Trudnoća i porođaj

Je li dojenje u trudnoći sigurno?

Pitajmamu Dojiti U Trudnoci

I, eto, opet ste trudni, a vaše prvorođeno još uvijek uživa na dojci. Trebate li prekinuti s takvim načinom hranjenja zbog trudnoće? Je li dojenje u trudnoći sigurno za mamu i nerođenu bebu?

Ako ste se ikada zapitali je li dojenje u trudnoći sigurno, evo što sve trebate znati po tom pitanju:

Nema dokaza da dojenje u trudnoći nije sigurno

Za zdrave majke koje iza sebe nemaju povijest prijevremenih porođaja ili pobačaja, nema dokaza da je  dojenje tijekom trudnoće štetno.

Pročitajte više – Trudnoća iz tjedna u tjedan

No, stručnjaci smatraju da ako tijekom trudnoće i dođe do spontanog pobačaja, to se vjerojatno nije dogodilo zbog dojenja.

Moguće je “smanjenje” zaliha

Zbog hormona povezanih s trudnoćom, moguće je smanjenje zaliha mlijeka u dojkama. I to je moguće čak i ako se intenzitet i učestalost dojenja uopće ne smanjuju. Ako dijete pak ne doji toliko često, zalihe će se još više smanjiti.

Osjetljivost bradavica je očekivana

Ako i ne sumnjate da ste nanovo trudni, bolovi u bradavicama vam mogu biti jedan od signala. Budući da osjetljivost bradavica nestaje uglavnom nakon trećeg tromjesečja, za to vrijeme si pomozite tako što ćete naći najugodniji položaj te  skratiti vrijeme dojenja da vam ne bude pre bolno.

Može se javiti mučnina

Kod nekih majki dojenje tijekom trudnoće može biti okidač za pojavu mučnine, i to ne one jutarnje. Druge pak, a ovo je dobra vijest, imaju slabije jutarnje mučnine upravo zbog dojenja.

Pročitajte više – Zašto je druga trudnoća potpuno drugačije iskustvo?

U svakom slučaju, dojenje za vrijeme mučnina može biti prilično izazovno ,stoga nađite najudobniji položaj. Mnogima odgovara dojenje ležećki, a probajte izbjegavati držati dijete na trbuhu.

Možda vas čeka dojenje u paru

Dakle, radi se o tandemskom dojenju, istodobnom dojenju dvoje djece koja nisu blizanci. Mnoge mame smatraju da hranjenje ima mnoge koristi:

  • umanjuje napor potreban za dojenje
  • povećava mogućnost odmaranja, jer se oboje djece može dojiti ležeći
  • zadovoljava potrebe za hranjenjem oboje djece u isto vrijeme
  • smanjuje vjerojatnost obolijevanja beba
  • stvara emocionalnu potporu starijem djetetu
Mlijeko će početi više nalikovati kolostrumu

Kasnije u trudnoći, ako i dalje dojite, mlijeko će vam početi nalikovati na kolostrum. Okus kolostruma slaniji je od majčina mlijeka i to bi, barem na kratko, moglo odbiti starije dijete od dojke. No, nekim malim sisačima i to ne smeta. Radi njih treba napomenuti da kolostrum djeluje kao prirodni laksativ, pa očekujte učestaliju i mekšu stolicu u tom razdoblju.

Foto: Freepik