Bebe i mališani

Adaptirano mlijeko – kako odabrati najbolje za bebu

adaptirano-mlijeko-pitajmamu

Adaptirano mlijeko nije prvi izbor mama za prehranu djeteta, jer će svaka mama najprije pokušati dojiti bebu. No, ako dojenje iz nekog razloga ne ide – koje adaptirano mlijeko je najbolje odabrati? Pokušat ćemo vam pomoći…

Malo je stvari koje su toliko bitne u životu male bebe kao što je kvalitetna prehrana u prvim mjesecima. Nije zato lako roditeljima odabrati pravo adaptirano mlijeko za njihovo najmilije stvorenje. I, budimo iskreni, nema garancije da ćete pogoditi iz prve baš idealno mlijeko koje savršeno odgovara vašoj bebi. No, ono što možete napraviti je ponuditi najbolje što možete.

Kako odlučiti?

Više je faktora koji vam mogu pomoći u odluci koje adaptirano mlijeko odabrati za bebu.

Dostupnost

Iako vam to možda ne bi prvo palo na pamet, to je vrlo važan faktor za odabir. Vrlo je važno da vam adaptirano mlijeko koje koristite bude lako i uvijek dostupno u lokalnoj trgovini. Neka vam pritom cijena ne stvara stres. Ako si ne možete priuštiti najskuplje organsko adaptirano mlijeko, nemojte se zbog toga živcirati. Važnije je da vam hranjenje ne bude izvor stresa.

Neka vas vodi znanost, ne marketing

Marketing je čudo i može vas navesti da pomislite ono što proizvođač želi. Može vam tvrditi da će smiriti nemirno dijete, da će potaknuti razvoj mozga… Uzmite sve sa zrnom soli. No, s druge strane, ništa nije skriveno, morate samo pomnije proučiti etiketu.

Na primjer, neki proizvođači kao sastojak navode lutein, hranjivu tvar koja se nalazi u majčinu mlijeku, a povezuje ga se s dobrim vidom. No, istraživanja su pokazala da nema razlike između razine luteina kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom sa ili bez luteina.

Ne mijenjajte

Kad odaberete adaptirano mlijeko, najbolje ga je ne mijenjati, čak niti tijekom nemirnih razdoblja. Čak i kad vam se učini da bi beba mogla biti nemirna zbog mlijeka, uglavnom se radi o razvojnoj fazi. U takvoj situaciji mijenjanje adaptiranog mlijeka bi moglo dodatno uznemiriti bebu. Ako pak promijenite mlijeko, moglo bi potrajati i do dva tjedna da se beba navikne na novo.

Postoje neki znakovi koji će vam ukazati na potrebu da promijenite adaptirano mlijeko, odnosno ukazati na to da je beba alergična na određeni sastojak adaptiranog mlijeka. To su najčešće: refluks, krv u bebinoj stolici ili osip. Ako ne primjećujete takve simptome, a beba je i dalje nemirna, evo što možete pokušati:

Dodatno podrigivanje Posvetite malo više vremena podrigivanju kako biste bebi olakšali nelagodu u trbuhu koju možda osjeća zato što je progutala previše zraka tijekom jela.

Duda s manjom rupom Duda na bočici koja ima preveliku rupicu može uzrokovati prebrzo isticanje mlijeka, pa dijete tako guta previše zraka. Potražite dudu s manjom rupicom.

Zubići Možda vašu bebu muče zubići koji izbijaju, pa pokušajte neki od recepata za ublažavanje boli prilikom izbijanja zubića.

SAVJETI ZA HRANJENJE

Uvijek dobro promiješajte mlijeko

Lako je pogriješiti u omjeru, a izrazito je važno da vaša beba ne pije pretjerano koncentrirano ili pretjerano razrijeđeno mlijeko. Pazite da mlijeko miješate točno prema uputama.

Miješajte, ne mućkajte

Ako bočicu tresete, to može u mlijeku napraviti mjehuriće zraka koje ne želite da beba popije. Mlijeko uvijek miješajte žlicom.

Spriječite bakterije

U adaptiranom mlijeku mogu se nastaniti bakterije, pa je važno da ga skladištite točno prema uputama.

Foto: Freepik