Bebe i mališani

Kako hraniti bebu na bočicu – 4 ključna savjeta

hraniti bebu na bočicu

Hraniti bebu na bočicu pomalo je drugačije nego dojiti, ali mame koje svoje bebe hrane na bočicu mogu izgraditi povezanost s bebom kao i mame koje doje.

Treba li uopće više i spominjati kako je majčino mlijeko najbolje i najzdravije te je preporuka svih stručnjaka do šestog mjeseca djetetova života? Ali dojenje ponekad jednostavno ne ide, iz bilo kojeg razloga. I zato je tada potreba hraniti bebu na bočicu, a naravno možete uvijek kombinirati i dojenje i hranjenje na bočicu.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako pomoći bebi da se navikne jesti iz bočice:

1. Nađite pravi položaj

Savijte ruku u laktu i onda u tu udubinu između nadlaktice i podlaktice smjestite bebu. Drugom rukom pridržavajte bočicu. Bebina glava treba biti lagano podignuta kao da je u polu uspravnom položaju.

2. Sjednite licem u lice

Alternativni položaj je da legnete na leđa te potom dijete smjestite tako da mu je glava na vašim koljenima, a noge preko vašeg trbuha. Bit ćete suočeni jedno s drugim i tako uspostaviti traženi kontakt očima tijekom hranjenja.

3. Nagnite bočicu

Kada hranite bebu na bočicu, nagnite bočicu tako da mlijeko ispuni prednji prostor dude. Na taj način se smanjuje količina zraka u tom prostoru kojeg beba vjerojatno guta. Većim gutanjem zraka stvara se više plinova u želucu.

4. Koristite jastuk

Neke bebe vole da ih se hrani dok leže na jastuku. Ne zaboravite da morate držati bočicu i nipošto ne ostavljajte bebu u ovom položaju bez nadzora, koliko nam se god čini da je sigurno ili udobno smještena.

Ne zaboravite – količina mlijeka koja je bebi potrebna u obroku ovisi o njenoj tjelesnoj masi. Pratite svoju bebu i vrlo brzo ćete sami prepoznati kada je gladna, a kada je sita. Preporuka je da se obroci uvijek pripremaju svježi, te je vrlo važno voditi računa o higijeni bočice.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ne ustručavajte se obratiti pedijatru.

Foto: Freepik