Trudnoća i porođaj

Dojenje: otkrijte sve tajne uspješnog dojenja

Dojenje otkrijte sve tajne

Majčino mlijeko najzdravija je prehrana za vaše dijete i u prvih šest mjeseci potpuno zadovoljava djetetove potrebe za hranom i tekućinom.

Majčino mlijeko dijete štiti od infekcija, smanjuje rizik od određenih bolesti kao što su osip, bronhitis, astma, imunološke bolesti, respiratorne infekcije, leukemija, povišene vrijednosti kolesterola u krvi… Dojena djeca rjeđe obolijevaju od upale pluća, bolesti probavnog sustava, urinarnih infekcija, viroza, upala uha, dijabetesa…
Dojenjem se smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti i prevenira visoki krvni tlak i pretilost u odrasloj dobi. Potvrđeno je da dojenje utječe i na djetetov psihološki razvoj te da su dojena djeca sigurnija u sebe, postižu bolji uspjeh u školi te se ranije osamostaljuju.

Osim što ima brojne prednosti za dijete, dojenje ima i prednosti za majku. Ono pomaže u smanjenju krvarenja i gubitku kilograma nakon porođaja, smanjuje rizik od raka dojke i jajnika te od poslijeporođajne depresije i osteoporoze. Jednako tako, dojenjem se produbljuje emocionalna bliskost između majke i djeteta.

Kada započeti s dojenjem

S dojenjem bi trebalo započeti odmah nakon porođaja odnosno prilikom prvog kontakta ”koža na kožu”. Ono će biti uspješnije ako su majka i dijete stalno zajedno te ako majka doji na zahtjev.

Mlijeko koje se stvara u prva dva-tri dana naziva se kolostrum. Kolostrum je žućkasta, gusta tekućina visoke energetske vrijednosti. Ima ga u maloj količini, ali dovoljno da zadovolji djetetove potrebe. Sastoji se uglavnom od bjelančevina koje imunološki štite djetetov organizam, stoga je svaka kap kolostruma dragocjena hrana za novorođeno dijete.

Nakon nekoliko dana mlijeko se počinje mijenjati, te će iz kolostruma prijeći u prelazno a zatim i u zrelo mlijeko.

Pročitajte još i: Što je mliječac ili soor?

Majčine dojke stvaraju onoliko mlijeka koliko dijete traži. Ono je lako probavljivo, zato dojena djeca jedu češće nego djeca hranjena mliječnom formulom. Sastav majčina mlijeka nije jednak na početku i na kraju podoja, stoga je važno da dijete tijekom dojenje potpuno isprazni dojku.

Kako pravilno dojiti

Znakovi koji nam govore da je dijete gladno su okretanje glavice kao da nešto traži, stavljanje ručica u usta i cmoktanje, te dijete postaje nemirno. Ako primijetite takve znakove, nemojte čekati da djetešce počne plakati, nego mu odmah ponudite dojku.

Da bi dojenje bilo uspješno, važno je da dijete bude pravilno položeno na dojku, jer je ispravan položaj ključ uspjeha. Ako položaj nije dobar, dijete neće moći posisati dovoljnu količinu mlijeka pa neće ni napredovati. Jednako tako je potrebno da majka bude opuštena, izabrani položaj udoban te da ima oslonac za leđa, ramena i laktove.

Da bi dijete adekvatno prihvatilo dojku, mora široko otvoriti usta, a nakon toga potrebno ga je brzim pokretom privući i staviti što veći dio bradavice i areole u usta. Usne trebaju biti izvrnute prema van, a djetetov nos i brada moraju dodirivati dojku. Ako je dijete zauzelo pravilan položaj, pokreti sisanja su ritmični, uz povremene stanke. Majka osjeća da dijete vuče mlijeko, čuje se glasno gutanje i nema bolova. Kako se podoj bliži kraju, dijete siše sve sporije.

Pročitajte još i: Što kada je dojenje bolno?

U slučaju da se čuje „coktanje“ umjesto gutanja, to znači da djetetov položaj na dojci nije dobar, pa je potrebno umetnuti mali prst u kutak djetetovih usana i lagano izvući dojku te ponoviti postupak. Dijete se od dojke ne smije odvajati tako da ga se vuče, jer to može biti bolno i uzrokovati ragade.

Koliko dugo treba dojiti 

Djetešcu je potrebno dopustiti da na dojci ostane onoliko dugo koliko želi odnosno dok je sam ne ispusti. Ako je položaj ispravan, bradavice se neće oštetiti dugotrajnim sisanjem.

U prvih šest mjeseci djetetu nemojte davati vodu ni čaj, čak ni u ljetnim mjesecima! Ako vam se učini da je žedno, ponudite mu dojku.

Pokazatelji uspješnog dojenja su:

– dojke su nakon podoja mekane i ispražnjene
– dijete čujno guta mlijeko
– kada se najede, samo ispusti dojku
– ima 6-8 mokrih pelena u 24 sata
– dijete se nakon četrnaest dana vratilo na porođajnu težinu

Vrlo često, na početku, dok se dojenje uhodava, može doći do oštećenja bradavica tj. pojave ragada. Najčešći uzrok je djetetov nepravilan položaj na dojci, stoga ga trebamo smjesta promijeniti. Ponekad oštećene bradavice mogu krvariti, no krv u mlijeku neće naštetiti djetetu, pa slobodno nastavite s dojenjem.

Pročitajte još i: Što je D-MER?

Hranjenje započnite s manje bolnom i oštećenom bradavicom, jer dijete na početku jače siše. Ako su bolovi tijekom hranjenja vrlo jaki, bradavica se može neposredno prije podoja ohladiti kockicom leda – tako će vam biti manje bolna.

Kako se pripremiti za dojenje

Dojke nije potrebno prati prije svakog podoja. Dovoljno ih je oprati jednom na dan toplom vodom prilikom redovitog tuširanja – svakako treba izbjegavati korištenje sapuna i mirisnih sredstava. Sapuni isušuju kožu, a jaki mirisi mogu omesti dijete u prepoznavanju dojke.
Bilo bi dobro nakon podoja bradavice premazati s nekoliko kapi izdojenog mlijeka te ih ostaviti da se posuše na zraku. Ako između podoja mlijeko curi iz dojki, mogu se koristiti jastučići za dojilje. Važno ih je redovito mijenjati kako se ne bi razvila gljivična infekcija.

Može li se tijekom dojenja koristiti duda varalica?

Biti mama zahtjevan je posao! Ako pritom svoje djetešce dojite na zahtjev, vjerojatno je da ćete se osjećati umorno i  iscrpljeno. Možda ćete u tom trenutku poželjeti sisanje dojke zamijeniti sisanjem dude varalice. Povremenim ili čestim davanjem dude remetite prirodan proces dojenja što može uzrokovati:

– probleme s prihvaćanjem dojke
(tehnika sisanja dude varalice drukčija je od tehnike koja se koristi prilikom dojenja)

– rani prestanak dojenja
(dokazano je da djeca koja sišu dudu varalicu imaju manju potrebu te ranije završavaju s razdobljem sisanja)

– slabije napredovanje na težini
(djeca koja koriste dude varalice mogu sisati kraće i rjeđe, što će uzrokovati slabiji prirast na težini te primorati roditelje da dijete dohranjuju mliječnom formulom)

– pojavu mliječca ili soora
(gljivicama koje uzrokuju mliječac pogoduje sobna temperatura i vlažnost, stoga je duda varalica potencijalni uzrok gljivične infekcije)

– uzrokuje karijes
(dokazano je da uporaba dude varalice povećava količinu bakterija u usnoj šupljini koje uzrokuju karijes)

– mastitis
(povezan je sa smanjenim vremenom provedenim na dojci te neučinkovitim sisanjem)

Iako se kaže da je dojenje jedna od najprirodnijih stvari, početak može biti toliko težak da poželite odustati. Ako se na početku i pojave poteškoće, znajte da su one prolazne i da uz podršku obitelji i stručnjaka, puno prakse i strpljenja možete uspjeti!

Tekst: Franka Luetić, bacc. med. techn.
patronažna sestra