Trudnoća i porođaj

Grudi u trudnoći – 3 stvari koje će vas iznenaditi

Grudi u trudnoći

Tijelo trudnice je fantastično. Priroda se pobrinula da se mamino tijelo prilagođava bebinom razvoju tijekom svih devet mjeseci.

Od malenog jedva primjetnog trbuščića i slatke lopte, do širenja kukova, bujanja i svih vidljivih i nevidljivih, ali veličanstvenih, promjena koje to donosi. Grudi u trudnoći jedna su od promjena koje će vas zadiviti!

Grudi u trudnoći prolaze kroz promjene prilagođavajući se stvaranju mlijeka i početku dojenja. Od žlijezda i hormona, pa sve do bradavica…

1. Vaše će bradavice potamnjeti

Tijekom trudnoće primijetit ćete kako su vam bradavice i aureola sve tamniji. Uzrok tome su trudnički hormoni koji povećavaju pigmentaciju kože. Neki stručnjaci vjeruju da tamna boja bradavica pomaže bebi da ih bolje uoči.

Pročitajte još i: 10 stvari koje morate znati o trudničkom grudnjaku

Grudi se već oko 8. tjedna trudnoće počinju mijenjati. Primijetit ćete da će tijekom narednih mjeseci vaše bradavice tamnjeti, te postati izraženije. Kulminacija prilagođavanja bradavica dojenju doći će tijekom prvih dana dojenja kada će im biti potrebna dodatna njega, ali i pravilan hvat.

2. Vaš će miris biti jedinstven

Grudi imaju posebne žlijezde koje u trudnoći oslobađaju dodatni sebum. On priprema bradavice na dojenje, no može imati i specifičan, možda pomalo i neugodan miris. To je miris koji će vaša beba prepoznati odmah nakon porođaja.

Novorođene bebe oslanjat će se na vaš miris koji će ih dovesti do grudi i bradavica. Bebe imaju jako osjetilo mirisa i znaju prepoznati miris mlijeka svoje majke.

3. Vaše će vene biti vidljivije

Hormon progesteron opušta krvne žile, stoga kroz njih kola i puno više krvi. To znači da se vene povećavaju i postaju puno vidljivije ispod kože. Vašim je grudima potreban taj dodatni protok krvi kako bi se povećale i bile spremne za dojenje.

Žile će biti izraženije tijekom cijelog razdoblja dojenja, a najviše će doći do izražaja u prvim danima dojenja.

Foto: Freepik