Bebe i mališani

Ide li duda varalica u vrtić ili ne – pitanje je sad

pitajmamu-duda u vrtić

Duda varalica je jedna od roditeljima najomiljenijih i ujedno najomraženijih stvari. Najprije dobro dođe, da umiri bebu, a kasnije muku mučite s odvikavanjem. Posebno se lome koplja oko toga hoće li duda varalica u vrtić s djetetom ili ne.

Vaša je beba odrasla i kreće u vrtić. Veliki je to i važan trenutak! No, muči vas jedna važna stvar – duda varalica. Ako djetetu dopustite da s njim ide duda varalica u vrtić, ono će se začas naviknuti da se to tako radi. Ako ju, pak, ne ponese, frka je neizbježna. Što učiniti?

Važan je podatak kad dijete kreće u vrtić. Ako dijete kreće u jaslice, velika je vjerojatnost da će svaka odgojiteljica ili odgojitelj dopustiti dudu u vrtiću barem prvo razdoblje. Poželjno je to korištenje vremenski skraćivati, a to će možda čak i lakše proći u vrtiću. Ako imate povjerenja u odgojitelje, prepustite im odluke o dudi za vrijeme boravka u vrtiću. Vrlo vjerojatno će dijete moći imati dudu dok spava.

Kada odvikavati

No, kada početi s odvikavanjem od dude?  Ako dijete kreće u vrtićku grupu, vjerojatno će vam savjetovati da dijete ne bi trebalo imati dudu. Naime, već s godinu do godinu i pol dana dijete bi trebalo svakako odvikavati od dude.

Ali – uvijek postoji i taj „ali“ – ne ide svima jednako lako, ne žele svi roditelji prolaziti to, a na kraju krajeva, nisu sva djeca ista.

Dudu nikada nemojte oduzimati potajno. Važno je da dijete zna da se mora odreći dude i da samo donese tu odluku. Tada će sve biti lakše.

Kako odvikavanje od dude napraviti bezbolno i polako?
  • Kad dijete počne hodati, sve mu je zanimljivo. To je pravi trenutak da mu sve češće maknete dudu i potičete ga da istražuje.
  • Recite djetetu da može dobiti dudu u određenim razdobljima – kad ide spavati, ako se dogodi nešto zbog čega mu treba utjeha ili slično.
  • U vremenu kad dijete ne koristi dudu, neka mu ne bude u vidokrugu. Samo pogled na dudu podsjetit će dijete na nešto što u tom trenutku ne bi trebalo dobiti. To izaziva nepotrebnu tugu ili frustraciju.
  • Važno je da svi ukućani slijede ista pravila.
  • Smislite neki „tajni plan“ koji znate samo vi i dijete – kako i kada koristiti dudu, npr. tako će se dijete osjećati važnim.
  • Pronađite nešto na što je dijete „slabo“ i poslužite se trikom. „Možemo li tvoju dudu ostaviti malim ptičicama? Baš im jako treba.“ Ili „Možemo dudu ostaviti duda vili (nešto kao zubić vila), a ona će tebi ostaviti poklončić.“

NEMOJTE!

  • Nemojte u odvikavanje krenuti kad dijete prolazi kroz neko emotivno razdoblje: ako je dobilo brata ili sestru, ako se selite, ako kreće u vrtić.
  • Nemojte se nikada djetetu rugati niti ga ismijavati zbog dude. Dijete voli dudu. Izrugivanje će dijete dodatno zbuniti i rastužiti.

Foto: Freepik