Tata

Čitanje s tatom! Pssst, ide priča!

čitanje s tatom

U posljednjih nekoliko godina svjedočimo raznim strategijama, društvenim i nacionalnim, koje pokušavaju roditelje potaknuti da što više čitaju svojoj djeci. To ćemo i mi pokušati ovim tekstom, s tim da ćemo pokušati potaknuti tate na tu aktivnost. Čitanje ima puno dobrobiti za djecu i njihov razvoj!

Umjesto da vam predlažemo kako da dane provedete vani, predložit ćemo vam da čitate – i vani i unutra, da čitate gdje god. Naime, danas vrijedi uvriježeno mišljenje da je djeci čitanje dosadno i da će zbog dosadnih knjiga radije uzeti u ruke uzbudljivi daljinski upravljač, igraću konzolu ili neki novi tehnološki gadget. Čitanje s tatom može biti i je zabavno!

Djeci jednako mogu biti uzbudljive knjige, kao i najnovija računalna igrica, samo se s čitanjem treba malo više potruditi. Zato je to zadatak za vas tate.
Potrudite se odgojiti novu generaciju čitatelja koji će čitati novi roman s jednakim žarom kao što igraju novu igricu.

Prema mnogim istraživanjima, s uglavnom istim zaključkom, djeca koja odrastaju s očevima koji aktivno sudjeluju u njihovu
odgoju imaju manje izglede za prekid obrazovanja i kriminalitet, a veće za stvaranje zdravih veza i pronalazak stabilnog i dobro plaćenog posla.

Takva djeca imaju sigurnost i povjerenje u svoje očeve, i majke naravno, te manje obolijevaju i od psihičkih bolesti. Ako u sve to uklopimo čitanje, koje razvija maštu, obogaćuje rječnik i služi u prevenciji poteškoća u čitanju koje se mogu javiti već u vrlo ranoj dobi, onda je najbolje da tate već večeras uzmu knjigu u ruke i pročitaju omiljenu priču svojim mališanima.

Prednosti čitanja:
 1. Glasno čitanje stavlja knjige u središte pozornosti te ih predstavlja kao izvor ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva.
 2. Ako svojoj djeci budete čitali od najranijeg djetinjstva, stvorit ćete im pozitivne muške uzore u životu.
 3. Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju u slikovnici ili knjizi. Također im proširuje rječnik i njihovo opće znanje.
 4. Glasno čitanje omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.
 5. Glasno čitanje stvara vezu između djeteta i tate koji mu čita te im tako osigurava zajedničke teme za razgovor.
 6. I na kraju, ali ne i manje važno ‒ glasno čitanje svakako je zabavno!

čitanje, tata

Ideje za čitanje:
 1. Tate, uklopite i mame u čitanje, ili stariju braću i sestre, postanite kolovođa vlakića-knjige iz koje će svaki ukućan pročitati nekoliko stranica. Tako ćete zbližiti obitelj i uključiti članove koje biste možda ispustili tijekom rituala prije spavanja.
 2. Ako imate mlađe dijete, posjednite ga u krilo i prije nego što počnete čitati, dajte mu da se upozna sa slikovnicom. Dijete će ju gristi, možda i baciti, okrenuti naopačke – ali nema veze, neka se upozna sa štivom.
 3. Ne zamarajte se brojem pročitanih stranica. Nekada će to biti jedna, a nekad tri – bitno je da je malcu ugodno.
 4. Neka vam dijete okreće stranice, tako ćete mu pružiti mogućnost dam sudjeluje u čitanju i da se osjeća korisno.
 5. Potaknite dijete da sudjeluje u priči. Neka oponaša zvukove životinja i vozila ili neka ponavlja za vama rimu. Opisujte mu što se događa u slikovnici. Opisujte slike, likove i što oni rade.
 6. Ne postoje samo fizičke knjige, već i e-knjige. Zajednički nađite e-knjigu i čitajte ju na glas.
 7. Snimite svoju audioknjigu! Nađite neku kraću formu, snimite se kako čitate i zajednički poslušajte svoju prvu audioknjigu.
 8. Postoje i pričajuće priče koje djetetu možete i čitati i slušati, listati i gledati ilustracije.
A što nakon čitanja s tatom?
 1. Ako su djeca velika i imaju interes za crtanje, neka tate zajedno s njima naprave sliku najdojmljivijeg prizora iz knjige.
 2. Sa starijom djecom možete napraviti vlastitu knjigu ili slikovnicu, te ju ukrasiti crtežima, tate čak mogu uključiti majstora u sebi i napraviti korice za knjigu.
 3. Napravite predstavu za mamu! Tata, vrijeme je za glumu – okupite svoju malu glumačku trupu i zajednički odigrajte neke scene iz knjige.
 4. Napravite strip od pročitane knjige! Tate su poznati kao majstori stripovskog zanata, stoga uključite znanje od svih silnih pročitanih Martina Misterija i Alana Forda i s klincima napravite svoj prvi strip!
 5. Napravite djeci policu za knjige i neka ona sudjeluju u izradi i odabiru knjiga koje će stajati na polici.

Foto: Pixabay