Bebe i mališani

Kako odabrati vrtić za dijete?

pitajmamu-koji vrtić odabrati za svoje dijete

Vrtić, dadilja, baka, privatni vrtić što odabrati za svoje dijete?

Vi se želite – dobro, morate – vratiti na posao. Pripremate za povratak, no glavobolju vam ne zadaju odjeća i obveze nego pitanje kako osigurati najbolju skrb svome djetetu? Vrtić – gradski ili privatni? Baka?

KADA SMIJEM BITI OČAJNA?

Pomisao da potomka morate ostaviti u tuđim rukama baca vas u očaj. Majka je, mislite, jedina osoba koja tom mališanu želi dobro. Istina, nitko se ne može mjeriti s vama, no strepnju od odvajanja umanjit ćete prihvaćanjem činjenice da svijet ne naseljavaju isključivo zli ljudi, te odabirom skrbi koja i vama i djetetu najviše odgovara.

DOBROBIT PRIJE SVEGA

Prije svega, razmislite što će se najbolje poklapati s vašim radnim danom i financijskom situacijom, ali i koja od skrbi se poklapa s vašim sustavom vrijednosti i životnim načelima, kažu psiholozi. Primjerice, razmislite temelji li se vaš odgojni pristup na postavljanju granica ili slobodi i odaberite skrb koja je slaže s tim vašim uvjerenjima.

GRIŽNJA SAVJESTI

Naime, iako vas zbog razdvajanja od djeteta muči grižnja savjesti, taj potez mogao bi biti fantastičan poticaj za bebin razvoj i osamostaljivanje – o kojima ste oduvijek sanjarili. Da dijete cijelo vrijeme sjedi s vama doma, kažu pedagozi, to se ne bi dogodilo.

Imajte na umu da su istraživanja dokazala da sve vrste skrbi poboljšavaju dječje razumijevanje, pomažu socijalizaciji, razvoju djetetove inteligencije i omogućuju mu bolju koncentraciju.

A je li to nešto zbog čega biste se trebali osjećati loše? Pa baš i ne.

VRTIĆ

Vrtići prihvaćaju djecu s navršenih godinu dana. Grupe se oblikuju prema starosnoj dobi djece. Na vama ostaje odluka hoće li vaše dijete biti upisano na poludnevni (do pet sati) ili cjelodnevni boravak (do deset sati).

PREDNOSTI VRTIĆA

Odličan je za uvođenje rutine u djetetovu svakodnevicu i svladavanje znanja koja mališana pripremaju za školu. Vaše će dijete kroz igru usvajati vještine, kao što su crtanje, ples, pjevanje i kuhanje. Igra s drugom djecom pomoći će mu da stekne samopouzdanje i razvije socijalne vještine.

MOŽETE LI SI TO PRIUŠTITI?

Cjelodnevni boravak u vrtiću mogao bi vas stajati od 400 do 1000 kuna.

MANE VRTIĆA

Raspitajte se kod drugih roditelja čija djeca pohađaju vrtić kakvi su im uvjeti, kakva je uprava, kako su zadovoljni odgojiteljicama i kakva je prehrana, jer sve to uvelike utječe i na dijete. Ako roditelji nisu zadovoljni vrtićem, vrijedi doznati zašto. Dijete nikad nemojte ostaviti u sredini koja bi mogla negativno utjecati na njega.

KLJUČNO PITANJE

Zapitajte se je li dijete dobro zbrinuto? Ako niste zadovoljni tetama ili vam se čini da se dijete iz nekog razloga ne uklapa u dodijeljenu grupu, možete se konzultirati s vrtićkim psihologom i u slučaju potrebe tražiti premještaj u neku drugu grupu.

ŠTO MORATE ZNATI

Morate imati na umu vrtićka načela. Ako vaše dijete ima vrućicu, proljev, konjuktivitis ili kakvu drugu virusnu ili bakterijsku upalu, ne smijete ga dovesti u vrtić. Ako tijekom boravka u vrtiću odgojitelji primijete simptome infekcije, nazvat će vas i zamoliti da dođete po dijete.

Za majke u radnom odnosu bolesti koje se brzo i lako šire među malenima u vrtiću jedna su od najvećih mana ove vrste skrbi. Naime, ako je vaše dijete bolesno, ono ne može ići u vrtić, a to znači da vi ne možete na posao i da imate problem!

VIŠE ⇒ Veliki vodič za upis u zagrebačke vrtiće

DADILJA

Odabir dadilje zna biti dobro rješenje za one koji nemaju fiksno radno vrijeme i one koji imaju bolesno ili osjetljivije dijete. Ovisno o potrebama, možete pronaći dadilju koja će s djetetom provesti onoliko vremena koliko je potrebno: samo dio dana ili cijeli dan.

Neke dadilje imaju kvalifikacije, dok su druge tek veoma iskusne. Da biste bili sigurniji u svoj odabir, dobro je tražiti preporuke bivših poslodavaca. Također nije naodmet tražiti i potvrdu o nekažnjavanju.

PREDNOSTI DADILJE

Dosljednost. Ako dadilja čuva dijete u vašem domu, lakše je držati se određene rutine. Uz dadilju ćete lakše kontrolirati što i koliko dijete jede, koliko spava, bebine aktivnosti i odlaske na svježi zrak.

MOŽETE LI SI TO PRIUŠTITI?

Dadilje su definitivno skuplja opcija od vrtića, a isplate vam se ako imate više djece. Prosječna mjesečna cijena dadilje kreće se oko 2500 kuna mjesečno, što znači da će vas dadilja na pola radnog vremena stajati oko 1300 kuna.

MANE DADILJE

Dok intervjuirate dadilju, zamolite je da navede šest aktivnosti koje namjerava raditi s vašim djetetom. Ako predloži odlazak u knjižnicu kao vrhunac dana za vašeg bučnog 18-mjesečnog mališana, znat ćete da ona nije prava osoba za taj posao.

Možete je upitati i za njezin stav prema dnevnome odmoru, gledanju televizije i odvikavanju od pelena kako biste utvrdili poklapa li se njezino viđenje s vašim.

KLJUČNO PITANJE

Kakav je vaš pristup disciplini? Pokušajte joj dati konkretan primjer kao što je: „Što biste napravili ako se dijete odbija kupati?“ Svatko ima drukčiji pogled na disciplinu, a to će vam pomoći da otkrijete jeste li na istoj valnoj dužini.

ŠTO MORATE ZNATI

Raspitajte se je li vašoj dadilji to osnovni poziv ili to želi raditi samo dok ne nađe kakav drugi posao. Naime, ako joj je ovo samo privremeni posao, imajte na umu da bi vam za nekoliko mjeseci mogla dati otkaz, što baš i nije najbolja opcija za vaše dijete.

u vrtiću je koma

PRIVATNI VRTIĆ

U većim gradovima, u kojima su državni vrtići pretrpani, dio majki odlučuje se upisati dijete u privatni vrtić, u kojemu su grupe obično manje pa se i odgojiteljice mogu više posvetiti svakome djetetu. Osim toga, za razliku od državnoga, privatni vrtić prima djecu već s navršenih šest mjeseci života.

PREDNOSTI PRIVATNOG VRTIĆA

Prima i mlađu djecu kojoj treba više brige i njege nego djeci starije dobi, a u manjim grupama moguć je i individualni pristup.

MOŽETE LI SI TO PRIUŠTITI?

Cijena privatnih vrtića kreće se od 600 do 1500 kuna mjesečno.

MANE PRIVATNOG VRTIĆA

Provjerite program rada vrtića. Najbolji privatni vrtići, baš kao i oni državni, imaju jaslički i vrtićki program te obrazovne i odgojne ciljeve. Zatražite na uvid njihov svakodnevni jelovnik koji također mora biti u skladu sa zdravstvenim standardima. Ako vidite da vrtić nema razrađen plan odgoja i skrbi o vašem djetetu, potražite drugi.

KLJUČNO PITANJE

Zamolite druge roditelje čija djeca pohađaju privatni vrtić da vam izlože prednosti i mane vrtića kako biste dobili bolji uvid u ono što vas čeka.

ŠTO MORATE ZNATI

Dobro je kontaktirati više privatnih vrtića koji će vam objasniti što sve nude vašem djetetu. Također bi bilo dobro osobno posjetiti potencijalne vrtiće kako biste stekli uvid u to u kakvoj će sredini boraviti i odrastati vaše dijete.

BAKA-SERVIS

Mnoge zaposlene majke ostavljaju svoje dijete na brigu baki i djedu. To varira od povremenoga do svakodnevnog čuvanja djeteta. Zbog mnogočega to je izvrsna opcija: vaše dijete poznaje i voli baku i djeda, a vi točno znate kako će se oni brinuti za dijete.

PREDNOSTI BAKA-SERVISA

Vaše dijete ne plače i ne brine zbog razdvajanja. Mališan će uživati u prilici da provede dan s bakom i djedom, a vi se nećete brinuti o tome kako se oni slažu.

MOŽETE LI SI TO PRIUŠTITI

Dobro bi bilo od samoga početka imati ugovor, pa makar i neformalni, jer ćete u protivnom imati osjećaj da ne možete postaviti pravila u odgoju svog djeteta. Objasnite roditeljima da će vam učiniti uslugu ako prihvate nešto novca, jer ćete se tako ugodnije osjećati.

MANE BAKA-SERVISA

Navike hranjenja! Istraživanja su pokazala da djeca za koju se brinu djedovi i bake češće poslije pate od pretilosti. Uz to, otkriveno je i da djeca koja odrastaju s djedovima i bakama kasnije imaju slabiji uspjeh u školi – jer oni, za razliku od odgojitelja, nemaju obrazovne ciljeve koje je potrebno postići.

KLJUČNO PITANJE

Hoće li vam priznati da ih vaše dijete iscrpljuje? Djeca znaju biti zahtjevna, a kako s vremenom postaju sve aktivnija, pitanje je hoće li baka i djed imati energije trčati za njima po dječjem parkiću.

ŠTO MORATE ZNATI

Lijepo je kad se baka i djed binu za vašeg mališana dok vas nema i doista im morate biti zahvalni na tome, ali problem je ako se nastave zadržavati u vašem kućanstvu i nakon vašeg povratka. Sandra Horvat (29), majka jednoipolgodišnjeg Ivana, požalila nam se: „Kad se vratim s posla kući, želim se u potpunosti posvetiti svome mališanu, ali kako mi svekrva radi uslugu, osjećam se primoranom voditi ugodnu konverzaciju s njom, što zna potrajati i po nekoliko sati.

pitajmamu-koji-vrtic-odabrati-za-dijete

OTAC NA RODITELJSKOM DOPUSTU

Nema potrebe držati se uobičajenih obrazaca, posebno kada znamo da dio žena zarađuje više od svojih supružnika. Tada postoji mogućnost da prepustite brigu za dijete svome partneru. Tako, naprimjer, danas i očevi znaju otići na roditeljski dopust (na to imaju pravo), što nam se još prije nekoliko godina činilo nezamislivim.

PREDNOSTI

Majke dobro zarađuju, a očevi se u potpunosti mogu posvetiti djetetu.

MOŽETE LI SI TO PRIUŠTITI?

Iako se možda možete financijski pokriti, život sa samo jednom plaćom predstavlja veliki financijski rizik.

MANE

Vašu obitelj vreba zelenooko čudovište zvano zavist. Postojat će trenuci kad će vaš partner bolje od vas protumačiti djetetovo mumljanje ili kad će, za razliku od vas, napraviti papicu koju će mališan s užitkom pojesti. To ne znači da je on bolji roditelj od vas niti da ga dijete voli više nego vas. Tomu je tako zato što, jednostavno, provodi više vremena s djetetom. Također imajte na umu da će, kad bude vrijeme da ponovo počne raditi, parteru trebati više vremena da pronađe posao.

KLJUČNO PITANJE

Možete li prihvatiti ovakvu situaciju sve do djetetova odlaska u školu? Provjerite shvaća li vaš partner da ova situacija nije privremeni odmor od posla nego stil života za sljedećih nekoliko godina.

ŠTO MORATE ZNATI

Podijelite zadatke i držite se svoga dogovora. „Slaven je sjajan otac, ali ja sam ta koja pere rublje i posprema, kaže Ana (34), majka osmomjesečnog Bartola. On kuha, ali to je sve. Imam prijateljice koje su u sličnoj situaciji, i sve bismo voljele da nas nakon cjelodnevnog radnog dana ne čekaju i kućanski poslovi.

ODGOVORI NA ČESTA PITANJA 
P Što je važno učiniti da biste svome djetetu osigurali ugodan boravak u vrtiću?

Informirajte se i komunicirajte. Nastojte često razgovarati s djetetom o tome kako mu je u vrtiću, ali i s odgojiteljima. Kada donosite važne odluke (o upisu, ispisu, djetetovoj prilagodbi, o odgodi polaska u školu, o odgoju), posavjetujte se s odgojiteljima i stručnom službom u vrtiću.

P Može li vrtić naštetiti mome djetetu?

Istraživanja su pokazala da se hormon stresa, kortizol, kod djece udvostruči u prvih devet mjeseci prilagodbe na vrtić, u usporedbi s djecom koja ne pohađaju vrtić. Ali nema dokaza da kortizol ima dugotrajne negativne posljedice, kažu stručnjaci. Istraživanja su pokazala da su djeca pod stresom i nakon povratka kući, pa nastojte stvoriti opuštajuću okolinu za svoje dijete.

P Tko kontrolira vrtiće?

Mjerodavno ministarstvo za sve vrtiće je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a mjerodavna Agencija za odgoj i obrazovanje daje odobrenja na sve programe koje provode i privatni i državni vrtići, a koji su u skladu s propisima RH.

Ministarstvo zdravlja i njihovi inspektori kontroliraju higijenske i zdravstvene uvjete te kvalitetu i higijenu pripreme hrane u svim vrtićima.

Foto: Freepik