Bebe i mališani

Dobivanje na težini kod beba – kako pratiti i treba li se brinuti

pitajmamu-dobivanje-na-tezini-kod-beba

Dobivanje na težini kod beba jedna je od stvari o kojima mame često brinu tijekom bebine prve godine. Iako je svaka beba priča za sebe, neke okvirne zadane vrijednosti prate i liječnici.

Procjena rasta dojene bebe

Tijekom prve godine dobivanje na težini kod beba bit će česta tema novopečenih mama. U prvih nekoliko dana nakon poroda svaka će beba izgubiti malo od težine s kojom je rođena. No, u desetak dana od poroda trebala bi imati barem svoju porođajnu težinu. Ako to nije slučaj, trebate se svakako posavjetovati s liječnikom. A od tada pa nadalje tijekom prve godine dobivanje na težini kod bebe je nešto o čem ćete voditi računa.

Tijekom prva tri mjeseca beba bi u prosjeku trebala dobiti između 140 i 210 grama tjedno. No, te tjedne smjernice mogu nekad mame odvesti na pogrešan put. Naime, neki se još uvijek vode tablicama rasta koje mogu zavarati. Beba koja je na 95. percentilu dobivat će puno više na težini nego beba koja je na trećem percentilu. Zato su krivulje bolji izbor.

U razdoblju od trećeg do šestog mjeseca bebin se rast usporava, pa beba tjedno dobiva u prosjeku između 105 i 147 grama tjedno. Tijekom idućih šest mjeseci rast će dodatno usporiti, pa beba dobiva između 70 i 91 gram tjedno.

U prosjeku bi beba trebala udvostručiti svoju porođajnu težinu do dobi od četiri ili pet mjeseci, te utrostručiti do godine dana.

Premalo ili previše

Tradicionalno se u našim krajevima najviše brine oko beba koje premalo dobivaju na kilaži, ali u posljednje vrijeme Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na bebe koje dobivaju previše. Njihove tablice upozoravaju na to da je važno obraćati pažnju i na visinu djeteta, a ne samo težinu.

Dobivanje na težini kod beba koja bi se moglo proglasiti prekomjernim češće se javlja kod beba hranjenih formulom. Često je razlog taj što roditelji krivo protumače njihov plač kao glad, te im nude više nego što bi trebalo. Kod isključivo dojenih beba, stručnjaci smatraju da brzo dobivanje na težini nije problem, sve dok je beba zadovoljna i zdrava.

A visina?

Što se tiče visine, odnosno dužine, beba bi u prvih šest mjeseci trebala narasti između 1,5 i 2,5 cm. U dobi između šest i 12 mjeseci beba bi trebala rasti oko jedan centimetar mjesečno.

Foto: Freepik.com