Zdravlje i prehrana

4 ključna savjeta kako hraniti bebu na bočicu

Pitajmamu Nahraniti Dijete

Hraniti dijete na bočicu pomalo je drugačije nego dojiti, ali mame koje svoje bebe hrane na bočicu mogu izgraditi povezanost s bebom kao i mame koje doje.

Treba li uopće više i spominjati kako je majčino mlijeko najbolje i najzdravije te je preporuka svih stručnjaka do šestog mjeseca djetetova života? Ali dojenje ponekad jednostavno ne ide, iz bilo kojeg razloga. Tada je opcija korištenje bočice, a naravno možete uvijek kombinirati i dojenje i hranjenje na bočicu.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako pomoći bebi da se navikne jesti iz bočice:

1. Nađite pravi položaj

Savijte ruku u laktu i onda u tu udubinu između nadlaktice i podlaktice smjestite bebu. Drugom rukom pridržavajte bočicu. Bebina glava treba biti lagano podignuta kao da je u polu uspravnom položaju.

2. Sjednite licem u lice

Alternativni položaj je da legnete na leđa te potom dijete smjestite tako da mu je glava na vašim koljenima, a noge preko vašeg trbuha. Bit ćete suočeni jedno s drugim i tako uspostaviti traženi kontakt očima tijekom hranjenja.

3. Nagnite bočicu

Prilikom hranjenja nagnite bočicu tako da mlijeko ispuni prednji prostor dude. Na taj način se smanjuje količina zraka u tom prostoru kojeg beba vjerojatno guta. Većim gutanjem zraka stvara se više plinova u želucu.

4. Koristite jastuk

Neke bebe vole da ih se hrani dok leže na jastuku. Ne zaboravite da morate držati bočicu i nipošto ne ostavljajte bebu u ovom položaju bez nadzora, koliko nam se god čini da je sigurno ili udobno smještena.

Ne zaboravite – količina mlijeka koja je bebi potrebna u obroku ovisi o njenoj tjelesnoj masi. Pratite svoju bebu i vrlo brzo ćete sami prepoznati kada je gladna, a kada je sita. Preporuka je da se obroci uvijek pripremaju svježi, te je vrlo važno voditi računa o higijeni bočice.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ne ustručavajte se obratiti pedijatru.

Foto: Freepik