Trudnoća i porođaj

Placenta previa ili predležeća posteljica – znate li što je to?

placenta previa

Placenta previa ili predležeća posteljica jest anomalija položaja posteljice kada veći ili manji dio posteljice prekriva donji segment maternice.

Postoje četiri različita stupnja predležeće posteljice:
  1. Placenta previa totalis – kada posteljica u potpunosti prekriva unutarnje ušće maternice i onemogućuje spontani porod
  2. Placenta previa parcialis – kad posteljica djelomično prekriva unutarnje ušće maternice
  3. Placenta previa marginalis – kada posteljica rubom dosiže unutarnje ušće maternice
  4. Niski položaj maternice – označava posteljicu koja je rubom smještena nisko u donjem segmentu maternice, ali ne doseže rub unutarnjeg ušća

Učestalost predležeće posteljice je u 1% poroda, a utvrđuje se ranim ultrazvučnim pregledom. No, s obzirom na to da maternica raste, tako se i posteljica pomiče, pa će se točna dijagnoza placente previe potvrditi tek između 26. i 28. tjedna trudnoće.

Simptomi i znakovi predležeće posteljice

Placenta previa ne mora se uopće uočiti na ultrazvučnom pregledu, pa čak ni do poroda. No, uobičajeno je da trudnice koje imaju predležeću posteljicu prokrvare do 28. tjedna trudnoće, a najčešće do 38. tjedna. Procjenjuje se da neke žene uopće ne znaju da imaju predležeću posteljicu sve do poroda, posebice jer im posteljica prekriva maternice pa tako radi prepreku da krv oteče.

Ako se pojavi krvarenje u trudnoći trudnica se hospitalizira i ako je potrebno stablizira se stanje. Stabilizacija uključuje strogo mirovanje, stalni nadzor liječnika, transfuziju ako se radi o većem gubitku krvi. Cilj stabilizacije stanja kod predležeće posteljice je održati trudnoću barem do 36. tjedna dok se bebi ne razviju pluća, nakon toga trudnicu je moguće poroditi carskim rezom.

placenta previa, predležeća posteljica

Ako se radi o krvarenju koje ne prestaje te su ugroženi i majka i beba obavlja se prijevremeni porod. U slučaju terminskog poroda tri od četiri trudnice s predležećom posteljicom bit će porođene carskim rezom.

Osnovni problem kod trudnica kojima je dijagnosticirana placenta previa jest zapreka pri sponatnom porodu, te mogućnost nezaustavljivog krvarenja već pri prvim trudovima.

Iako je predležeća posteljice u prošlosti predstavljala ozbiljnu ugrozu, danas će 99% trudnica uspješno završiti trudnoću.

Rizik od placente previe imaju:
  • trudnice koje su u ranijim trudnoćama imale isto stanje
  • trudnice koje nose višeplodne trudnoće
  • trudnice koje su se porodile carskim rezom, imale dilataciju ili kiretažu
  • trudnice koje se drogiraju ili puše
  • trudnice starije životne dobi

Foto: Freepik