Bebe i mališani

Strah od odvajanja- kad i bebe i mame plaču

strah od odvajanja, separacijska anksioznost, roditelji, bebe, dijete

Strah od odvajanja ili separacijska anksioznost prirodna je i apsolutno normalna reakcija mlađeg djeteta na odvajanje od roditelja

Većina roditelja će se sa velikim strahom od odvajanja susresti pri polasku djeteta u vrtić, dok će onu klasičnu separacijsku anksioznost osjetiti u dobi između šest i osam mjeseci.

U toj dobi djeca nemaju razvijen pojam o vremenu, te si ne mogu pojmiti da će se roditelj koji je otišao i vratiti pa svoje nezadovoljstvo izražavaju plakanjem. Strah od odvajanja u dobi od šest mjeseci će se najčešće manifestirati tako što će vas vaš puzač slijediti po stanu, plakati čim ga ispustite iz ruku, pa ćete često imati dojam da bez bebe ne možete ni na WC.

Naime, dijete do šestog mjeseca, pa čak i do godine dana, s majkom živi u zdravoj simbiozi u kojoj su oni zapravo jedno, te dijete ne razlikuje sebe od majke i obratno.
Nakon toga, dijete počinje sazrijevati i gledati sebe u JA formi, te majku u TI formi. Upravo tada počinje i njihov strah od napuštanja i ostavljanja, a zapravo se radi o normalnoj razvojnoj fazi.

VRTIĆ I STRAH OD ODVAJANJA

Strah od odvajanja koji se javlja prilikom odlaska u vrtić je nešto drukčiji. Naime, djeca u dobi od godine dana, pa sve do tri, neutješno će plakati prilikom dolaska u vrtić. No, kada roditelj ode će se igrati kao da se ništa nije dogodilo.

Također, mogu se javiti i regresije u ponašanju. Pa će vaš hodač najednom početi puzati, ili će odbijati jesti, mokriti u gaće ili po noći. Također, možete očekivati i ispade bijesa, odnosno temper tantrume, ignoriranje i slično ponašanje kojim dijete izražava nezadovoljstvo.

Dužina trajanja straha od odvajanja ovisit će o načinu na koji će roditelj odgovoriti na taj strah.

Obično se kaže da djeca namiriše strah, a to je i djelomice točno. Ako će vaša beba osjetiti da vas je strah ostaviti ga u vrtiću i da imate nepovjerenje prema odvajanju, reagirati će shodno tome. Odnosno uhvatit će ga separacijska anksioznost.

U prosjeku strah od odvajanja traje dva tjedna. Ako se radi o polasku u vrtić, morate uračunati bolesti koje će prekidati adaptaciju. Slobodno računajte na mjesec do dva plakanja.

Foto: Freepik