Trudnoća i porođaj

Prijevremeni porod: sve što trebate znati

porod, prijevremeni porod

Svaki porod prije navršenog 37. tjedna trudnoće smatra se prijevremenim porodom, a u Hrvatskoj se postotak prijevremeno rođene djece kreće između 8 i 10 %.

Iako bilježimo strelovit medicinski napredak u brizi oko trudnica i djece, broj prijevremeno rođene djece već desetljećima se ne smanjuje.
No, postoji kombinacija faktora i rizika koji mogu dovesti do uranjenog poroda.

Rizici prijevremenog poroda

Rizici se prvenstveno odnose na životni stil majke, a faktori koji doprinose prijevremenom porodu su:

  • Konzumacija alkohola, droge, cigareta
  • Visok krvni tlak
  • Dijabetes
  • Teški tjelesni napori majke u trudnoći

Osim toga, naravno stoji i genetika. Naime, ako je majčina majka ranije rodila, postoji veća vjerojatnost da će se i unuk roditi ranije. Također, neka stanja u trudnoći poput preeklampsije, prijevremenog ljuštenja posteljice ili  urogenitalne infekcije mogu dovesti do ranijeg poroda.

prijevremeni porodKako prepoznati prijevremeni porod

Ponekad, bez ikakvog razloga, u posve zdravoj trudnoći može doći do prijevremenog poroda. Naime, maternica kao da je odlučila da je završila proces pripreme za stvaranje trudova, te lažni trudovi, postanu pravi.

Također, prijevremeni porod može započeti ako je maternica zaključila da u njoj postoji nešto što mora „izbaciti“ porodom. Ta stanja su nedostatak kisika u posteljici, postojanje infekcije ili hipoksija.

U tim slučajevima potrebna je brza reakcija i majke i liječnika, te postupci kojima će se pokušati spasiti život i majke i djeteta. Ako plod nije ugrožen, majci se daje tokoliza, mješavina lijekova koji prekidaju tijek poroda, odnosno ublažavaju trudove.

Posljedice prijevremenog poroda

Posebno ugroženi prijevremenim porodom su oni najslabiji, između 23. i 24. tjedna trudnoće, odnosno težine do 1500 grama.
Ako se u tom terminu dogodi prijevremeni porod 2/3 živorođene djece će imati neko oštećenje koje je nažalost trajno. Djeca rođena u tom terminu nemaju još razvijena pluća, pa mogu disati samo uz pomoć mehaničkih uređaja ili pak umiru zbog oštećenja koja su nastala korištenjem tehnologije koja im pomaže disati.

Ako se kod majke naslućuje opasnost od prijevremenog poroda, liječnik će je vrlo vjerojatno poslati na mirovanje ili zaprimiti u bolnicu na promatranje kako bi se trudnoća pomno pratila. Postoji i mogućnost, ako je takvo stanje, da se trudnoća dovrši operacijski, jer to je najsigurniji put i za majku i dijete.

Foto: Freepik i M&B