Bebe i mališani

Zašto beba ne dobiva na težini – trebam li brinuti?

zašto beba ne dobiva na težini

Većina dojenih beba dobivat će na težini konstantno i ravnomjerno, ali ponekad to stagnira pa se mama zabrine. Zašto beba ne dobiva na težini – pokušat ćemo vam ponuditi odgovore.

Ako beba redovno doji, velika je vjerojatnost da će sve biti u redu i da će slijediti krivulju rasta, odnosno ravnomjerno dobivati na kilaži. No, ako vas vaga u nekom trenutku potakne da se zapitate zašto beba ne dobiva na težini u određenom razdoblju, možda uzrok pronađete u našim rješenjima.

Imajte svakako na umu da je važna adekvatna prehrana za vašu bebu, te da je prvih šest mjeseci najbolji izbor hrane majčino mlijeko. Osim toga, imajte na umu da kućne vage često nisu najbolji pokazatelj stvarnog stanja. Ako ste zabrinuti, svakako posjetite pedijatra.

Zašto beba ne dobiva na težini?

Postoji niz razloga zašto vaša beba možda ne dobiva dovoljno mlijeka, odnosno hrane.

  • Pogrešan hvat

Ispravan hvat dojke bebi omogućava da posiše sve mlijeko iz vaše dojke, a da se ne umori ili uzruja. Ako vaša beba ne hvata dojku kako treba ili zahvaća samo bradavicu, neće moći u potpunosti posisati sve mlijeko.

  • Nedovoljno česti podoji

Dojeno novorođenče mora jesti najmanje svaka dva sata tijekom dana i noći, prvih šest do osam tjedana. Ako žele i češće, ponudite im.

  • Kratkotrajno dojenje

Novorođenče mora sisati najmanje osam do 10 minuta na svakoj dojci. No, kako ni mi odrasli ne jedemo jednakom brzinom, tako će neke bebe to obaviti u kratkom vremenu, a neke će uživati polako. Kako beba bude rasla, neće joj trebati jednako dugo da posiše mlijeko iz svake dojke. Ipak, tijekom prvih nekoliko tjedana pokušajte dijete održati budnim i pripaziti da aktivno siše.

  • Bol ili nelagoda

Ako primijetite da bebi dojenje nije ugodno, možda je u pitanju neko ozljeda nastala tijekom poroda ili ima mliječac. Zbog takvih problema mogla bi manje sisati.

  • Nedovoljno mlijeka

Kod nekih se mama mlijeko javlja nešto kasnije, a isto tako može ga biti manje nego što beba treba. Dobra je stvar to što se to relativno lako može riješiti. Najčešće je dovoljno da bebu češće stavljate na dojku, kako bi se povećala proizvodnja mlijeka. Rijetko može biti riječ o nekom medicinskom problemu, ali i to je moguće. Tada se trebate javiti liječniku.

Rizične skupine

Sad kad znate potencijalne uzroke zašto beba ne dobiva na težini, možete provjeriti je li vaša beba u rizičnoj skupini što se tog tiče. To su sljedeće situacije:

  • Prijevremeno rođena djeca – Manja ili prijevremeno rođena djeca nekad nemaju dovoljno snage niti energije sisati dovoljno dugo da posišu sve mlijeko.
  • Oralni problemi – Bebi može biti teško zahvatiti cijelu bradavicu ako je ona tvrda ili prevelika.
  • Žutica – Zbog žutice bi beba mogla biti uspavana i nezainteresirana za dojenje.
  • Refluks – Zbog refluksa dijete često povrati ono što je pojelo. Osim toga, zbog kiseline im može biti odbojno sisati.
  • Neurološki problemi – Postoje neki problemi zbog kojih je djetetu otežano dojenje, kao na primjer sindrom

Foto: Pexels