Obitelj

Pet stvari koje biste trebali raditi tijekom čitanja mališanima

Pet stvari koje biste trebali raditi tijekom čitanja

Ne dopustite da prođe dan bez pročitane knjige ili ispričane priče. Neka to bude čitanje prije spavanja, čitanje da se mališani odmore od neke akcije, čitanje jer ste upravo došli iz knjižnice i morate prelistati sve nove knjigice…

Samo čitajte! I to zato što su mnogobrojne studije pokazale da djeca kojoj su čitali imaju opsežniji rječnik od one kojoj nisu čitane knjige ni pričane priče.

Čitanjem mališani upijaju znanje, raznoliko znanje, a to je vrlo važno na svim područjima njihova života. Važno je mališane naučiti da vole čitanje, da uživaju u njemu istinski, pa će tako jedva dočekati da i sami mogu i znaju čitati.

Pet stvari koje biste trebali raditi tijekom čitanja
  1. Uskladite se s djetetom

Ovo je možda i najvažnija stvar tijekom čitanja. Osluškujte i pratite svoje dijete. Sviđa li mu se priča? Prepoznaje li sve riječi u njoj? Obraća li više pozornost na tekst ili na ilustracije?

Nemojte dijete upućivati što da misli, očekuje i slično. Ako primijetite da je pomalo odlutalo, pokušajte ga ponovo zainteresirati postavljanjem pitanja u vezi s radnjom. „Što oni sad rade?“ ili „Zašto misliš da to rade?“ dobra su pitanja.

Ako i dalje dijete nije posebno zainteresirano, možda bi pomogla neka druga priča.

  1. Postavljajte pitanja

Roditelji koji postavljaju pitanja tijekom čitanja povezuju se s djetetom na jedan drugačiji i zabavniji način, dajući mu do znanja da je njegovo mišljenje bitno. Pitajte ga jesu li mu poznate sve riječi, može li pogoditi što će likovi napraviti sljedeće i zašto su napravili to što su napravili.

Tako će mališan doznati puno novih detalja, možda stvoriti novi način razmišljanja, a tako će i jačati emocionalna veza među vama.

  1. Idite dalje od opisivanja slika ili čitanja teksta

Zanimljiv su način pričanja priča kartice za pričanje priča koje se danas mogu nabaviti u mnogim trgovinama s igračkama, ali i knjižarama. Na karticama su prikazane scene koje se mogu povezati u priču, ali nema teksta. Slično možete raditi i s drugim fotografijama ili s ilustracijama u knjigama.

Kad ovako pričate priču, nastojte ne samo ispričati ono što je očito i vidljivo na slici. Idite i dalje od toga! Razmislite u kakvoj se situaciji odigrala ta scena, što lik u toj sceni misli, što je htio napraviti prije nego što se odigrala scena, je li ga ona u nečemu spriječila, zašto je došlo do toga, kako se lik osjećao… Verzije su mnogobrojne! A tako potičete dodatno mališanovu maštu.

  1. Logički povezujte dijelove priče

Povezivanjem različitih dijelova priče i stvaranjem logičkih veza pozitivno utječete na djetetove kognitivne vještine. Naime, stvari se u priči često odigravaju poprilično brzo – praščić dođe, izgradi kuću, dođe vuk, otpuše ju. Kad pričate samostalno priču, možete te dijelove povezati. Vuk se skrivao u grmlju, pa je vidio kako praščić dovršava svoju kuću; nije ga uspio uloviti prije nego što je praščić ušao u kuću, pa je morao pokucati i najprije ga pokušati lažnim riječima namamiti da iziđe…

  1. Dodajte važne pojedinosti

Roditelji često dodaju još neke pojedinosti priči kako bi je učinili zanimljivijom, ali najvažnije je dodati pojedinosti relevantne za djetetovo učenje, koje pomažu lakšem razumijevanju priče.

Na primjer: Posljednji praščić, koji je očito bio najmarljiviji i najmudriji, izgradio je kuću od cigle, iako mu je trebalo dugo da ju izgradi.

Foto: Unsplash