Tata

Vrijeme nježnosti – što sve mama voli čuti

ljubaznost

Ljubaznost znači pridržati vrata staroj baki, pozdraviti kada se ulazi u trgovinu, zagrliti sina kada je pogriješio, pitati suprugu kako se osjeća…

Čini se da nam danas više nego ikada treba ljubaznosti izvan kuće, a i u kući. Doma pogotovo, gdje se osjećamo opušteno i lakše pokazujemo svoje lošije raspoloženje. Svakodnevica je uglavnom nemilosrdna prema našem blagostanju pa je osobito važno biti ljubazan prema ljudima koji nam najviše znače. Podjednaka raspodjela posla, premda moguća, doista je rijetka, pogotovo u trudnoći i ranim danima roditeljstva kada mama preuzima veći dio zasluga. A tada je ljubaznost najpotrebnija.

Trudnoća, porod, dojenje, sve to i još hrpa drugih „praktičnih i nepraktičnih“ sitnica koje dolaze s time nisu jednostavni. A ni laki. U tim osjetljivim trenutcima ljubaznost donosi puno i jača vezu – i roditeljsku i partnersku.

Stara izreka kaži: Sreća se množi dijeljenjem…
  1. Volim te!

Te dvije male riječi s najvećim značenjem na svijetu bit će nešto posebno kada ih šapnete mami na uho dok premata vašu bebicu. Ili kada joj samo pošaljete poruku usred dana. Istina je da svi volimo čuti da smo voljeni.

  1. Hvala ti!

Iako se podrazumijeva da je briga oko bebe ili kućanstva posao koji se raspoređuje ravnomjerno između supružnika, možda je vrijeme da svojoj ženi kažete „hvala“. Sigurno vas već i sami pogled na mamu kako hrani vašu bebu puni zahvalnošću, pa zašto joj onda na uho ne biste šapnuli „hvala“.

  1. Trebaš li pomoć?

Iako se to ponekad ne čini tako, ali nije jednostavno biti majka i uz to se brinuti i za sebe i za sve što ima veze s bebom. A to znači da nije lako bebu hraniti i prematati svaki dan, tješiti ju i masirati trbuščić zbog grčeva, a istodobno biti otuširana, opranih zuba i bez hrpe dječjeg rublja koju treba oprati.

Pitajte svoju ženu treba li joj pomoć, pokušajte prepoznati s čime bi joj trebalo pomoći pa umjesto „treba li ti pomoć?“ kažite „pomoći ću ti s rubljem“ ili „ja ću uspavati bebu, a ti odmori“.

  1. O čemu razmišljaš?

Da nam je uči jedni drugima u glavu, svijet bi bio puno jednostavniji. No, ne možemo, stoga moramo komunicirati. Mamin se svijet i zbog trudnoće i zbog poroda puno drukčije mijenja nego tatin. Pitajte ju o čemu razmišlja, neka vam se otvori i podijeli brige i radosti. Ne morate biti načitani filozof da biste pričali o stvarima koje se svaki dan i svima događaju.

  1. Lijepa si!

Jedan mali kompliment otvara brojna vrata, to sigurno već znate. Vaša vam je žena sigurno najljepša na svijetu, pa zašto joj onda to ne biste češće govorili! Takav će mali znak pažnje novopečenu, ali i iskusnu mamu oboriti s nogu i osjećat će se bolje.

  1. Što želiš da radimo večeras?

Često se događa da parovi zaborave na svoju vezu pod pritiskom svakodnevice. Izvucite i sebe i mamu iz rutine i pitajte ju što bi radila večeras. Možda su to kokice i film, a možda društvena igra, ali ako ne pitate, nikada nećete znati kako zabavna ova srijeda navečer možete biti. I za vas i za nju!

  1. Idemo u šetnju!

Katkada ne treba biti osobito kreativan kada je riječ o tome kako zajednički provesti vrijeme. Jednostavna šetnja oko naselja ili po obližnjoj šumi može učiniti čuda za odnos muža i žene.

Ako u kombinaciju uspijete ubaciti i čuvanje klinaca, bit će odlično, ako ne, svi zajedno – i da čujemo „što ima novo“?

  1. Ja ću to!

U svakoj obitelji postoji prešutni raspored tko je zadužen za što i kada se što radi. Okrenite stvari i napravite nešto novo za svoju suprugu. Ako je mama do sada bila zadužena voditi klince na trening, odvedite ih zajedno i sjednite na sladoled. Ili se uhvatite čišćenja dječjih cipelica uprljanih od blata. Mami će to puno značiti, a vi ćete biti zadovoljni što se učinili dobru stvar za svoju ženu.

  1. Jesi li dobro?

Iako odgovor može biti i loš, nikada nećete znati ako ne pitate. Zajedno riješite probleme koji vas muče, a za koje i ne biste znali da niste pitali. Mentalno i fizičko zdravlje je važno!

  1. Ostani spavati!

Noćna hranjenja nisu lak posao. Ostavite mamu da spava još nekoliko minuta. Neka osjeti da vi to cijenite!

Znanost iza ljubaznosti kaže da je za sreću i ugodu koju osjećamo čineći dobre stvari zaslužan oksitocin. Hormon ljubaznosti stražnjeg režnja naše hipofize na vrhuncu je i kada žena postaje majkom – tijekom poroda, početka dojenja i u zbližavanju s bebom. Uz njega dolazi i dopamin, hormon koji nam stvara osjećaj euforije. Nažalost, taj feel good efekt nije trajan. Trik je u tome da se ljubaznost i mali znakovi ljubaznosti ponavljaju tijekom dana za dugotrajno dobar osjećaj. A gdje je najbolje početi se osjećati dobro nego doma?

Foto: Pexels