Trudnoća i porođaj

Kako pripremiti prsa za dojenje?

priprema prsa za dojenje

Trudnoća je vrijeme u kojem će se vaše tijelo, između ostaloga, pripremati i za dojenje. Primjetit ćete puno promjena na vašim grudima i bradavicama. 

Vjerojatno već sada možete primijetiti povećanje Montgomeryjevih žlijezda – malenih izbočina nalik na prištiće koje se nalaze na koži areole. Njihova je uloga lučenje tvari koja podmazuje bradavice i štiti od infekcije.
Još jedno savršeno prirodno objašnjenje zašto nije potrebna nikakva posebna priprema bradavica za dojenje u smislu pranja sapunima, „očvršćivanja“ pomoću ručnika, mazanja raznim kremama i mastima. Naprotiv, sve ovakve radnje mogu negativno utjecati na učinkovitost rada Montgomeryjevih žlijezda i u konačnici pridonijeti nastanku problema prilikom dojenja.
Ono što možete napraviti je da već sada naučite teoriju ispravnog položaja. Kada se kaže „ispravan položaj pri dojenju“, misli se na dvije stvari:

1. Položaj djeteta u odnosu na majku i
2. Djetetovo prihvaćanje dojke

KAKO DRŽATI DIJETE

U svim položajima jako je važno da ste opušteni, imate dobar oslonac za leđa i ruke te da ne grčite i ne savijate nijedan dio tijela. Zapamtite da majka privlači dijete sebi, a ne svoje tijelo djetetu. Ne smijete dojci privlačiti samo djetetovu glavu, nego cijelo tijelo, i to tako da i glava i trbuh i koljena budu okrenuti prema majci. Dobro je mijenjati položaje, pogotovo u prvim mjesecima, jer svaki položaj uzrokuje drugačiji pritisak na bradavicu, čime se smanjuje rizik od začepljenja.

KAKO DIJETE PRAVILNO HVATA DOJKU

Nepravilan položaj, osim što može onemogućiti djetetu da efikasno siše, može majci uzrokovati bol i oštećenja bradavice (regade). Da bi dijete pravilno uhvatilo dojku, mora jako široko otvoriti usta prije nego što prione na dojku. Djeca imaju refleks koji tome služi: kad ih bradavicom ili prstom dodirnete po obrazu blizu usta, ono se okrene na tu stranu otvorenih usta, tražeći dojku. Možete i kažiprstom ruke kojom pridržavate dojku lagano pritisnuti djetetovu bradu prema dolje (ili palcem, ako ne pridržavate dojku). Nakon što je dijete otvorilo usta, privucite ga brzim pokretom i stavite mu u usta što veći dio bradavice i areole.

PRAVILNO POSTAVLJENA DJETETOVA USTA

Cijela bradavica o veliki dio areole u ustima (ovisno o veličini areole), djetetove desni moraju prijeći iza baze bradavice. Važno je da dijete dobro uhvati s donje strane, što znači da bradavica ne mora biti centrirana prilikom stavljanja u bebina usta, nego malo usmjerena prema gore. Djetetova gornja usna kod sisanja manje radi nego donja. Dok gornja služi samo kao uporište, donja izvodi ritmičke pokrete sisanja. Jezik mora biti ispod bradavice, ispružen. Usne trebaju biti izvrnute prema van, tj. trebate vidjeti ružičasti dio usana. Nos i brada moraju dodirivati dojku, ili biti udaljeni samo milimetar-dva. Ako nije uspjelo, laganim stavljanjem prsta u kraj bebinih usta trebate osloboditi podtlak kojim se dijete drži za dojku, nakon toga lagano izvući dojku, pa pokušati ponovno. Nikako nemojte odvajati dijete od dojke tako da je samo odmaknete, jer takvo odvajanje može biti bolno i može oštetiti bradavicu.

 

Mirela Blažanović
Savjetnica za dojenje udruge RODA

Foto: Freepik