Bebe i mališani

Bebe i vrućina: 6 stvari koje trebate znati

bebe i vrućina

Bebe i vrućina su dva pojma koja spojena, često muče roditelje. Naime, bebe se znoje manje od odraslih i veće djece, što smanjuje njihovu sposobnost hlađenja tijela. Zato postoji veća mogućnost pregrijavanja te razvijanja bolesti povezanih s toplinom.

Bebe i vrućina, odnosno ljetno vrijeme donose i neke nedoumice. Njih ćemo pokušati riješiti za vas:

Bebe po vrućini češće jedu

Kao što mi pojačano unosimo tekućinu kada je vani vruće, tako i bebe žele češće jesti. Bilo da je beba dojena ili jede iz bočice, ponudite joj više obroka tijekom dana, ako možda sama ne bude tražila.

Kada češće hranite dojeno dijete to znači da će ono dobiti više mlijeka s manje masnoće što je dobro za utažiti žeđ. Nešto stariju bebu koja možda više nije dojena, potaknite da između obroka pije više tekućine.

Pravilno odijevanje

Tijekom vrućina važno je bebu pravilno odjenuti, a to znači lagana, prozračna odjeća koja neće biti uska i stiskati. Najbolji je pak izbor odjeća od 100 postotnog pamuka jer koža kroz nju najbolje “diše”. Za glavu je pak najbolje odabrati šeširić nešto šireg oboda koji će dobro zaštititi i lice.

Neko vrijeme bez pelena također bi dobro došlo jer je bebama ispod njih vruće i kože bude nadražena. Omogućite djetetu što je više moguće bezpelenaškog vremena, tako što ćete ih čuvati i zaigrati na podlogama za presvlačenje ili ih pak na prijenosnoj podlozi odnijeti u vrt i pustiti ih da uživaju.

Najsigurnije je unutra 

Ne treba biti mudrac da zaključite kako je onih najtoplijih dana najbolje ne napuštati kuću u razdoblju od 11 do 17 sati. Ako želite u šetnju ili park, izlazite, ako ste u mogućnosti, ranije ujutro ili kasnije navečer.

Kada ste vani trudite se što više vremena provoditi u hladu.

Isključivo dojene bebe ne trebaju dodatnu tekućinu

Oko ovoga se uvijek lome koplja. Treba li dojenim bebama po vrućini nuditi i neku drugu tekućinu? Iz Svjetske zdravstvene organizacije tvrde da isključivo dojenim bebama (koje ne piju niti umjetno mlijeko niti ikakvu drugu tekućinu osim majčinog mlijeka), nije potrebno ništa nuditi. Naime, majčino mlijeko utažuje žeđ visokim postotkom vode koji sadržava.

Dodate li tome još i vodu, beba može smanjiti unos majčinog mlijeka, a s obzirom na nerazvijenost njenih malih bubrega, može doći i do intoksikacije vodom. Prije nego se odlučite za davanje vode, bilo bi uputno porazgovarati s pedijatrom.

Bebama hranjenima umjetnim mlijekom za vrijeme velikih vrućina potrebno je davati dodatnu vodu, ali o tome kako, što i kada davati, potražite savjet pedijatra. 

Bebe mogu postati nemirne i razdražljive

Kada nam je vruće i nikako se ne možemo rashladiti, posljednje što želimo je sjediti blizu nekog drugog. Stoga, zapravo nije iznenađujuće da neke bebe u ovo doba možda niti ne žele dojiti. 

Zato, slijedite bebine znakove. Nemojte ju forsirati. Kada ju želite nahraniti stavite između vas pamučni ručnik koji će upiti znoj i spriječiti ljepljenje kože o kožu. Pokušajte dojiti ležećki, tako da imate što manje kontakta. Ne brinite se ako beba ne želi jesti tijekom najtoplijeg dijela dana, niti to nije neuobičajeno. One su jako prilagodljive. Nadoknadit će podoje koji će biti dulji tijekom jutra, večeri ili noći.

Pratite znakove pregrijavanja

Važno je pratiti znakove koje beba daje i na vrijeme prepoznati bolesti koje mogu biti povezane s pregrijavanjem. U tom slučaju treba potražiti liječničku pomoć.

Ovo su neki od simptoma bolesti povezanih s toplinom:

  • beba ne izgleda dobro i razdražljivija je i plačljivija nego obično
  • ima blijedu i ljepljivu kožu
  • stalno joj se spava i nespretna je
  • urin je tamne boje
  • ima utonulu fontanelu (udubljenje na glavici)

Foto: Freepik