Trudnoća po tjednima

8. tjedan trudnoće – Formira se pupčana vrpca

8. tjedan trudnoće, prvo tromjesječje

Stigao je i 8. tjedan trudnoće! One ručice i nožice koje nećete moći prestati gledati i slikati kad vaša beba stigne u ovom će tjednu dobiti početni oblik. Daleko su još od onog kako bi trebali izgledati, ali pojavili su se.

Iako je još nevjerojatno malena, vaša je beba od prošloga tjedna udvostručila svoju veličinu. U ovom razdoblju beba raste otprilike 1 mm na dan.

Tako bi sada trebala biti veličine maline.

Lice kojem ćete se diviti ostatak svog života sada već poprima karakteristike koje su nam poznate. Dobro, ne vidi se to na prvu, ali… Oči su sada već u boji i djelomično prekrivene kapcima, a vidljiv je i vrh nosa. I ostali važni organi redom se pojavljuju, pa se tako razvijaju obje polutke mozga. Jetra u ovom razdoblju proizvode crvene krvne stanice, a vidljiva je i gušterača.

8. tjedan trudnoće, trudnoća
123rf
Maternica se udvostručila

Tek se u ovom tjednu formira pupčana vrpca koja će bebi dostavljati kisik i hranjive tvari.

Osim bebe udvostručila se i vaša maternica, ali od početka trudnoće. To bi mogao biti razlog zašto morate često posjećivati toalet zbog mokrenja. A mogli biste ga češće posjećivati i zbog povraćanja – jutarnje (ali i cjelodnevne) mučnine mogu vam stvarati poprilične probleme. Olakšanje biste mogli osjetiti tek oko 15. tjedna.

Grčevi su normalni

Povraćanje bi moglo biti posljedica i toga što vam puno toga – smrdi. Krivci su vaši hormoni, koji divljaju i daju vam gotovo nadljudski osjet njuha, što vam povremeno okrene želudac naopačke.

Ono što bi vas moglo zabrinuti su grčevi u trbuhu koji bi se mogli javiti. No, ne brinite, to je normalno za 8. tjedan trudnoće. Ligamenti u vašem trbuhu se rastežu kako se vaša maternica širi. Ako smatrate da se grčevi prejaki, obratite se doktoru.

Zašto ne biste:

  • Počeli redovito fotografirati svoj trbuh – to će vam jednoga dana biti lijepa uspomena.

 

Foto: Freepik, 123rf