Bebe i mališani

Higijena bočica i duda – 5 stvari koje trebate znati!

Higijena bočica

Higijena bočica i duda je nešto što se treba provoditi nekoliko puta dnevno – bez iznimke! Postoji nekoliko načina na koji se mogu očistiti i sterilizirati bočice i dude, a ovo je sve što trebate znati!

Higijena bočica i duda je jedan od onih zadataka koji nam padaju teško, ali su ipak slatke muke! Svakim zadovoljnim gutljajem vaše bebe iz čiste bočice, bit ćete zadovoljnijii i mirniji!

  1. Bočicu i dudu prije prve upotrebe potrebno je oprati ručno, pa prema uputama proizvođača prokuhati ili sterilizirati.
  2. Većina bočica se može prati u perilici suđa, no pripazite na dude! U finim naborima duda često se zna skupiti ustajala voda ili pak ostaci deterdženta.
  3. Dude radije prokuhavajte u vodi i to na način da dudu stavite u hladnu vodu, te nakon vrenja prokuhavajte još 5 do 10 minuta.
  4. Ako ćete prokuhavati vodu iz slavine vjerojatno će vam se kamenac skupljati kada se duda osuši. Problem kamenca možete riješiti ispiranjem dude nakon prokuhavanja u vodi ili koristite filtriranu vodu.
  5. Na tržištu postoje sterilizatori koji će posao napraviti umjesto vas, no često su skuplji i roditeljima je lakše prokuhavanje u vodi.
Higijena bočica

Dakle, osim prokuhavanja i sterilizacije higijena bočica i duda mora se provoditi i ručno. Bočice osim same boce i dude imaju i prsten u koji ulazi duda i čep. Prsten se može i prokuhavati, ali i čistiti ručno, baš kao i čep. No, imajte na umu da se nakon pranja mora dobro oprati, a i isprati u vrućoj vodi. Naravno, i prebrisati suhom krpom.

Kada su u pitanju bočice za malenu djecu koje imaju tzv. kljun ili ergonomski čep – njih perete jednom dnevno. Na uputama proizvođača provjerite kako se bočica održava te je prema tome operite.

Posebnu pažnju obratite na čepove u koje se zna zavući prljavština od malenih ručica i usta punih keksića. Isto kao i bočice, ako perete u perilici, bilo bi dobro da ih nakon pranja isperete.

Kada je vrijeme za zamjenu?

Bočice ili dude ćete mijenjati kada ih dijete preraste, odnosno kada će bebi biti potrebna veća bočica. Isto tako, bočicu možete mijenjati kada uočite oštećenja. Dude ćete pak mijenjati jednom mjesečno, a ako je beba veća svaka dva do tri mjeseca.

Jasno, kada primijetiti oštećenje na dudi odmah je zamijenite!

Foto: Freepik