Obitelj

Ljeto i pravila ponašanja na suncu za male i velike

pravila

Koža voli sunce, ali ta je ljubav dopuštena samo uz strogo držanje pravila…

Ljeto je idealno vrijeme za mnoge, a oni najmlađi u njemu jednostavno uživaju. Da znaju reći, sigurno bi vam rekli da ljeto vole najviše od svega! A i što bi to mogli ne voljeti? Na sebi imaju tako malo odjeće, gotovo uvijek je toplo, stalno je dobro vrijeme „za ići van“, a vani možeš svašta jer je sve nekako… jednostavnije!

Roditelji vole ljeto iz sličnih razloga, samo što oni imaju i razloge „protiv“. To što djeca na sebi imaju manje odjeće,  u kombinaciji sa sunčevim zrakama, u roditelja budi zabrinutost, odnosno potiče nove, sezonske mjere opreza kojih će se pridržavati cijeloga ljeta.

Naime, sunce, koliko nam god drago i korisno bilo, sve je jače i od njega se valja štititi od najranijih dana. Zaštita kod najmlađih i najosjetljivijih podrazumijeva ponajprije izbjegavanje izlaganja suncu tijekom sati kada je ono najjače.

SUNČANA PRAVILA

Iako se nekima čini kao pretjerivanje, preporuke kažu sljedeće:

  • Djecu do šest mjeseci ne smije se uopće izlagati suncu.
  • Djecu do 12 mjeseci ne smijemo izlagati izravnom suncu (neki stručnjaci čak preporučuju i do treće godine).
  • Vrijeme između 11 i 16/17 sati dijete treba provesti u debelom hladu, bez obzira na dob.
  • Tijekom boravka u hladu dijete ne smije biti razodjeveno, nego odjeveno u laganu odjeću – duge rukave i nogavice, te šeširić na glavi.
  • Prije svakog izlaganja suncu djecu treba pravilno odjećom i kremom zaštititi od sunca.
  • Tijekom dužeg boravka na suncu obvezno obnovite zaštitni sloj kreme na koži svakih sat do dva, te nakon svakog kupanja.

Istina, s klincima je teško ponekad „uloviti“ za izlazak upravo to razdoblje kad je sunce slabije i kad je podnošljivo, ali ljeti se jednostavno treba uhodati uz takav ljetni ritam. Oko 11 sati trebate već biti u kući ili u debelom hladu, a ponovni izlazak na sunce možete organizirati tek kada vrućina malo popusti, oko 16 ili, sve češće, 17 sati.

Poseban oprez

Možda zvuči teško izvedivo, ali, premda uz sve toplija ljeta, drukčija organizacija dana s mališanima bit će itekako moguća, pa i ugodna. Ako je vaša beba mlađa od šest mjeseci, morat ćete imati na umu da mora neprestano biti zaštićena od sunca, te da ju ne smijete izravno izlagati suncu čak ni u ono sigurno vrijeme.

S tako malom bebom vrijeme između 11 i 17 sati provedite u zatvorenom, dok ostatak dana možete biti vani, ali neka to bude u hladu. Dok je beba u kolicima, zaštitite ju dodatno suncobranom ili gazom, odnosno nekim tankim platnom. Gaza kojom ćete prekriti kolica neka bude što prozračnija, jer će debela tkanina onemogućiti protok zraka, a bebi morate omogućiti svjež zrak koji neprestano cirkulira.

Kad bebu izvadite iz kolica, pazite da ste u hladu, a zaštitite ju i šeširićem. Zbog onih trenutaka kad ćete morati, neizbježno, hodati po suncu, odjenite bebu u duge hlačice i majicu s dugim rukavima. Zvuči suludo, ali ako joj odjenete dovoljno tanku odjeću, bebi neće biti vruće, a njezina će osjetljiva i tanka koža biti zaštićena.

Zrake su posvuda

Čak i u trenutcima kada ste u hladu ili u vodi, nemojte misliti da ste potpuno zaštićeni. Sve oko nas odbija sunčeve zrake, pa se one lome  i stižu kamo ne biste očekivali. Isto tako, u vodi je zbog loma zraka mjestimice njihov utjecaj još i jači.

Isto tako, ni oblačno nebo ne znači da ste zaštićeni od sunca – daleko od toga. Za oblačnih razdoblja čak 80% sunčeva zračenja ipak dolazi do tla. UVA zrake, imajte na umu, prolaze i kroz obično, prozorsko staklo. Na visokim nadmorskim visinama sunce je još jače, pa na planini kožu treba dodatno zaštititi.

Nikada nije na odmet ponoviti – kod bilo kakvog izlaganja suncu, u bilo koje doba dana, obvezno koristite kremu za zaštitu od sunca te šeširić na glavi! Neka šeširić ima produženi stražnji dio, kako bi od sunca zaštitio i vrat koji je često iznimno izložen sunčevim zrakama.

Imajte na umu – preplanula koža nije zdrava koža!

Ipak – ne zaboravite uživati u suncu! No, kako su nama uvijek govorili kad smo bili mali – pamet u glavu, a mi bismo dodali – i kremu na kožu!

Foto: Freepik