Bebe i mališani

Dijete u vrtiću – pripremite se na vrijeme

Puno je stvari koje možete učiniti kako biste djetetu, ali i sebi olakšali taj prvi dan onog što će postati vaša svakodnevica. Dijete u vrtiću neće biti drama uz naše savjete”

Bez obzira na to osjećate li se spremnim za dijete u vrtiću ili ne (da – vi, ne dijete), nije loše ljeto iskoristiti za neopterećene, ali važne pripreme za vrtić.

Često pričajte s djetetom

Istraživanja su pokazala da djeca onih roditelja koji više pričaju sa svojom djecom uistinu pokazuju bolje rezultate kasnije u akademskom životu. No, u ovoj vam dobi to nije najvažnije na svijetu. Važno vam je da dijete upije što veći broj riječi, kako bi se u vrtiću lakše moglo izraziti, ali i čim prije progovoriti ako i ne govori. To će mu puno značiti za komunikaciju s tetama.

Pričajte s djetetom u trgovini, u šetnji, u parku. Imenujte stvari, opisujte, ispitujte, očekujte reakciju. Čitajte im!

Vježbajte samostalnost

Ovdje su očekivanja različita, naravno. Dijete u vrtiću može biti već s godinu dana, a tada govorimo o jaslicama. Tada, naravno, ne može samo ići na wc. Ali moglo bi si samo obuti papuče, tenisice (pazite na to da oboje bude lako obuti), oprati ruke prije jela. Posebnu pažnju posvetite jelu. Dijete mora moći samostalno pojesti barem dio obroka, te je itekako poželjno da se zna služiti žlicom. Naravno, tete su tu da pomognu, ali sjetite se da su tete samo dvije, često i jedna, a djece je 20-ak.

Ako dijete kreće u vrtić nešto kasnije, pobrinite se da se preko ljeta malo više druži s vršnjacima, odnosno barem da provodi više vremena u njihovoj blizini. S tri godine dijete već mora moći samostalno se razodjenuti, odjenuti, skinuti i obuti cipele, te ići na wc. Mora moći samostalno pojesti obrok, pospremiti posuđe.

Isprobajte odvajanje

Ako se dijete dosad nije odvajalo od vas na duže vremena, dogovorite s nekim bliskim da dijete ostane s njim neko vrijeme tijekom dana. Djetetu najavite, pripremite ga, te naglasite točno kada ćete doći. Kako ste rekli, tako i učinite, te nemojte trčati natrag čak niti ako sve ne ide glatko.

Dijete u vrtiću najčešće brzo zaboravi da roditelja nema, ali su zato odvajanja teška.

Neka se odijeva

Kad krećete van, počnite se spremati dovoljno rano da biste djetetu omogućili da se pokuša samo odjenuti. Imajte strpljenja, a pomognite tek toliko da dijete ne bi odustalo. Dok se dijete pokušava odjenuti, uklonite mu sve druge distrakcije – neka televizija ne bude upaljena, a igračke neka ne budu na dohvat ruke. Svakako pohvalite svaki djetetov pokušaj, a posebno svaki uspjeh.

Prilagodite rutinu

Ako ćete dijete u vrtiću ostavljati prilično rano, ne morate već ljeti početi buditi ga u šest sati ujutro. No, kako se vrtić bliži, neka vaša jutarnja rutina bude što sličnija onoj kakva će biti kad krenete u vrtić. Dakle, ako vaše dijete ide kasno spavati, a budi se oko 10 sati – nešto ćete morati promijeniti. Neće biti dobro kad dijete nakon mjeseci buđenja u 10 probudite u 6. Što se ranije krenete prilagođavati, to će vam lakše biti. Osim toga, nemojte da se dijete satima povlači u pidžami, nego ga barem potaknite da se presvuče u odjeću za po kući, ako ne izlazite, te da pojede doručak.

No, pored svih ovih napomena i svega što vam sada možda zvuči zastrašujuće, jedno morate imati na umu: ako ste vi opušteni, vaše će se dijete lakše prilagoditi. Nemojte misliti da je jednostavno nemoguće da se vaše dijete prilagodi – dijete bi vas moglo iznenaditi. Ne razmišljajte predaleko u budućnost, nego krenite dan po dan…

Foto: Freepik