nositi sa situacijom.

BOJIM SE DA ĆE ME PENETRACIJA BOLJETI

Sasvim je razumljivo da mnoge žene strahuju da će ih seks nakon poroda boljeti, pogotovo ako su imale epiziotomiju.

Stoga ponovo upoznajte svoje tijelo kada ste najopuštenije, recimo nakon kupke. Istražujte vlastito tijelo i samozadovoljavajte se. Ako ste znatiželjne, možete pokušati i s vibratorom kako biste procijenile hoće li vam snošaj biti (ne)ugodan.

MOJE TIJELO NIJE ISTO NAKON ŠTO SAM RODILA

Neke se žene mogu osjećati upravo tako. Iako je sasvim u redu da izgledate drugačije dok ste trudni, nakon poroda jednostavno vam se nameće taj pritisak da se morate što prije vratiti u formu. To vam može stvoriti vrlo lošu sliku o vašem tijelu. Osobito ako se uspoređujete s poznatim osobama koje se nekako uvijek kao preko noći vrate u savršenu formu.
Počnite gledati drugačije na svoje tijelo, višak kilograma i strije ne pokušavajte prikrivati. Ponosno ih nosite kao podsjetnik na to da ste na svijet donijele živo biće. Budite pozitivne!

BRINEM SE HOĆU LI BITI PRIVLAČNA PARTNERU NAKON ŠTO ME GLEDAO KAKO RAĐAM 

Ovo je uobičajen strah. Ako je vaš partner bio na porodu u i gledao vaše tijelo u situaciji u kojoj ga nikad prije nije vidio, sasvim je razumljiva vaša bojazan da na vaše intimne dijelove više neće gledati istim očima.

Podsjetite se da vaš partner vaše tijelo vidi u skroz drugačijem kontekstu kada vodite ljubav i kada vas je gledao dok ste rađali. Jednako kao što vi na njega ne gledate u seksualnom smislu dok je bolestan.

Ako je vaš partner upravo taj koji inicira seks, budite sigurni da se nemate zbog čega zabrinjavati.

NE ŽELIM DA MI PARTNER DIRA GRUDI SADA KADA DOJIM 

Vaš je odnos prema vašim grudima nešto što se mijenja tijekom trudnoće i nakon poroda. Neke žene ne vole da im se dodiruju grudi jer ih to boli. A neke to ne žele upravo zato što su one sada „alat“ za hranjenje bebe.

Ako vam to ne odgovara, sasvim je u redu da stavite veto na svoje grudi. Ako ne želite da ih se dira – dajte to svom partneru obzirno i jasno do znanja.

NE OSJEĆAM SE UGODNO KADA MILUJEM I LJUBIM SVOG PARTNERA I PRIMJEĆUJEM NA NJEMU DA TO MOŽE DOVESTI DO SNOŠAJA

Ponekad samo ljubljenje u žena izaziva nelagodu, jer se boje da će ono dovesti do snošaja na koji nisu spremne.

Razgovarajte o tome sa svojim partnerom, oboje se potrudite stvoriti ozračje u kojem ljubljenje neće odvesti do seksa.

U toj situaciji partner je taj koji treba prilagoditi svoje ponašanje i smanjiti vlastita očekivanja. Tako ćete vi opušteno moći uživati u dugim, strastvenim poljupcima.

OBAVILA SAM GINEKOLOŠKI PREGLED NAKON PORODA, NO JOŠ UVIJEK NISAM SPREMNA NA SEKS

Redoviti ginekološki pregled šest tjedana nakon poroda često u mladih majki izazove tjeskobu, jer se pretpostavlja da ste, ako su nalazi uredni – dobili s zeleno svjetlo za seksualne odnose.

Važno je da se osjećate dobro u svojoj koži prije no što se ponovo upustite u seks nakon poroda, sami morate osjetiti kada je za vas pravi trenutak.
Šest tjedana nakon poroda, izgledat ćete i osjećati se bolje. No, sasvim je normalno da kroz vas još uvijek struje razne misli i osjećaji. Nemojte se voditi time što ostali parovi rade i tako si stvarati pritisak. Svi su oni jednom bili jednako iscrpljeni, bezvoljni i uplašeni. Svima je teško balansirati između bračnih i obveza oko nove prinove.

Foto: Pexels