Obitelj

Znate li što je helikopter roditeljstvo? A karaoke roditeljstvo?

helikopter roditeljstvo

Odgojnih stilova ima mnogo, otprilike koliko i roditelja! No, znate li što su helikopter roditeljstvo i karaoke roditeljstvo? Dva vrlo različita, ali ne nužno i uvijek dobra, roditeljska stila.

Svatko tko je roditelj zna koliko je teško nositi se s očekivanjima, neizvjesnošću, strepnjom nad budućnosti, ali i sadašnjosti. Isto tako, svi roditelji znaju koliko je teško biti roditelj, ali i prijatelj, psiholog, pedagog, pomoćnik, prva pomoć… Upravo zato ponekad i pretjeramo misleći da znamo što je najbolje za našu djecu. A upravo ta rečenica opisuje helikopter i karaoke roditeljstvo – mislimo da znamo što je najbolje. No, nužno to i nije tako.

Helikopter roditeljstvo

Helikopter roditelji doslovce lebde nad svojom djecom pokušavajući kontrolirati njihovo okružje ali i ponašanje. Često je spominjano u medijima, pa i humorističnim serijama kao karikatura današnjeg društva gdje se pred djecu stavlja sve manje izazova, a roditelji su uključeni u apsolutno sve. 

Ono što je problematično u helikopter roditeljstvu je pokušaj kontrole svakog aspekta djetetova života kao i odlučivanje u njegovo ime.

Karaoke roditeljstvo

Karaoke je apsolutno suprotno od helikopter roditeljstva! Roditelji s karakteristikama karaoke roditeljstva često se pokušavaju ponašati kao njihova djeca. Ti roditelji doslovce zvuče i izgledaju kao njihova djeca, kao pjesma u karaoke baru. Pokušaj, ali ne i original.  Ono što nedostaje karaoke roditelju je autoritet, karakter i granice koje bi roditelji trebali postavljati.

Foto: Freepik