Mama

Bolne bradavice tijekom dojenja – kako to izbjeći?

bolne bradavice

Svi se slažemo da je dojenje jedan prekrasan čin, pun ljubavi. No dojenje može biti i bolno i iscrpljujuće.

Izbjegnite bolne bradavice tijekom dojenja! Kako? Mame bi najprije trebale provjeriti kakav hvat ima beba na dojci. Kada se riješi hvat, onda se kreće na sve ostale potencijalne probleme.

Jeste li upravo počeli dojiti?

Normalno je da bradavice bole tri do pet dana nakon početka dojenja. Razlog za to je što bebe imaju još relativno malena usta, a to će se s vremenom popraviti.

No, bradavice ne bi trebale boljeti nakon prve minute dojenja, osim ako je posrijedi nešto drugo.

Peku li vas bradavice na početku dojenja?

Razlog pečenja bradavica na početku dojenja u tome je što beba uvlači bradavicu u usta. Ako je jako gladna, uvući će bradavicu u sekundi i zbog trenja peći će bradavica. Da biste preskočili taj neugodan osjećaj, morate bebi što brže staviti bradavicu u usta. I to tako da joj čim zine bradavicu prinesete ustima te joj rukom lagano namjestite glavicu.

Boli li vas povlačenje bradavice?

Ako osjećate povlačenje bradavice tijekom dojenja, to znači da beba ima dobar hvat. No, ako osjećate povlačenje i to vas boli, bebina mala usta ne mogu u potpunosti prihvatiti bradavicu.

Rješenje vaših problema mogli bi biti leptirići za dojenje. To su silikonske navlake koje imitiraju bradavicu kako bi se mamama olakšali bolovi, a bebama pružila maksimalna ugoda dojenja. No, leptiriće nemojte koristiti cijelo vrijeme. Nakon što bol prestane, vratite dijete na golu bradavicu, a u međuvremenu održavajte zalihu mlijeka kako bi beba i dalje sa zadovoljstvom jela.

Grize li vas beba?

Ako osjećate ugrize bebinih desni na bradavici, znači da bradavica nije u potpunosti ušla bebi u usta. Provjerite jesu li bebina i gornja i donja usna u potpunosti obuhvatile dojku. Znat ćete da nisu ako su usne izvrnute prema unutra – kao da će ih beba ugristi. Rješenje za to je da bebi tijekom dojenja lagano izvučete usnice tako da obuhvate cijelu bradavicu. Tako će pomaknuti jezik prema svojim desnima i pružiti vam olakšanje.

Imate li prolazne bolove na početku dojenja?

To znači da postoji oštećenje tkiva bradavice od prethodnog hranjenja. Kako biste riješili taj problem, pažljivo pogledajte bradavice nakon svakog hranjenja. Ako su bradavice okrugle poput borovnica, to znači da je hvat bio dobar i da nisu oštećene. No, ako su bradavice izgledom kao uštipnute, boje novog crvenog ruža, znači da morate popraviti bebin hvat.

Jesu li vam bolne bradavice na početku i tijekom hranjenja?

To nažalost znači da su vam bradavice oštećene, a dojenje ih i dalje oštećuje. Kontaktirajte svog pedijatra ili patronažnu sestru.

Bole li vas bradavice tijekom i poslije hranjenja?

Možda se radi o oštećenju tkiva bradavice, a moguće je i da ste dobili soor, odnosno mliječac. To je infekcija gljivicama iz roda Candida albicans koja je stalno prisutna u organizmu. Prepoznat ćete je po bijelim naslagama u bebinim ustima i na jeziku, a za vrijeme dojenja čut ćete „kliktajući“ zvuk bebina jezika. U svakom slučaju, javite se pedijatru.

Riješite se bolova

Kada su dojke prepunjene, areole oko bradavica postaju tvrđe, kao i vaše grudi. Tada će beba imati problema s hvatom dojke jer će se truditi uhvatiti dojku koja je tvrda, pa će ju zagristi. A to boli… jako!

Kako biste omekšali areole, uhvatite bradavicu drugim i trećim prstom, te ju lagano gurnite unutra i prema sredini prsnog koša. Tako ćete malo pomaknuti mlijeko prema stražnjem djelu dojke kako biste omekšali areolu.

Prva pomoć kod bolnih bradavica

Čisti ručnik
Prije hranjenja smočite toplom vodom čisti ručnik i držite ga na bradavicama nekoliko sekunda. Kada se ručnik ohladi, ponovite postupak. Toplina ručnika omekšat će bradavice i opustiti žlijezde, pa će dojenje biti ugodnije.

Majčino mlijeko
Izdojite malo mlijeka na bolne bradavice nakon hranjenja kako bi lakše zarasle ranice.

Komprese
Kompresa će vlažiti vaše bradavice između dojenja kako bi uspješnije zacijelile.

Sol
Ako su vam bradavice ispucale, rješenje može biti slana voda. Napunite šalicu toplom vodom i dodajte malo soli, promiješajte i probajte. Voda bi trebala biti samo malo slana! Umočite bradavicu u šalicu i neka stoji unutra oko jedne minute. Nakon toga je isperite i premažite svojim mlijekom.

Krema za bradavice
Krema za bradavice očito je rješenje, no privremeno. Najbolje je rješenje dobra kombinacija njege kremom za bradavice dok istovremeno radite na popravljanju hvata i održavanju zaliha mlijeka. Prije sljedećeg dojenja budite sigurni da ste isprali kremu s bradavica.

Leptirići za dojenje
Leptirići za dojenje silikonske su navlake koje imitiraju oblik bradavice da mamama olakšaju bol a ne prekidaju dojenje. No, to je također privremeno rješenje dok se ne popravi bebin hvat na dojci.

Foto: Freepik