Trudnoća i porođaj

Osjetljive grudi u trudnoći – što vas očekuje i što raditi

osjetljive grudi

Grudi se baš kao i trudnički trbuščić tijekom trudnoće mijenjaju. Sve kako bi za devet mjeseci vašem bebaču mogle biti prvi izvor hrane. Stoga i ne čudi što su osjetljive grudi u trudnoći gotovo uvijek slučaj. 

Osjetljive grudi u trudnoći najbolje ćete umiriti nježnom masažom kremom, ali uz oprez!

OTPUSTITE GRUDNJAK

U drugom tromjesečju povećat će vam se opseg grudnog koša zbog rastućeg trbuščića. Stoga, otpustite grudnjak na posljednju kopču ili pak kupite mekši grudnjak kojeg ćete nakon poroda moći koristiti za dojenje. 

ZAŠTITITE

U prvom mjesecu trudnoće tijelo se intenzivno priprema za razdoblje trudnoće, pa tako i grudi. Zbog silnih hormona grudi trudnice mogu biti osjetljive, pa i crvene i suhe. Kao vam koža na grudima postane suha mažite ju kremom za hidrataciju ili nekim uljem. 

PODUPRITE

Tijekom trudnoće grudi vam mogu narasti za jednu veličinu košarice, a uz to mogu biti i otečene s proširenim žlijezdama. U rješavanju ovog problema pomoći će vam sportski grudnjak ili mekani grudnjak – top, koji ima široke naramenice i mekanu podstavu.

UTRLJAJTE

Kako se povećava vaš trudnički trbuščić tako će se povećavati i grudi. To može dovesti do svrbeža kože, ali i svrbeža bradavica. Nježno utrljajte hidratantnu kremu na kožu grudi i pazite na nježnost. Stiskanje grudi i bradavica može dovesti do preranih trudova. Ako vas pak svrbe bradavice krema na bazi lanolina umirit će nježnu kožu i potpuno je sigurna za dojenje. 

UMIRITE

Mliječni kanalići koji se pripremaju za dojenje kao stvoreni su za začepljenja. Na grudi stavite toplu i vlažnu kompresu da stoji 15 minuta. Možete i stajati i ispod toplog tuša tako da vam voda teče preko grudi. Nemojte masirati grudi da ne potaknete trudove, a ako osjetite crvenilo i bol svakako posjetite svog ginekologa. 

Foto: Freepik