Mama

Babinje: što sve trebate znati tijekom prvih 6 tjedana

babinje

Prvi dani nakon poroda su stresni, a provodite ih uglavnom u bolnici. Tada se mame osjećaju sigurne jer su okružene liječnicima i medicinskim sestrama.

No, nakon rodilišta dolazi povratak kući i babinje, period koji zna biti stresan.

Ovo su stvari koje svakako trebate imati na umu:

Za sve treba vremena

Svi pričaju o rasporedima i koliko su bitni, a nitko ne priča o tome da za raspored treba vremena. Jednostavno će vam trebati neko vrijeme da uhvatite ritam hranjenja i spavanja sa svojom bebom. Ali bez brige, doći ćete do toga… dan po dan. Babinje traje šest tjedana, imate vremena!

Sati su dugi, a dani kratki

Pogotovo kada na prsima imate bebu staru nekoliko dana. Ponekad će vam se činiti da vam je dan jedan dugi ciklus podoja, te da jedva stižete na WC. Ti sati jesu dugi, a dani vrlo kratki i za trenutak će proći. Bez brige, u početku je teško, ali kasnije postaje sve lakše.

VIŠE: 5 STVARI KOJE TATA TREBA ZNATI TIJEKOM BABINJA

Pitajte sve što vas zanima

Bilo da je riječ o bebinom kakanju, dojenju, vašem šavu od carskog reza ili stolici. Ne postoji glupo pitanje nakon poroda. Istražite, informirajte se jer u znanju je moć.

Dojenje je teško i bolno

Da, postoje žene kojima ide kao od šale, ali postoje i one kojima ne ide. I to ne znači da su loše majke. Isto tako ne biste rekli da je netko loša žena zato što ne zna šivati ili kuhati. Javite se grupama za potporu dojenju, zamolite patronažnu sestru za pomoć, ona vam je na ispomoći kroz cijelo babinje. Nije sramota ne znati.

Fiziološka otopina vam je najbolji prijatelj

Za ispiranje šavova, za pranje pupka i guze, najbolja je fiziološka otopina, pa je nabavite u većim količinama.

Leđa bole, ali i ruke

Novorođenčad voli bliskost i zato će vam se činiti da ih gotovo pa nikada ne ispuštate iz ruku. Boljet će vas leđa, što od poroda, što od same trudnoće, a onda će vas početi boljeti ruke. S vremenom ćete se naviknuti na nošenje i ruke će postati snažnije. A kad beba obavi prvi ultrazvuk kukova, razmilite o kupnji marame ili klokanice.

Potražite pomoć bližnjih

Ako imate priliku zamolite za pomoć, pa makar 15 minuta da se otuširate i operete kosu. Nije sram zamoliti za pomoć. Nekada su vremena bila drugačija i pomoć se podrazumijevala jer su obitelji živjele u velikim kućanstvima, a danas su najčešće raspršena po gradovima. Ako vam se nudi pomoć, prihvatite je, barem dok traje babinje – neka skuhaju ili vam pošalju ručak, neka operu rublje. Zaslužujete malo odmora.

VIŠE – PRATITE RAZVOJ BEBE IZ MJESECA U MJESEC

Biti mama je ponekad usamljen osjećaj

Jednom kada se sve smiri, gosti odu, bake se vrate na posao ili kući, a muž na posao, ostati ćete sami se bebom i vidjeti kako je to ponekad samotno. Upast ćete u vrtlog šetnji, hranjenja, podrigivanja, uspavljivanja i kućanskih poslova. No, javite se nekome – prijateljici, mami, susjedi. Sjednite na kavu u lokalni kafić među ljude. Nemojte se osamljivati.

Uzmite vrijeme za sebe

Suprotno onome što mislite, a i osjećate, bebi se neće ništa grozno dogoditi ako vas neće biti sat vremena. Istina, možda će plakati, ali bebe plaču. Možda i neće. Prošećite, izađite na kolače, budite malo sami sa svojim mislima. Djeluje terapeutski.

Postporođajna depresija nije šala

I ne događa se drugim ženama. Niti slabim ženama. Događa se češće no što mi to mislimo i nitko nije imun. I ne događa se odmah nakon poroda. Ponekad prođu mjeseci. Ako se osjećate loše, smatrate da vam je teško, nije vam dobro – postoje hrpe on – line linija pomoći, foruma gdje se okupljaju majke, psihologa koji vam mogu pomoći. Vaše mentalno zdravlje je važno!

Foto: Freepik