Bebe i mališani

Papuče za vrtić – kako i kakve odabrati?

pitajmamu-papuce

Rujan uglavnom označava novi početak, za mnoge, ali najviše za malce koji kreću u jaslice, vrtić. Uz svu opremu koju treba nabaviti za te njihove dane, roditelje često muči pitanje: kakve papuče za vrtić odabrati?

Malenim nožicama od prvih dana treba posvećivati posebnu pažnju, jer noge su te koje nas nose kroz život i puno znače za naše držanje i zdravlje. Ako uzmemo u obzir da mnogi mališani u jaslicama i vrtiću provedu i više od osam sati na dan (više od 40 sati tjedno), jasno nam je koliko je važno djetetu nabaviti odgovarajuće, udobne papuče. To nije uvijek lako, ali možda vam naši savjeti pomognu.

Jaslice

Za malce koji kreću u jaslice važno je da su papuče čvrste, da dobro drže zglob malenu nožicu, ali i da se lako obuvaju i skidaju. Bez obzira na to je li vaše dijete uspjelo svladati tehniku obuvanja i skidanja papuča ili će mu u tome još neko vrijeme pomagati teta, važno je da se niti jednima to ne oteža. Neka papuče budu na čičak (koji nije prekratak niti preslab), a papuča u svakom slučaju mora biti odgovarajuće veličine.

Što se veličine tiče, znamo da djeci noga brzo raste. Stoga jednostavno nema smisla kupiti papuču/cipelu u kojoj djetetu palac seže do samog vrha cipelice. To bi papuču učinilo neudobnom. Papuča dijete nigdje ne smije stiskati, niti sputavati stopalo. Između palca i kraja papuče morate osjetiti da noga ima mjesta. Papuča ne smije pritiskati niti petu. Odnosno, kod pete mora biti mjesta u papuči.

Vrtić

Papuče za vrtić i izbor istih ne razlikuje se puno od onih za jaslice. No, u vrtiću već imate jedan novi orijentir – želje i prohtjeve mališana. U vrtiću već svi znaju sami obuti i izuti papuče, ali i dalje imajte na umu jednostavnost skidanja. Do te ste dobi već mogli uvidjeti raste li nožica vašeg mališana izrazito brzo ili možda malo sporije. Tako ćete znati procijeniti koliko im mjesta treba ostaviti da ne biste papuče kupovali već za mjesec, dva. Što se vizualnog dojma tiče – pokušajte se naći na pola puta.

Čvrsto, ali udobno

Papuče za predškolski uzrast općenito moraju biti dovoljno čvrste, da mališanima drže stopalo na mjestu. Također, treba imati svakako savitljiv potplat koji djeci omogućava lakše kretanje i igru. Ipak, ne smije biti prekomjerno savitljiv. Iako se nekad smatralo da je ortopedski uložak gotovo obvezan, danas ortopedi ističu da je bolje imati cipelu bez takvog uloška, kako bi se stopalo samo razvilo kako treba.

Veličinu izmjerite tako da dijete stane na komad papira punom težinom, a vi ocrtajte obrise stopala, te nakon toga izmjerite punu dužinu. Tome dodajte 0,5 cm, pa tražite prema tablici veličina, i to, jako je važno, prema tablici pojedinog proizvođača. Ili – ponesite metar sa sobom u kupovinu. Nemojte kupiti puno prevelike papuče, a ono što bi vam moglo pomoći jest široki i jaki čičak koji će držati nogu na mjestu u razdoblju dok je papuča malo veća.

No, pored svih savjeta i mudrosti koje ćete pročitati, najbolje je pratiti svoje dijete. Ne odgovaraju sve papuče svakom stopalu, a osim toga, nekoj je djeci više vruće, nekima hladno. To vam može biti dodatni faktor izbora. U vrtiću je zimi toplo, pa nije najmudrije kupiti debele zimske papuče, ali ako je vaše dijete izrazito zimogrozno, nije suludo odlučiti se i za takvu opciju.

Kratko i jasno:

Izmjerite oba stopala – mnoga djeca, kao i odrasli, nemaju oba stopala potpuno jednake veličine.

Kvalitetne papuče traju dulje – što se veličine tiče, mogle bi potrajati između devet mjeseci ili godine dana, pa nije loše nabaviti dovoljno kvalitetne da potraju.

Isprobajte na kraju dana – kao i naša stopala, dječje stopalo je veće, odnosno više otečeno prema kraju dana, pa jutro nije najbolje doba za mjerenje stopala

Foto: Freepik